Selam yoldaşlar, başlıkta da belirttiğim gibi bir HP ProLiant DL380 G7 sunucumuz var. Üzerinde P410i RAID kontrolcü var ve 4 adet 2TB SAS disk ile RAID 5 dizisi kurulmuştu. Dün akşam sunucuya uzaktan bağlanamadım, fiziksel olarak gittiğimde ise sunucunun POST aşamasında takılı kaldığını ve ekranda 'Smart Array P410i Controller not detected' gibi bir hata ile karşılaştım. Sunucuyu yeniden başlattım, birkaç denemeden sonra kontrolcüyü gördü ama diziyi 'Failed' olarak işaretledi. İçeride kritik veriler var, yedek almamıştık (evet biliyorum, büyük hata). Şu an diziyi 'Enable' yapmaya çalıştım ama 'Logical Drive Status: Failed' diyor. Acaba disklerden birinde fiziksel bir sorun mu var, yoksa kontrolcü mü arızalandı? Verileri kurtarmak için ne yapabilirim? Bu durumda öncelikle hangi adımları izlemeliyim? Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.
HP ProLiant DL380 G7'de RAID 5 dizisi bozuldu, veri kurtarma önerileri?
Cevaplar (5)
01.08.2026 01:30
Geçmiş olsun kanka, bu tür durumlar gerçekten stresli oluyor. Öncelikle panik yapma, ama hemen diziyi 'Enable' etmeye çalışmak doğru değil, çünkü bu durumu daha da kötüleştirebilir. İlk yapman gereken, tüm disklerin durumunu kontrol etmek. P410i'nin web arayüzüne veya ACU (Array Configuration Utility) ile girebiliyorsan, her bir diskin durumunu görmelisin. Eğer disklerden biri 'Failed' durumdaysa, o diski değiştirmeden önce diziyi 'Failed' durumundan 'Recover' durumuna getirmeyi deneyebilirsin, ama bu riskli. En doğrusu, öncelikle disklerin SMART verilerini ve fiziksel durumunu kontrol etmek. Ayrıca, eğer mümkünse kontrolcünün üzerindeki pilin (BBWC) durumunu da kontrol et, çünkü pil bitmişse ve önbellekte veri varsa bu da sorun yaratabilir. Şimdilik diziyi kesinlikle 'Delete' etme!
01.08.2026 02:03
copperhacker31 yazdı:
Acaba disklerden birinde fiziksel bir sorun mu var, yoksa kontrolcü mü arızalandı?
Bu sorunun cevabını bulmak için önce diskleri tek tek test etmelisin. Kontrolcüyü görebiliyorsan, ACU'dan her diskin durumunu kontrol et. Eğer disklerden biri 'Predictive Failure' veya 'Failed' gösteriyorsa, büyük ihtimalle fiziksel sorun odur. Ama eğer tüm diskler 'OK' görünüyorsa, sorun kontrolcüde olabilir. P410i'nin üzerinde bir RAID pil var, eğer pil tamamen bitmişse ve önbellekte yazılmamış veri varsa, diziyi 'Failed' olarak işaretleyebilir. Bu durumda pili değiştirmek veya en azından kontrolcüyü sıfırlamak işe yarayabilir. Ayrıca, kontrolcünün firmware'ini güncellemeyi de düşünebilirsin, ama bu işlemi yapmadan önce mevcut durumu yedeklemek önemli. Veri kurtarma için ise, eğer RAID dizisini yazılımsal olarak kurtarmak istersen, 'R-Studio' veya 'UFS Explorer' gibi araçlar RAID parametrelerini otomatik algılayabiliyor. Ama bu araçları kullanmadan önce disklerin tamamını imajlamanı öneririm, çünkü kurtarma işlemi sırasında disklere yazma yapmak risklidir.
01.08.2026 02:48
Beyler, bence öncelikle diskleri yerinden sökmeyin, çünkü her hareket veri kaybını artırabilir. Eğer sunucu açılıyorsa ve P410i diziyi görüyorsa, 'Smart Storage Administrator' (SSA) ile durumu kontrol edin. Ayrıca, eğer dizininiz RAID 5 ise ve bir disk arızalandıysa, diziyi 'Failed' durumuna düşürmek için en az iki disk arızalı olması gerekir, ya da bir disk arızalı ve diğerinde de okuma hatası olabilir. Bu yüzden tüm disklerin SMART değerlerine bakmak şart. Eğer disklerden birinde 'Reallocated Sector Count' yüksekse, o disk risklidir. Kurtarma için, eğer diskler sağlamsa, diziyi 'Offline' duruma alıp, her diski ayrı ayrı imajlayabilirsiniz. Bunun için Linux tabanlı bir sistem kullanıyorsanız 'ddrescue' harika bir araçtır. Ama dikkat, imaj alırken diskleri yanlış sırayla bağlamayın, çünkü RAID dizisinin sıralaması önemli. Sonra imajları üzerinde çalışabilirsiniz.
01.08.2026 04:18
Hocam, bir şey daha ekleyeyim: P410i denetleyicisinde 'Logical Drive' durumu 'Failed' ise, bazen diziyi 'Recover' durumuna getirmek için 'ORCA' (Option ROM Configuration for Arrays) menüsünden 'Restore' seçeneğini kullanabilirsiniz. Ama bu işlem her zaman çalışmaz, çünkü dizideki tutarlılık bozulmuş olabilir. Eğer diziyi 'Recover' yaparsanız, sistem açılabilir ve verilere erişebilirsiniz, ama hemen yedek alın. Ayrıca, eğer kontrolcü arızalıysa, aynı model bir kontrolcü bulup takmak da bir seçenek, ancak bu durumda dizinin yapılandırması kontrolcüdeki NVRAM'de saklandığı için, aynı model ve aynı firmware sürümüne sahip bir kontrolcü bulmanız gerekir. Aksi takdirde diziyi tanımayabilir. Veri kurtarma şirketleri genelde bu tür durumlarda diskleri tek tek imajlayıp, RAID parametrelerini hesaplayarak kurtarır, ama bu pahalı olabilir. Kendiniz yapmak isterseniz, 'ReclaiMe' gibi bir yazılım RAID 5 kurtarmada oldukça başarılıdır, ama yine de önce disk imajlarını almanız şart.
01.08.2026 07:18
Öncelikle herkese çok teşekkür ederim, gerçekten yardımcı oldunuz. Sonuç olarak, sorunu çözdüm. Dediğiniz gibi, önce disklerin SMART verilerini kontrol ettim, bir diskte 'Reallocated Sector Count' çok yüksekti ve aslında disk arızalıydı. Diğer diskler sağlamdı. Kontrolcüyü 'ORCA' menüsünden 'Recover' moduna aldım ve diziyi kurtarabildim. Verileri hemen yedekledim ve arızalı diski değiştirdim. Şu an sistem sorunsuz çalışıyor. Bir daha asla yedek almadan bu tür riskli işlere girmeyeceğim! Tekrar teşekkürler, iyi ki varsınız!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
HP ProLiant DL380 G7'ye ESXi 6.5 Kurulumunda HDD Algılanmıyor - RAID Controller Sorunu mu?
Kategori: Sunucu Sistemleri
HP ProLiant DL380 G7'de RAID 5 dizisi bozuldu, veri kurtarma önerisi?
Dell PowerEdge R720'ye Debian 12 kurarken RAID 5 dizisi görünmüyor, yardım!