Selam yoldaşlar, uzun zamandır forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Geçenlerde bir hurdacıdan Dell PowerEdge 2850 modeli 2U bir sunucu kurtardım. İçinde 2 adet Xeon 3.0GHz işlemci, 8GB ECC RAM ve 3 adet 73GB SCSI disk var. Makine açılıyor, POST ekranına geliyor ama BIOS şifresi istiyor. Hurdacıdan aldım, şifresini bilmiyorum. CMOS pilini çıkardım, jumper ile CMOS temizleme pinlerini kısa devre yaptım ama şifre hala duruyor. Dell'in eski sunucularında şifre NVRAM'de saklanıyormuş diye duydum, doğru mu? Bu makineyi evde homelab olarak kullanmak istiyorum, üzerine Proxmox kurup eski oyun sunucularımı test etmeyi planlıyorum. Bu BIOS şifresini nasıl aşabilirim? Varsa gerçek bir çözüm önerisi olan varsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler!
Eski Sunucumu (Dell PowerEdge 2850) Evde Homelab Olarak Kullanmak İstiyorum, BIOS Şifresini Unuttum!
Cevaplar (4)
09.08.2026 01:14
Merhaba arcadechaser72, hoş geldin foruma! PowerEdge 2850 güzel bir makine, ama evet, Dell'in bu nesil sunucularında BIOS şifresi NVRAM'de saklanır ve CMOS pilini çıkarmak işe yaramaz. Jumper ile temizleme de genelde sadece BIOS ayarlarını sıfırlar, şifreyi değil. Ama birkaç yöntem deneyebilirsin:
1) Dell'in eski sunucularında arka panelde veya anakart üzerinde 'PSWD' veya 'SERVICE' etiketli pinler olur. Bunları kısa devre yapmak bazen şifreyi temizler. Kullanım kılavuzuna bakmanı öneririm.
2) Eğer makineye iDRAC (eski nesilde DRAC) kartı takılıysa, oradan BIOS'a erişip şifreyi sıfırlamak mümkün olabilir. DRAC'ın varsayılan IP'sine bağlanmayı dene.
3) Son çare olarak, Dell teknik destekten (eski model olduğu için ücretli olabilir) veya forumlarda geçen 'Dell BIOS master password' hesaplayıcılarını dene. Servis etiketine göre üretilen jenerik şifreler var, ama bunların doğruluğu tartışmalı.
Benim önerim önce jumper'ları ve DRAC'ı kontrol et. Kolay gelsin!
1) Dell'in eski sunucularında arka panelde veya anakart üzerinde 'PSWD' veya 'SERVICE' etiketli pinler olur. Bunları kısa devre yapmak bazen şifreyi temizler. Kullanım kılavuzuna bakmanı öneririm.
2) Eğer makineye iDRAC (eski nesilde DRAC) kartı takılıysa, oradan BIOS'a erişip şifreyi sıfırlamak mümkün olabilir. DRAC'ın varsayılan IP'sine bağlanmayı dene.
3) Son çare olarak, Dell teknik destekten (eski model olduğu için ücretli olabilir) veya forumlarda geçen 'Dell BIOS master password' hesaplayıcılarını dene. Servis etiketine göre üretilen jenerik şifreler var, ama bunların doğruluğu tartışmalı.
Benim önerim önce jumper'ları ve DRAC'ı kontrol et. Kolay gelsin!
09.08.2026 01:37
arcadechaser72 yazdı:
CMOS pilini çıkardım, jumper ile CMOS temizleme pinlerini kısa devre yaptım ama şifre hala duruyor.
Aynen dostum, bu nesil Dell'lerde şifre NVRAM'de, yani pil işe yaramaz. Ben de bir PowerEdge 1850 ile uğraşmıştım. Bende işe yarayan yöntem şu oldu: Anakart üzerindeki PSWD jumper'ını bul (genelde pin 1-2 pozisyonundadır), makine kapalıyken 2-3 pozisyonuna getir, 10 saniye bekle, sonra tekrar 1-2'ye getir ve aç. Bu bazen şifreyi sıfırlıyor. Ama eğer işe yaramazsa, Dell'in 'iDRAC6' veya daha eski 'DRAC4' kartı varsa, web arayüzüne girip 'Reset BIOS Password' seçeneği olabilir.
Ayrıca dosknight99'un dediği gibi servis etiketiyle master password üreten scriptler var, ama onlar her zaman çalışmıyor. Bir de şunu dene: BIOS ekranında 3 kez yanlış şifre gir, sistem 'System Disabled' mesajı verebilir, sonra kapatıp açınca belki bir süreliğine şifre sorulmaz (bu bazı modellerde oluyor, ama emin değilim).
Sonuçta bu makine eski, belki de NVRAM çipini söküp programlayıcı ile temizlemek gerekebilir, ama önce basit yöntemleri dene.
09.08.2026 02:02
Beyler, hepinize katılıyorum ama bir noktayı atlamayın: PowerEdge 2850'de BIOS şifresi iki türlü olabilir: 'Setup Password' (BIOS'a girmek için) ve 'System Password' (açılışta). Eğer sadece setup şifresi ise, sistem açılır ama BIOS'a giremezsin. Ama açılışta şifre istiyorsa system password'dür. Bu durumda Dell'in resmi yöntemi yok, çünkü bu güvenlik için.
Ancak, eski Dell'lerde NVRAM'deki şifre, belirli bir XOR algoritması ile servis etiketinden türetilir. İnternette 'Dell BIOS password generator' diye aratırsan, Python scriptleri bulabilirsin. Ben bir tanesini denedim ve işe yaramıştı. Ama dikkat et, bazı scriptler yanlış sonuç verebiliyor.
Eğer hiçbiri olmazsa, anakart üzerindeki 24C02 veya benzeri bir EEPROM çipini bulup (genelde BIOS çipinin yanında) programlayıcı ile okuyup sıfırlamak mümkün. Ama bu işlem lehim gerektirir, riskli. Önce yazılımsal yöntemleri dene, bence actions.php'nin dediği jumper olayını tekrar dene, bir de DRAC kartı olabilir, kontrol et.
Ancak, eski Dell'lerde NVRAM'deki şifre, belirli bir XOR algoritması ile servis etiketinden türetilir. İnternette 'Dell BIOS password generator' diye aratırsan, Python scriptleri bulabilirsin. Ben bir tanesini denedim ve işe yaramıştı. Ama dikkat et, bazı scriptler yanlış sonuç verebiliyor.
Eğer hiçbiri olmazsa, anakart üzerindeki 24C02 veya benzeri bir EEPROM çipini bulup (genelde BIOS çipinin yanında) programlayıcı ile okuyup sıfırlamak mümkün. Ama bu işlem lehim gerektirir, riskli. Önce yazılımsal yöntemleri dene, bence actions.php'nin dediği jumper olayını tekrar dene, bir de DRAC kartı olabilir, kontrol et.
09.08.2026 02:32
Selam tekrar, öncelikle hepinize çok teşekkür ederim! dosknight99, actions.php ve segaspecter48'in önerilerini denedim. Sonunda işe yarayan şey actions.php'nin bahsettiği PSWD jumper'ını 2-3 pozisyonuna getirip 10 saniye beklemek oldu. Şifre tamamen sıfırlandı, makine açıldı ve BIOS'a girdim. Şimdi Proxmox kurulumuna başlıyorum. Ayrıca segaspecter48'in dediği gibi DRAC kartı da varmış, onu da yapılandıracağım. Tekrar teşekkürler, forum gerçekten işe yarıyor! Konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Dell PowerEdge R710 BIOS Güncellemesi Sonrası RAID 5 Diskleri Görünmüyor - Acil Yardım!
Kategori: Sunucu Sistemleri
Dell PowerEdge R710'da PERC 6/i RAID 5'ten Veri Kurtarma (Disklerden Biri Çıktı)
HP ProLiant DL380 G7'ye ESXi 6.5 kurarken HBA kartı takılınca önyükleme hatası