Selam dostlar, uzun zamandır forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Geçenlerde bir antikacıda 1996 yapımı orijinal Tomb Raider CD'sini buldum, kutusuyla birlikte. Nostalji yapmak için aldım ama sorun şu ki elimdeki dizüstü bilgisayar Windows 10 64-bit ve CD'yi taktığımda kurulum başlamıyor. Uyumluluk modunda denedim, Windows 95 ve XP modlarını seçtim ama olmadı. Kurulum dosyasını çalıştırdığımda ekrana bir şey gelmiyor, sadece imleç yanıp sönüyor ve sonra kapanıyor. Acaba bu oyunu modern sistemlerde çalıştırmanın bir yolu var mı? DOSBox gibi bir şey mi kullanmam lazım yoksa başka bir emülatör mü var? Ayrıca elimdeki CD'nin üzerinde "DOS" yazmıyor, sadece Windows 95/98 için olduğu yazıyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Eski Tomb Raider (1996) Windows 10'da çalışıyor mu? Çözüm önerileri?
Cevaplar (3)
01.08.2026 01:18
Merhaba kanka, Tomb Raider 1996 aslında DOS tabanlı bir oyun değil, Windows 95 için yazılmıştı. Ama modern Windows'larda çalıştırmak için en iyi çözüm OpenLara veya Tomb Raider 1 (GOG sürümü) kullanmak. Ancak orijinal CD'yi takıntı yaptıysan, önce CD'deki dosyaları sabit diske kopyala. Sonra oyunun kurulumunu yapmak yerine, exe dosyasını uyumluluk modunda çalıştırmayı dene. Ama en garantili yöntem şu: DOSBox yerine, Windows 95/98 için yazılmış oyunları çalıştırmak için "PCem" veya "86Box" gibi bir emülatör kullan. PCem ile sanal bir Windows 98 kur, oyunu oraya kur. Ama bence en pratik çözüm OpenLara'yı indirmek. Oyunun grafiklerini de geliştiriyor, modern çözünürlüklerde çalışıyor. Üstelik tamamen ücretsiz. Bir de şu var: CD'deki dosyaları kopyalarken tüm dosyaları kopyala, özellikle .wad ve .exe dosyalarını. OpenLara bu dosyaları doğrudan kullanıyor. Deneyip sonucu yazarsan sevinirim.
01.08.2026 01:51
cepmo yazdı:
Kurulum dosyasını çalıştırdığımda ekrana bir şey gelmiyor, sadece imleç yanıp sönüyor ve sonra kapanıyor.
Dostum, bu sorun genelde 16-bit kurulum programlarından kaynaklanır. Tomb Raider 1'in kurulumu aslında 16-bit bir uygulama, bu yüzden 64-bit Windows 10'da çalışmaz. Ama çözüm basit: Oyunun kurulumunu yapmadan, CD'deki dosyaları direkt sabit diske kopyala. Oyunun kendisi 32-bit olduğu için çalışması lazım. Yalnız dikkat et, oyunun eski sürümünde DirectX 3 veya 5 gerekiyor. Windows 10'da DirectX 12 var ama geriye dönük uyumluluk var. Yine de sorun çıkarsa, oyunun GOG sürümünü almanı öneririm. GOG sürümü zaten modern sistemler için yamalanmış, hem de orijinal CD'ye göre daha stabil. Ama illa CD'den oynayacağım diyorsan, CD'deki dosyaları kopyaladıktan sonra tomb.exe dosyasına sağ tık > Özellikler > Uyumluluk > Windows 95 modunu seç ve "Düşük çözünürlükte çalıştır" işaretle. Ayrıca 256 renk modunu da işaretle. Bu genelde işe yarar. Bir de ekran kartı sürücülerin güncel mi? Eski oyunlar bazen yeni sürücülerde sorun çıkarabiliyor, ama OpenLara bunu da çözüyor. Kısacası ya dosyaları kopyala ya da OpenLara kullan.
01.08.2026 04:06
Selam arkadaşlar, ikinize de çok teşekkür ederim. Sonunda çözdüm! Önerdiğiniz gibi CD'deki tüm dosyaları sabit diske kopyaladım ve tomb.exe dosyasını Windows 95 uyumluluk modunda çalıştırdım. İlk denemede yine açılmadı ama "256 renk" ve "640x480 çözünürlük" seçeneklerini işaretleyince sorunsuz çalıştı. Oyun açıldı, Lara'yı gördüm ve resmen çocukluğuma döndüm. İnanılmaz bir nostalji yaşadım. Ayrıca OpenLara'yı da indirdim, onu da deneyeceğim ama şimdilik orijinal haliyle oynuyorum. Bu arada oyunun CD'sindeki kurulum programı gerçekten 16-bitmiş, dediğiniz gibi. Neyse, sorun çözüldü, destek veren herkese tekrar teşekkürler. İyi forumlar!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Eski PC oyunlarını Windows 10'da çalıştırma rehberi (DOSBox, VDMSound, vb.)
Kategori: PC Oyunları
Eski Tomb Raider oyunlarını Windows 11'de oynamak için en iyi yöntem?
CRT monitörde Counter-Strike 1.6 100Hz'de oynanır mı? Native 85Hz sorunu