Selam beyler, uzun zamandır forumu takip ediyorum ama ilk konumu açıyorum. Elimde bir Samsung Galaxy S3 (GT-I9300) var, yıllardır çekmecede duruyordu. Geçenlerde eski oyunları ve ROM'ları kurcalamak için tekrar hayata döndürmek istedim. Cihazda stok Android 4.3 (Jelly Bean) yüklü, Knox yok, bootloader açık. Önce root atıp TWRP 3.0.2-1 kurdum, sonra LineageOS 12.1 (Android 5.1.1) nightly indirdim ve temiz kurulum yaptım (wipe data, cache, dalvik). Ama kurulumdan sonra cihaz Samsung logosunda kalıyor, bootloop atıyor. Ayrıca TWRP'den wipe yaptıktan sonra dahili depolamayı göremiyorum, sadece /data ve /cache görünüyor. Acaba yanlış ROM mu indirdim, yoksa TWRP sürümü mü uyumsuz? Bu cihazla uğraşan var mı? Yardımcı olursanız sevinirim, kanka.
Eski Samsung Galaxy S3'te Android 4.3'ten 5.1.1'e geçerken bootloop sorunu
Cevaplar (4)
09.08.2026 07:42
Merhaba microfiend62, aynı cihazla ben de çok uğraştım. Öncelikle TWRP sürümün sorunlu olabilir. GT-I9300 için en stabil sürüm TWRP 3.0.2-1 değil, 2.8.7.0 veya 3.1.1-0 önerilir. Ayrıca LineageOS 12.1 nightly sürümünde bootloop yaygın bir sorundu, sonraki haftalık sürümleri dene. Ama en önemlisi, cihazın eski bir bootloader'a sahip olabilir. Android 5.1.1 tabanlı ROM'lar için stok 4.3 bootloader'ı genelde yeterli, ama bazı nightly'lerde yeni bootloader gerekebiliyor. Dahili depolama sorunu ise TWRP'nin /data bölümünü doğru monte edememesinden kaynaklanıyor. Bunun için TWRP'de Wipe > Format Data yapıp 'yes' yazman gerekiyor, bu ext4 dosya sistemini yeniden oluşturur. Sonra tekrar ROM'u flashla. Eğer hala olmazsa, Odin ile stok 4.3 firmware'e geri dönüp işlemi baştan al. Kolay gelsin.
09.08.2026 08:05
microfiend62 yazdı:
Ayrıca TWRP'den wipe yaptıktan sonra dahili depolamayı göremiyorum, sadece /data ve /cache görünüyor.
Aynı sorunu ben de yaşadım dostum. TWRP'nin /data bölümünü monte edememesi klasik bir sorun, çünkü Android 4.3'te /data bölümü ext4 olarak biçimlendirilmiş, ama TWRP bazen f2fs olarak algılıyor. Format Data yaparken ext4 seçtiğine emin ol. Ayrıca bootloop için bir öneri daha: LineageOS 12.1 sürümüyle birlikte mutlaka uygun bir GApps (Google Apps) paketi flashlaman gerekiyor, ama çok eski bir sürüm olmasın. Benim önerim Open GApps Pico 5.1 (Android 5.1.1 için) sürümünü flashlaman. Eğer GApps flashlamazsan da bootloop yapabilir. Bir de cihazın pilini çıkarıp 30 saniye bekleyip tekrar denemeni öneririm, eski cihazlarda statik elektrik yükü bazen bootloop'a neden olabiliyor. Başka bir şey olursa yaz, beraber çözeriz.
09.08.2026 08:50
Selam millet, ben de bu cihazı kullanıyorum. Bence sorun TWRP sürümünden ziyade ROM'un güncelliği. LineageOS 12.1 nightly sürümleri 2017'de sona erdi, ama son nightly'ler genelde stabildi. Ancak senin indirdiğin sürüm çok eski olabilir, ilk nightly'lerde bootloop çoktu. Şu an için en iyi alternatif, Resurrection Remix 5.5.9 (Android 5.1.1) veya CyanogenMod 12.1 son sürümü (cm-12.1-20161115-nightly-i9300) kullanman. Bu sürümler daha olgun. Ayrıca bootloader konusunda da bir şey diyeyim: Eğer cihazın 4.3 bootloader'ındaysa, Android 5.1.1 ROM'ları çalışır, ama bazı çekirdekler (kernel) yeni bootloader isteyebilir. Çözüm olarak, Odin ile Android 4.4.4 (KitKat) bootloader'ını flashla (I9300XXUFNB1 gibi). Bu bootloader, Android 5.1.1 ile tam uyumludur. Ama dikkat et, KitKat bootloader'ına geçince geri dönmek zor olabilir, çünkü Knox tetiklenir (ama Knox zaten yoksa sorun olmaz). Bir de dahili depolama sorunu için TWRP'de 'Mount' menüsünden 'Internal Storage' seçeneğini işaretlemeyi unutma. Ben böyle çözmüştüm, umarım işe yarar.
10.08.2026 07:30
Dostlar, hepinize çok teşekkür ederim. Sonunda sorunu çözdüm! segablaster27'in dediği gibi TWRP sürümünü 3.1.1-0'a güncelledim ve ROM olarak da CyanogenMod 12.1 son nightly sürümünü indirdim. Dahili depolamayı görmek için TWRP'de 'Format Data' yapıp ext4 seçtim, sonra ROM'u ve GApps'i flashladım. İlk açılışta biraz bekledim (yaklaşık 5 dakika), sonra cihaz açıldı, şu an kusursuz çalışıyor. Bootloader'a dokunmadım, stok 4.3 ile kaldı, ama sorun olmadı. joyking93 ve chiptuneranger39'un önerileri de işe yaradı, özellikle GApps flashlamanın önemli olduğunu bilmiyordum. Artık eski oyunları kurcalayabilirim. Herkese tekrar teşekkürler, iyi forumlar!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.