disket.net Beta
Konu Listesine Dön

HP ProLiant DL380 G7'ye ESXi 6.5 kurarken HBA kartı takılınca önyükleme hatası

Sunucu Sistemleri Açılış: 07.08.2026 19:20 22 Görüntülenme
Selamlar dostlar, elimde bir HP ProLiant DL380 G7 sunucu var. Üzerinde iki adet Xeon X5650, 64 GB ECC RAM ve P410i RAID kontrolcü mevcut. Şu an ESXi 6.5 U3 kurulu ve aktif olarak kullanıyorum. Ancak geçenlerde elimde bir LSI 9211-8i HBA kartı geçti ve depolama tarafında daha esnek olmak için bu kartı takıp passthrough ile TrueNAS'a geçmek istiyorum. Kartı taktığımda, BIOS ekranı geldikten sonra LSI kartın ürün yazılımı taraması başlıyor, ancak boot sırasında "No boot device found" hatası alıyorum. ESXi boot edemiyor, USB'den de denedim, aynı şekilde. Kartı çıkardığımda her şey normale dönüyor. Kartı PCIe slotlarından farklı slotlara taktım, sorun yine aynı. Acaba bu kartın BIOS'unda bir ayar mı yapmam gerekiyor? Yoksa ESXi ile uyumsuzluk mu var? Daha önce bu kartı başka bir makinede kullandım, orada sorun yoktu. Bu sunucuya özgü bir durum olabilir mi? Yardımcı olabilecek var mı? Şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (2)

Merhaba vectormaster75, öncelikle geçmiş olsun. Bu sorun genellikle LSI kartın BIOS'unun (Option ROM) etkin olmasından ve sunucunun boot sırasında bu kartı öncelikli boot cihazı olarak görmesinden kaynaklanıyor. ESXi'nin boot edeceği USB veya disk yerine kartın üzerindeki diskleri aramaya çalışıyor. Çözüm olarak birkaç şey deneyebilirsin:

1. LSI 9211-8i kartının üzerindeki jumper ile veya kartın BIOS'una girerek (genelde CTRL+C ile) Option ROM'u devre dışı bırak (Disable BIOS). Bu şekilde kart sadece disk kontrolcüsü olarak çalışır, boot işlemine karışmaz. ESXi zaten kartı sürücü ile görecektir.

2. Sunucunun BIOS'unda (HP tarafında) boot sırasını kontrol et. Eğer kartın Option ROM'u açık kalacaksa, boot sırasında USB veya sistem diskini önceliğe al. Ayrıca "BIOS Serial Console" gibi ayarlar değil, doğrudan boot order kısmını değiştirmelisin.

3. Eğer kartın üzerinde disk takılı değilse, kartı takarken diskleri çıkarıp öyle dene. Bazen kart boş olsa bile boot arayışına girer.

Ayrıca, ESXi'nin bu kartı görmesi için önceden ek sürücü (VIB) eklemen gerekebilir. LSI 9211-8i, ESXi 6.5'in sürücü havuzunda mevcut (megaraid veya mpt3sas), ama yine de kartın ürün yazılımının IT modunda olduğundan emin ol. Eğer IR modundaysa, passthrough için IT moduna geçirmen daha doğru olur. Bunu yapmadıysan, kartın üzerindeki diskler doğrudan görünmeyebilir. Önce IT moduna al, sonra tekrar dene.

Bu adımlar işe yaramazsa, kartın üzerindeki Option ROM'u kapatarak (jumper veya yazılımla) tekrar dene. Kolay gelsin.
Sorun çözüldü, çok teşekkürler bytewizard35! Dediğin gibi, LSI kartın üzerindeki Option ROM'u devre dışı bıraktım (kart üzerindeki jumper ile) ve sunucu normal şekilde ESXi'ye boot etti. Ayrıca kartı IT moduna da geçirdim, şimdi TrueNAS tarafında passthrough ile diskleri görebiliyorum. Bu arada, boot sırasında HP'nin kendi RAID kartı (P410i) ile çakışma olmaması için P410i'yi de devre dışı bıraktım. Herkese teşekkürler, bu sorunla karşılaşanlar için birebir çözüm oldu. Sağ olun!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Dell PowerEdge R710 BIOS Güncellemesi Sonrası RAID 5 Diskleri Görünmüyor - Acil Yardım! Kategori: Sunucu Sistemleri
Dell PowerEdge R710'da PERC 6/i RAID 5'ten Veri Kurtarma (Disklerden Biri Çıktı) Kategori: Sunucu Sistemleri
Eski Sunucumu (Dell PowerEdge 2850) Evde Homelab Olarak Kullanmak İstiyorum, BIOS Şifresini Unuttum! Kategori: Sunucu Sistemleri