Selam dostlar, uzun zamandır bu foruma yazıyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde bir sürü eski oyun var; özellikle çocukluğumun vazgeçilmezleri olan Commander Keen, Wolfenstein 3D, Jazz Jackrabbit, hatta bir de eski bir CD'de bulduğum Alone in the Dark var. Sorun şu ki, bu oyunları modern donanımda (i5-12400F, RTX 3060, 16 GB RAM) çalıştırmak tam bir kabus. Windows 10'da açılmıyorlar, ekran çözünürlüğü sorunları, ses kartı uyumsuzlukları, hatta bazıları direkt çöküyor. DOSBox'u denedim ama kurulumu ve ayarları beni aşar gibi geldi. Özellikle ses kartı emülasyonu (Sound Blaster Pro mu ne) ve bellek ayarları (EMS/XMS) konusunda kafam çok karışık. Ayrıca Windows 95/98 dönemi oyunları için de (özellikle Age of Empires 1 ve Diablo 1) bir çözüm arıyorum. Bu konuda deneyimi olan var mı? Hangi emülatörü veya sanal makineyi önerirsiniz? Adım adım anlatırsanız çok sevinirim, çünkü bu oyunları bir türlü doğru düzgün oynayamıyorum. Şimdiden teşekkürler, beyler.
Eski PC oyunlarını Windows 10'da çalıştırma rehberi (DOSBox, VDMSound, vb.)
Cevaplar (2)
01.08.2026 19:26
Öncelikle hoş geldin kanka, konu çok yerinde. Ben de yıllardır bu işlerle uğraşıyorum, sana birkaç net çözüm vereyim. DOS oyunları için DOSBox en iyi seçenek, ama ayarları karışık geliyorsa DOSBox-X veya DOSBox Staging daha modern ve kurulumu kolay. Özellikle DOSBox Staging, Sound Blaster 16 emülasyonu ve OPL3 sentezi ile çok daha iyi ses veriyor. Kurulumdan sonra oyunları çalıştırmak için şu adımları izle: Önce oyun klasörünü C:\Games gibi basit bir yola koy, sonra DOSBox'u aç ve 'mount c c:\games' yaz. Ardından 'c:' ile C sürücüsüne geçip 'cd oyunklasoru' ve 'oyun.exe' komutlarını çalıştır. Bellek ayarları için genelde varsayılan ayarlar yeterli, ama EMS gerektiren oyunlar için 'mem size=63' ve 'ems=true' satırlarını yapılandırma dosyasına ekleyebilirsin. Ses kartı için ise 'sbtype=sb16' ve 'sbbase=220' gibi ayarları kullan, çoğu oyun bunu tanır. Windows 95/98 oyunları için de bence en iyi çözüm PCem veya 86Box. Bu emülatörler gerçek bir Pentium donanımını taklit ediyor, Windows 98 kurup oyunları orada oynuyorsun. Age of Empires 1 için 86Box'ta Pentium MMX 200 MHz ve 64 MB RAM ile sorunsuz çalışıyor, Diablo 1 de öyle. Kurulumu biraz uzun ama internetten hazır imajlar bulabilirsin. Eğer daha basit bir şey istersen, Windows 10'da 'Windows 95' modunda çalıştırmayı deneme, ama uyumluluk modu çoğu zaman işe yaramıyor. Benim tavsiyem DOSBox Staging + 86Box ikilisi. Sorun yaşarsan buradan yaz, yardımcı olurum.
01.08.2026 19:59
bytecoder60 yazdı:
Öncelikle hoş geldin kanka, konu çok yerinde. Ben de yıllardır bu işlerle uğraşıyorum, sana birkaç net çözüm vereyim. DOS oyunları için DOSBox en iyi seçenek, ama ayarları karışık geliyorsa DOSBox-X veya DOSBox Staging daha modern ve kurulumu kolay.
Hocam çok teşekkürler, dediğin gibi DOSBox Staging'i kurdum ve dediklerini aynen yaptım. Gerçekten de ses ve performans mükemmel oldu, Commander Keen ve Wolfenstein 3D kusursuz çalışıyor. Ama Age of Empires 1 için 86Box'ı denedim, kurulumu biraz uğraştırdı ama sonunda hallettim. Yalnız bir sorun var: Oyun içinde fare imleci takılıyor, bazen de ekran titriyor. Bunun bir çözümü var mı? Yoksa ben mi yanlış yapıyorum? Bir de Alone in the Dark'ı DOSBox'ta çalıştırdım, ama müzikler gelmiyor, sadece efektler var. Bu da normal mi? Tekrar teşekkürler, kanka.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Eski Tomb Raider (1996) Windows 10'da çalışıyor mu? Çözüm önerileri?
Kategori: PC Oyunları
Eski Tomb Raider oyunlarını Windows 11'de oynamak için en iyi yöntem?
CRT monitörde Counter-Strike 1.6 100Hz'de oynanır mı? Native 85Hz sorunu