Selam dostlar, uzun zamandır takip ediyorum ama ilk kez soru soruyorum. Evde kurduğum küçük sunucu laboratuvarımda Dell PowerEdge R710 kullanıyorum. Üzerinde PERC H700 RAID kartı var ve 4 adet 2TB SAS disk ile RAID 5 dizisi kuruluydum. Geçen hafta BIOS'u 6.6.0 sürümüne güncelledim ve güncelleme sonrası sunucu açılışta POST ekranında takılı kaldı. Bir süre sonra kendini toparladı ama RAID dizisi tamamen kaybolmuş görünüyor. OpenManage Server Administrator (OMSA) üzerinden baktığımda RAID kartı görünüyor, fiziksel diskler 'Ready' durumunda ama sanal disk (Virtual Disk) listesi boş. Verilerim için çok endişeliyim, bu dizide yılların arşivi var. BIOS güncellemesi sırasında RAID yapılandırmasının sıfırlanmış olabileceğini düşünüyorum ama emin değilim. Daha önce böyle bir sorun yaşayan var mı? Kurtarma şansım nedir? Şimdiden teşekkürler, kanka.
Dell PowerEdge R710 BIOS Güncellemesi Sonrası RAID 5 Diskleri Görünmüyor - Acil Yardım!
Cevaplar (3)
09.08.2026 01:56
Merhaba, geçmiş olsun. BIOS güncellemesi RAID dizisini silmemeli, ama bazen PERC H700'ün yapılandırma ayarları sıfırlanabiliyor. Öncelikle panik yapma, verilerin büyük ihtimalle hâlâ disklerde duruyor. İlk yapman gereken şey sunucuyu kapatıp RAID kartının üzerindeki bataryayı (BBU) kontrol etmek. Eğer batarya zayıfsa veya bağlantısı gevşekse, yapılandırma belleği uçmuş olabilir. Sonra açılışta Ctrl+R ile PERC H700 yapılandırma arayüzüne gir. Orada 'Foreign Config' (Yabancı Yapılandırma) görüyorsan, bu çok iyi haber! O seçeneği seçip 'Import' (İçe Aktar) yapmalısın. Bu, mevcut disklerdeki RAID yapılandırmasını geri getirir. Eğer 'Foreign Config' görünmüyorsa, disklerin üzerinde eski yapılandırma var demektir ama kart tanımıyor olabilir. Bu durumda 'PD Management' ekranından disklerin durumunu kontrol et, hepsi 'Ready' ise sorun yok. Sakın 'Clear Config' veya 'Initialize' yapma, verilerin gider. Bir de BIOS güncellemesi sonrası kartın firmware sürümü eski kalmış olabilir, onu da kontrol et. Benzer bir durumu R710'da yaşamıştım, import ile çözmüştüm. Kolay gelsin!
09.08.2026 02:29
glitchwarrior67 yazdı:
Merhaba, geçmiş olsun. BIOS güncellemesi RAID dizisini silmemeli, ama bazen PERC H700'ün yapılandırma ayarları sıfırlanabiliyor. Öncelikle panik yapma, verilerin büyük ihtimalle hâlâ disklerde duruyor. İlk yapman gereken şey sunucuyu kapatıp RAID kartının üzerindeki bataryayı (BBU) kontrol etmek. Eğer batarya zayıfsa veya bağlantısı gevşekse, yapılandırma belleği uçmuş olabilir. Sonra açılışta Ctrl+R ile PERC H700 yapılandırma arayüzüne gir. Orada 'Foreign Config' (Yabancı Yapılandırma) görüyorsan, bu çok iyi haber! O seçeneği seçip 'Import' (İçe Aktar) yapmalısın. Bu, mevcut disklerdeki RAID yapılandırmasını geri getirir. Eğer 'Foreign Config' görünmüyorsa, disklerin üzerinde eski yapılandırma var demektir ama kart tanımıyor olabilir. Bu durumda 'PD Management' ekranından disklerin durumunu kontrol et, hepsi 'Ready' ise sorun yok. Sakın 'Clear Config' veya 'Initialize' yapma, verilerin gider. Bir de BIOS güncellemesi sonrası kartın firmware sürümü eski kalmış olabilir, onu da kontrol et. Benzer bir durumu R710'da yaşamıştım, import ile çözmüştüm. Kolay gelsin!
Hocam glitchwarrior67'nin dediklerine katılıyorum, ama bir şey daha eklemek istiyorum. Eğer Ctrl+R ekranında 'Foreign Config' hiç görünmüyorsa ve diskler 'Ready' durumdaysa, bu bazen BIOS güncellemesi sırasında kartın üzerindeki NVRAM'in temizlenmesinden kaynaklanır. Bu durumda disklerin üzerindeki meta veri hâlâ duruyor olabilir. Bu yüzden önerim, PERC H700'ün firmware sürümünü güncellemek. Dell'in sitesinden en güncel sürümü indirip bootable USB ile güncellemeyi dene. Ama önce mevcut firmware sürümünü not al. Ayrıca, diskleri yerinden söküp takarken statik elektriğe dikkat et, sıra karışmasın. Eğer import işe yaramazsa, veri kurtarma yazılımları var ama sunucu RAID'i için çok pahalı olabilir. Bir de şu var: BIOS güncellemesi sırasında 'Reset Config' seçeneği işaretli miydi? Eğer işaretliyse, o zaman diziyi yeniden oluşturman gerekebilir ama bu verileri kurtarmaz. Umarım import ile hallolur, yoksa burada birçok kişi yaşamıştır, fikir alabilirsin. Geçmiş olsun.
09.08.2026 04:44
Herkese selam, öncelikle glitchwarrior67 ve diskchaser39'a çok teşekkür ederim. Verdiğiniz tavsiyeler sayesinde sorunu çözdüm! Ctrl+R ile girdiğimde 'Foreign Config' görünüyordu, hemen 'Import' yaptım ve sanal disk geri geldi. Verilerimin hepsi yerinde, hiçbir kayıp yok. Meğerse BIOS güncellemesi sırasında bir şekilde yapılandırma belleği sıfırlanmış ama disklerdeki meta veri duruyormuş. Ayrıca bataryayı da kontrol ettim, sağlamdı. Şimdi sunucu yine eski haliyle çalışıyor. Bu deneyimden sonra herkese tavsiyem: RAID kartı yapılandırmasının yedeğini alın, Dell'in 'Ctrl+R' ekranında 'Save Configuration' seçeneği var. Ayrıca BIOS güncellemesi öncesi mutlaka mevcut yapılandırmayı dışa aktarın. Tekrar teşekkürler, iyi ki bu forum var!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Dell PowerEdge R710'da PERC 6/i RAID 5'ten Veri Kurtarma (Disklerden Biri Çıktı)
Kategori: Sunucu Sistemleri
Eski Sunucumu (Dell PowerEdge 2850) Evde Homelab Olarak Kullanmak İstiyorum, BIOS Şifresini Unuttum!
HP ProLiant DL380 G7'ye ESXi 6.5 kurarken HBA kartı takılınca önyükleme hatası