Selam dostlar, uzun zamandır aklımda olan bir şeyi sonunda hayata geçirmek istiyorum. Çocukluğumun efsanesi olan ilk Tomb Raider oyunlarını (özellikle 1, 2 ve 3) tekrar oynamak istiyorum. Elimde orijinal CD'ler bile var ama Windows 11 makinede çalıştırmak tam bir kabus. Kurulum yapılıyor ama oyun açılır açılmaz ya siyah ekran veriyor ya da 'D3DERR_NOTAVAILABLE' gibi hatalarla çöküyor. Uyumluluk modunu denedim, Windows 95/98 olarak ayarladım ama nafile. Bir de Glide wrapper olayını duydum ama hangisini kullanacağımı, nasıl kuracağımı tam bilmiyorum. Steam'deki remastered sürümlerini biliyorum ama ben orijinal deneyimi, o eski grafikleri ve müzikleriyle yaşamak istiyorum. Bu konuda tecrübesi olan var mı? Hangi yöntemi önerirsiniz, d3d wrapper mı yoksa DOSBox mu? Şimdiden teşekkürler.
Eski Tomb Raider oyunlarını Windows 11'de oynamak için en iyi yöntem?
Cevaplar (2)
31.07.2026 19:22
Selam kanka, bu işin en temiz çözümü kesinlikle dgVoodoo2 kullanmak. Tomb Raider 1-3 aslında Direct3D 3 veya 5 ile çalışıyor, Windows 11'de bu eski DirectX sürümleri düzgün desteklenmiyor. dgVoodoo2, bu eski DirectX çağrılarını modern DirectX 11/12'ye çeviren bir wrapper. Kurulumu çok basit: dgVoodoo2'nin son sürümünü indir, arşivden 'MS' klasöründeki 'd3dimm.dll', 'd3d8.dll' ve 'd3d9.dll' dosyalarını oyunun kurulu olduğu klasöre kopyala. Ayrıca 'dgVoodoo.conf' dosyasını da aynı yere at. Oyunu çalıştırdığında otomatik olarak wrapper devreye girecek. Eğer Glide kullanmak istersen, Tomb Raider 1 için 'Voodoo 1/2' seçeneğini seçip yine dgVoodoo2'nin 'Glide' klasöründeki dosyaları kullanabilirsin. Ben bu yöntemle TR2'yi sorunsuz oynadım, hiç çökme yaşamadım. Ayrıca oyunun çözünürlüğünü artırmak için 'nGlide' de işe yarar ama dgVoodoo2 daha güncel ve stabil. Bir de şunu unutma: Oyunları CD'den kurarken 'Tomb Raider' klasörüne tam yazma izni ver, yoksa kayıt dosyaları oluşamayabilir.
31.07.2026 19:50
gamerdigger28 yazdı:
Selam kanka, bu işin en temiz çözümü kesinlikle dgVoodoo2 kullanmak. Tomb Raider 1-3 aslında Direct3D 3 veya 5 ile çalışıyor, Windows 11'de bu eski DirectX sürümleri düzgün desteklenmiyor. dgVoodoo2, bu eski DirectX çağrılarını modern DirectX 11/12'ye çeviren bir wrapper. Kurulumu çok basit: dgVoodoo2'nin son sürümünü indir, arşivden 'MS' klasöründeki 'd3dimm.dll', 'd3d8.dll' ve 'd3d9.dll' dosyalarını oyunun kurulu olduğu klasöre kopyala. Ayrıca 'dgVoodoo.conf' dosyasını da aynı yere at. Oyunu çalıştırdığında otomatik olarak wrapper devreye girecek. Eğer Glide kullanmak istersen, Tomb Raider 1 için 'Voodoo 1/2' seçeneğini seçip yine dgVoodoo2'nin 'Glide' klasöründeki dosyaları kullanabilirsin. Ben bu yöntemle TR2'yi sorunsuz oynadım, hiç çökme yaşamadım. Ayrıca oyunun çözünürlüğünü artırmak için 'nGlide' de işe yarar ama dgVoodoo2 daha güncel ve stabil. Bir de şunu unutma: Oyunları CD'den kurarken 'Tomb Raider' klasörüne tam yazma izni ver, yoksa kayıt dosyaları oluşamayabilir.
Hocam çok teşekkür ederim, dgVoodoo2'yi denedim ve gerçekten işe yaradı! TR1'i şu an 1920x1080 çözünürlükte, hiçbir çökme olmadan oynuyorum. Sadece bir ek not: dgVoodoo2'nin son sürümünde 'dgVoodoo.conf' dosyasını elle düzenlemek yerine, oyunu ilk çalıştırdığında otomatik oluşan ayar penceresinden 'DirectX' sekmesinde 'VRAM' miktarını 256 MB yapmayı unutma, aksi halde bazı dokular hatalı görünebiliyor. Ayrıca CD'den kurulumda 'setup.exe' dosyasına sağ tıklayıp 'Yönetici olarak çalıştır' demek de şart. Tekrar teşekkürler, bu wrapper sayesinde nostaljiyi tam gaz yaşıyorum. Konu kilitlenebilir, sorun çözüldü!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Eski PC oyunlarını Windows 10'da çalıştırma rehberi (DOSBox, VDMSound, vb.)
Kategori: PC Oyunları
Eski Tomb Raider (1996) Windows 10'da çalışıyor mu? Çözüm önerileri?
CRT monitörde Counter-Strike 1.6 100Hz'de oynanır mı? Native 85Hz sorunu