disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Dell PowerEdge R720'ye Debian 12 kurarken RAID 5 dizisi görünmüyor, yardım!

Sunucu Sistemleri Açılış: 01.08.2026 01:14 3 Görüntülenme
Selamlar dostlar, uzun zamandır takip ediyorum ama ilk kez yazıyorum. Elimde bir Dell PowerEdge R720 var, üzerinde PERC H710P Mini controller mevcut. 4 adet 1TB SAS disk aldım ve RAID 5 dizisi oluşturdum. BIOS'ta ve PERC BIOS'unda diziyi görebiliyorum, her şey normal görünüyor. Ancak Debian 12 netinst ISO'su ile boot ettiğimde, kurulum sihirbazı hiçbir disk algılamıyor. parted veya fdisk ile baktığımda da /dev/sda bile görünmüyor. DMA modu, UEFI vs. denedim ama nafile. Acaba Debian 12'de bu kartın sürücüsüyle mi ilgili bir sorun var? Yoksa özel bir mod mu gerekiyor? Daha önce bu kartı Debian 11 ile kullanan oldu mu? Tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (4)

Merhaba, aynı kartı R720'de kullanıyordum. Sorun büyük ihtimalle H710P'nin RAID modunda çalışıyor olması ve Debian'ın kernelinde bu kartın yazılım RAID (megaraid_sas) sürücüsünü yüklememesi. Ama önce şunu kontrol et: BIOS'ta SATA Controller'ı "RAID" moduna aldın mı? Yoksa "AHCI" modunda mı? Eğer AHCI'deyse, kart pasif kalır ve diskler görünmez. Ayrıca PERC BIOS'unda "Virtual Disk" oluşturduktan sonra "Initialize" işlemini yaptığından emin ol. Eğer hâlâ olmuyorsa, Debian 12'nin kurulum menüsünde "Advanced options" > "Expert install" seçeneğini seçip, modülleri yüklerken `megaraid_sas` modülünü elle eklemeyi dene. Bu modül çoğu PERC kartında çalışır.

segabender67 yazdı:

Eğer hâlâ olmuyorsa, Debian 12'nin kurulum menüsünde "Advanced options" > "Expert install" seçeneğini seçip, modülleri yüklerken `megaraid_sas` modülünü elle eklemeyi dene.

Hocam bu işe yarayabilir ama ben farklı bir şey denedim ve çözdüm. Bende de H710P vardı, Debian 12 kurulumunda aynı sorunu yaşadım. Sorun şu ki, Debian 12'nin kernelinde megaraid_sas sürücüsü var ama kartın firmware'i eskiyse sürücü düzgün yüklenmiyor. Öncelikle PERC BIOS'una girip kartın firmware sürümünü kontrol et, güncel değilse Dell'in sitesinden güncelle. Ayrıca kurulum sırasında `modprobe megaraid_sas` komutunu çalıştırmayı dene, eğer modül yüklüyse ama diskler hâlâ görünmüyorsa, `dmesg | grep -i megaraid` çıktısına bak. Bende bu şekilde bir hata mesajı vardı ve firmware güncellemesi sonrası her şey düzeldi.
Bence işin içinde başka bir şey var. Benzer bir sunucuda R720, H710P ile Debian 11 kurarken aynı sorunu yaşamıştım. Çözüm şuydu: Kurulumda `linux` satırına `modprobe.blacklist=megaraid_sas` eklemek yerine, tam tersine `megaraid_sas` modülünü zorla yükletmek gerekiyordu. Ama asıl önemli olan, disklerin görünmesi için RAID dizisinin "foreign" veya "degraded" durumda olmaması. PERC BIOS'unda Virtual Disk'in durumunu kontrol et, eğer "Foreign" görünüyorsa, "Foreign Config" import etmen gerekir. Ayrıca bir de şu var: Debian 12 kurulumunda diskleri görmek için `parted` komutuyla değil, `/dev/disk/by-id/` dizinine bak. Bazen diskler orada görünür ama /dev/sda olarak atanmaz. `ls /dev/disk/by-id/` komutunu dene.
Sonunda çözdüm beyler! Herkese teşekkür ederim, özellikle vectorranger29'un önerdiği gibi firmware güncellemesi işe yaradı. Kartın firmware'i 21.3.5-0002 idi, Dell'in sitesinden 21.3.5-0004'e güncelledim. Ayrıca PERC BIOS'unda Foreign Config import yaptım, diziyi aktif hale getirdim. Debian 12 kurulumunda artık diskler göründü, RAID 5 dizisini sorunsuz kurdum. Ayrıca segabender67'nin dediği gibi SATA Controller'ı RAID moduna almıştım, o da önemliydi. Şimdi sistem çalışıyor, herkese tekrar teşekkürler!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

HP ProLiant DL380 G7'ye ESXi 6.5 Kurulumunda HDD Algılanmıyor - RAID Controller Sorunu mu? Kategori: Sunucu Sistemleri
HP ProLiant DL380 G7'de RAID 5 dizisi bozuldu, veri kurtarma önerisi? Kategori: Sunucu Sistemleri
HP ProLiant DL380 G7'de RAID 5 dizisi bozuldu, veri kurtarma önerileri? Kategori: Sunucu Sistemleri