Selam dostlar, uzun süredir forumu takip ediyorum ama ilk kez yazıyorum. Evimdeki küçük sunucu odasında bir HP ProLiant DL380 G7 var. Üzerinde 4 adet 2TB SAS disk ile RAID 5 dizisi kuruluydum, işletim sistemi olarak da Proxmox VE kullanıyordum. Geçen gün bir disk arıza verdi (kırmızı LED yanıyor, SMART verileri de kötü durumda). Ben de yedek diskimi taktım ve diziyi yeniden inşa etmeye başladım. Ancak inşa sırasında ikinci bir disk de arızalandı ve diziyi tamamen kaybettim. Şu an tüm sanal makinelerim ve önemli verilerim bu dizideydi, yedek almamıştım. Ne yapabilirim? Verileri kurtarmanın bir yolu var mı? Bu durumda hangi adımları izlemeliyim? Tecrübeli arkadaşların önerilerine çok ihtiyacım var.
HP ProLiant DL380 G7'de RAID 5 dizisi bozuldu, veri kurtarma önerisi?
Cevaplar (3)
01.08.2026 13:18
Geçmiş olsun kanka, bu durum gerçekten can sıkıcı. Öncelikle panik yapma, ama diziyi kurtarma şansın var ama bazı kritik adımları doğru atman lazım. İlk olarak, arızalı diskleri asla kapatma ve üzerinde hiçbir işlem yapma. Eğer diskler hâlâ çalışıyorsa, onları hemen çıkarıp yedeklemek yerine, disklerin üzerindeki verileri sektör sektör kopyalamak en doğrusu. Bunun için Linux tabanlı bir sistemde 'ddrescue' komutunu kullanabilirsin. Her diski ayrı ayrı bir imaj dosyasına al. Ardından bu imajları kullanarak RAID 5 dizisini sanal olarak yeniden oluşturabilirsin. Bunun için 'mdadm' veya 'rstudio' gibi araçlar işe yarar. Ayrıca HP'nin kendi aracı olan 'HP Smart Storage Administrator' (SSA) ile diziyi yeniden yapılandırmayı deneyebilirsin ama bu riskli olabilir. En önemlisi, diziyi yeniden inşa etmeye kalkma, çünkü bu verilerin üzerine yazabilir. Önce imajları al, sonra kurtarma yazılımlarıyla çalış. Kolay gelsin.
01.08.2026 13:48
vectormaster52 yazdı:
Öncelikle panik yapma, ama diziyi kurtarma şansın var ama bazı kritik adımları doğru atman lazım. İlk olarak, arızalı diskleri asla kapatma ve üzerinde hiçbir işlem yapma. Eğer diskler hâlâ çalışıyorsa, onları hemen çıkarıp yedeklemek yerine, disklerin üzerindeki verileri sektör sektör kopyalamak en doğrusu.
Hocam vectormaster52'ye katılıyorum, ama bir şeyi daha eklemek istiyorum. Eğer disklerden birisi tamamen ölmüşse (mekanik arıza) ve diğeri hâlâ çalışıyorsa, işin daha da zor. Ancak yine de imaj almayı dene. Bunun yanında, RAID 5'te iki disk arızalandığında veri kaybı kaçınılmaz olur, ama eğer disklerden biri sadece okuma hatası veriyorsa, 'ddrescue' ile kurtarma şansın var. Ayrıca, bu tür durumlar için profesyonel veri kurtarma hizmetleri var ama pahalı olabilir. Eğer imajları alabilirsen, 'ZFS' veya 'mdadm' ile sanal diziyi monte edip verileri kurtarmayı deneyebilirsin. Ama unutma, bu işlemleri yaparken diskleri kesinlikle yazma modunda kullanma. Son olarak, gelecekte mutlaka yedek al, çünkü RAID yedek değildir. Geçmiş olsun.
01.08.2026 15:03
Arkadaşlar önerileriniz için çok teşekkür ederim. Sonunda verileri kurtarmayı başardım! Önce vectormaster52'nin dediği gibi diskleri imajladım, 'ddrescue' ile iki diski de kurtardım. Sonra copperrebel19'un önerisi üzerine 'mdadm' ile sanal diziyi oluşturdum ve tüm sanal makinelerime ulaştım. Gerçekten çok rahatladım. Bu süreçte öğrendiğim en önemli şey, RAID'in asla yedek olmadığı ve düzenli yedekleme yapmam gerektiği. Şimdi hemen harici bir yedekleme sistemi kuruyorum. Herkese çok teşekkürler, iyi ki varsınız!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
HP ProLiant DL380 G7'ye ESXi 6.5 Kurulumunda HDD Algılanmıyor - RAID Controller Sorunu mu?
Kategori: Sunucu Sistemleri
HP ProLiant DL380 G7'de RAID 5 dizisi bozuldu, veri kurtarma önerileri?
Dell PowerEdge R720'ye Debian 12 kurarken RAID 5 dizisi görünmüyor, yardım!