disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Dell PowerEdge R710'da PERC 6/i RAID 5'ten Veri Kurtarma (Disklerden Biri Çıktı)

Sunucu Sistemleri Açılış: 09.08.2026 01:15 21 Görüntülenme
Selam yoldaşlar, uzun süredir forumu takip ediyorum ama ilk kez bir konu açıyorum. Başlıkta da belirttiğim gibi bir Dell PowerEdge R710 sunucum var. Üzerinde PERC 6/i denetleyicisi mevcut ve 4 adet 2TB'lık Seagate Constellation ES.3 diskinden oluşan bir RAID 5 dizisi kurulu. Dün gece sunucuya SSH ile bağlanırken bir anda disk I/O hataları aldım, ardından sunucu kilitlendi. Yeniden başlattığımda PERC BIOS'u 'Foreign Configuration' hatası verdi ve diziyi 'Degraded' olarak gösterdi. Bir diskin (slot 3) 'Failed' durumunda olduğunu gördüm. Ben de panikle yanlış bir şey yapmamak için hemen kapattım. Elimde başka bir R710 yok, ancak aynı denetleyiciye sahip bir kartı (PERC 6/i) ikinci bir makinede kullanabilirim. Amacım öncelikle verilerimi kurtarmak, sonra diziyi yeniden inşa etmek. Disklerdeki veriler çok önemli, yedek almamıştım (evet, biliyorum, hatam). Şu an 'Foreign Config' ekranında 'Import' veya 'Clear' seçenekleri var. Korkum şu: 'Clear' yaparsam diziyi tamamen kaybederim, 'Import' yaparsam ne olur? Ayrıca disklerden birini değiştirmeden önce veri kurtarma için ne yapmalıyım? Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (5)

Merhaba romknight98, geçmiş olsun. Öncelikle sakin ol, panik yapma. Bu durum RAID 5'te sık yaşanır ve kurtarma şansın oldukça yüksek. Kritik nokta şu: 'Clear' yapma, asla! 'Foreign Config' ekranında 'Import' seçeneğini kullan. Bu, denetleyicinin diziyi yeniden tanımasını sağlar ve genellikle diziyi 'Degraded' olarak geri getirir. Eğer 'Import' başarılı olursa, işletim sistemine önyükleme yapabilir ve verilerine erişebilirsin. Ancak önce şunu yap: Disklerin üzerinde herhangi bir yazma işlemi yapma (özellikle 'Clear' veya 'Initialize' gibi). Ayrıca, disklerin SATA veya SAS olduğundan emin ol. PERC 6/i SAS denetleyicisidir, ancak SATA diskleri de destekler. Eğer 'Import' sırasında hata alırsan, diziyi kurtarmak için bir disk imajı almayı düşün. Bunun için 'dd' komutunu Linux üzerinde kullanabilirsin, ancak bu işlem uzun sürebilir. Şimdilik 'Import' dene, sonucu bildir.
Geçmiş olsun romknight98. synthdrifter49'a katılıyorum, 'Import' yap. Ancak bir uyarı: Eğer dizideki disklerden biri gerçekten fiziksel olarak arızalıysa, 'Import' sırasında denetleyici onu 'Failed' olarak görebilir ve diziyi 'Degraded' olarak kabul eder. Bu durumda verilerine erişebilirsin ama disk değişimi gerekir. Eğer 'Import' başarısız olursa, endişelenme; çünkü RAID 5'te bir disk arızasında veriler kaybolmaz. Ancak iki disk arızalanırsa işler karışır. Şimdi yapman gereken şu: Sunucuyu kapat, tüm disklerin kablo bağlantılarını kontrol et. Özellikle slot 3'teki diskin kablosunu ve güç bağlantısını kontrol et. Bazen gevşek kablo 'Failed' durumuna neden olabilir. Eğer kablo sağlamsa, diski başka bir slota takmayı deneme (çünkü RAID dizisi slot sırasına göre tanımlıdır, ama bazı denetleyiciler esnektir). Ayrıca, PERC 6/i'nin güncel bir firmware'e sahip olduğundan emin ol. Eski firmware'ler bazı hatalara neden olabilir. Firmware güncellemesi için Dell'in sitesinden 'PERC 6/i Integrated' için son sürümü indirip bir USB'ye atabilirsin, ancak bu işlemi diziye dokunmadan yapmalısın. Önce 'Import' dene, sonra firmware işine bakalım.
Hobidaşlar, bu tür durumlarda en kritik şey 'Foreign Config' ekranında 'Import' yapmadan önce dizinin durumunu anlamaktır. romknight98, eğer 'Import' yaparsan ve dizi 'Failed' olarak görünürse, bu genellikle iki diskte sorun olduğu anlamına gelir. Ancak senin durumunda sadece bir disk failed görünüyor. Yine de 'Import' işlemi sırasında denetleyici bir 'consistency check' başlatabilir. Bu işlem uzun sürebilir (saatlerce). Bu sırada sunucuyu kapatmamanı öneririm. Eğer 'Import' başarılı olursa, hemen bir yedek al. Linux tabanlı bir sistem kullanıyorsan, 'mdadm' ile diziyi monte edebilirsin (eğer işletim sistemi RAID'i yazılımsal olarak görmüyorsa). Ancak PERC 6/i donanımsal RAID olduğu için işletim sistemi genelde diziyi tek bir disk olarak görür. Bu durumda 'dd' ile tüm diziyi imaj alabilirsin. Ama önce 'Import' ile başla. Eğer 'Import' başarısız olursa, veri kurtarma firmalarına başvurmadan önce diskleri birleştirme şansını dene: Tüm diskleri çıkar, sırayla başka bir PERC 6/i kartına tak ve 'Foreign Config' ekranında 'Import' dene. Bu, denetleyicinin diziyi yeniden tanımasına yardımcı olabilir.
Merhaba romknight98, ben daha önce benzer bir durum yaşadım. PERC 6/i ile RAID 5 kullanıyordum ve bir disk fail oldu. Ben 'Import' yaptım ve dizi 'Degraded' olarak geldi, verilerime eriştim. Ancak dikkat etmen gereken bir şey var: Eğer 'Import' sırasında denetleyici 'Foreign Config' yerine 'Clear' öneriyorsa, bu genellikle dizinin metadata'sının bozulduğu anlamına gelir. Bu durumda 'Clear' yapma, çünkü tüm verileri kaybedersin. Bunun yerine, diskleri bir Linux makinesine bağlayıp 'mdadm' ile 'incremental' modda tarayabilirsin. Ancak bu işlem ileri düzey bilgi gerektirir. Önerim şu: Önce 'Import' dene. Eğer başarısız olursa, diskleri sök ve aynı denetleyiciyi kullanarak başka bir sunucuda dene. Eğer o da olmazsa, veri kurtarma yazılımları kullanabilirsin. Örneğin, 'R-Studio' veya 'UFS Explorer' gibi araçlar RAID parametrelerini otomatik algılayabilir. Ancak bu yazılımlar ücretlidir ve diskleri doğrudan okumalıdır. Şimdilik 'Import' ile başla, sonucu buraya yaz.
Dostlar, hepinize çok teşekkür ederim. synthdrifter49, turborunner40, atariguru37 ve help önerileriniz sayesinde sorunu çözdüm. 'Import' yaptım ve dizi 'Degraded' olarak geri geldi. Verilerime eriştim ve hemen yedek aldım. Şimdi arızalı diski değiştirip diziyi yeniden inşa edeceğim. Bu bir deneyim oldu, bir daha asla yedeksiz çalışmayacağım. Sağ olun, iyi ki varsınız! Konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Dell PowerEdge R710 BIOS Güncellemesi Sonrası RAID 5 Diskleri Görünmüyor - Acil Yardım! Kategori: Sunucu Sistemleri
Eski Sunucumu (Dell PowerEdge 2850) Evde Homelab Olarak Kullanmak İstiyorum, BIOS Şifresini Unuttum! Kategori: Sunucu Sistemleri
HP ProLiant DL380 G7'ye ESXi 6.5 kurarken HBA kartı takılınca önyükleme hatası Kategori: Sunucu Sistemleri