Selam dostlar, uzun zamandır retro PC oyunlarıyla uğraşıyorum. Geçenlerde bir bit pazarından ESD-8000 marka bir gamepad aldım (PS1 tarzı, paralel porta takılanlardan). Üzerinde analog stick var, digital modda sorunsuz çalışıyor ama analog moda alınca Need for Speed: Underground 2'de gaz ve fren tuşları tam basılıyormuş gibi davranıyor. Yani aracı sürekli tam gaz gidiyor, hafif gaz vermek imkansız. Oyunun kontroller bölümünde analog stick'leri kalibre etmeye çalıştım ama olmadı. Ayrıca Windows 98 SE'de sürücüsünü kurdum, cihaz yöneticisinde 'ESD-8000 Game Port' olarak görünüyor. Bir de joystick test panelinde stick'ler düzgün çalışıyor gibi, ama oyunda bu sorunu yaşıyorum. Acaba bu gamepad'in analog modu için özel bir ayar mı gerekiyor, yoksa oyunun kendisi mi bu eski gamepad'leri tam desteklemiyor? Yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler.
ESD-8000 GamePad ile Need for Speed: Underground 2'de Analog Gaz Sorunu
Cevaplar (5)
02.08.2026 13:15
Merhaba, aynı sorunu ben de yaşamıştım. ESD-8000'in analog modu aslında standart DirectInput ile çalışıyor ama bazı oyunlar analog stick'lerin eksenlerini doğru okumuyor. Özellikle NFS: Underground 2, gaz ve freni ayrı eksenlerde değil de tek bir eksende (X ekseni gibi) algılıyor olabilir. Bunu çözmek için oyunun kurulu olduğu dizindeki 'controller.con' dosyasını açıp gamepad'inizin adını ve eksen atamalarını elle düzenleyebilirsiniz. Ayrıca, gamepad'in üzerinde 'Analog' ve 'Digital' modları arasında geçiş yapan bir buton var, onu birkaç kez deneyin; bazı modellerde analog modda stick'lerin merkezlenmesi bozuk olabiliyor. Eğer hala sorun devam ediyorsa, Windows 98'de 'Denetim Masası > Oyun Denetleyicileri' bölümünden 'Gelişmiş' sekmesinde 'Kalibrasyon' yapmayı deneyin. Bu genelde işe yarıyor.
02.08.2026 13:31
vectormaster75 yazdı:
Özellikle NFS: Underground 2, gaz ve freni ayrı eksenlerde değil de tek bir eksende (X ekseni gibi) algılıyor olabilir.
Hocam bu çok mantıklı, ben de aynı şeyi düşünüyorum. Ayrıca şunu ekleyeyim: ESD-8000'in analog modu aslında iki eksenli bir joystick gibi davranıyor, ama bazı oyunlar bu eksenleri sadece 0-255 arası değerler olarak okuyor. Eğer stick'i tam ortada bırakırsanız, oyun bunu 'tam gaz' olarak algılayabilir. Bunun için oyunun 'controller.con' dosyasında 'deadzone' ayarını artırmayı deneyin. Benzer bir sorunu ben de bir zamanlar 'Colin McRae Rally 2.0'da yaşamıştım, ama orada çözüm, gamepad'in sürücüsündeki 'eksen eşleme' ayarını değiştirmekti. Sürücü ayarlarında 'Axis Mapping' bölümüne bakın, belki orada bir ters çevirme veya eşleme seçeneği vardır.
02.08.2026 13:48
Selam, bence sorun büyük ihtimalle gamepad'in analog stick'lerinin potansiyometrelerinin aşınmış olmasından kaynaklanıyor. ESD-8000'in içindeki potler zamanla bozuluyor ve tam merkezdeyken bile değerler oynamaya başlıyor. Bunu test etmek için Windows'taki joystick panelinde stick'i hiç oynatmadan 'X' ve 'Y' eksenlerinin değerlerine bakın. Eğer değerler sürekli değişiyorsa (örneğin 128'de sabit durmuyorsa), potleri değiştirmek gerekir. Ama önce yazılımsal bir çözüm denemek isterseniz, 'controller.con' dosyasında 'deadzone' değerini 0.3 gibi bir değere çekin. Ayrıca, oyunun 'Settings' klasöründeki 'controller.con' dosyasını not defteriyle açıp şu satırı bulun: 'deadzone' ve değerini artırın. Bu işe yaramazsa, bir de 'DirectInput' yerine 'Raw Input' kullanmayı deneyin; oyunun kısayoluna sağ tıklayıp 'Özellikler > Hedef' kısmına '-rawinput' parametresini ekleyin. Ancak bu parametre NFS: Underground 2'de desteklenmiyor olabilir, emin değilim.
02.08.2026 14:10
Beyler, hepiniz iyi güzel şeyler söylüyorsunuz ama bence asıl mesele şu: ESD-8000, aslında bir 'gamepad' değil, bir 'joystick' olarak algılanıyor. Yani analog stick'ler, joystick eksenleri gibi çalışıyor. Bu durumda NFS: Underground 2, gaz ve freni ayrı eksenlerde değil de tek bir eksende (X ekseni gibi) algılıyor olabilir. Bunu çözmek için oyunun kurulu olduğu dizindeki 'controller.con' dosyasını açıp gamepad'inizin adını ve eksen atamalarını elle düzenleyebilirsiniz. Ayrıca, 'controller.con' dosyasında 'deadzone' ayarını artırmayı deneyin. Benzer bir sorunu ben de bir zamanlar 'Colin McRae Rally 2.0'da yaşamıştım, ama orada çözüm, gamepad'in sürücüsündeki 'eksen eşleme' ayarını değiştirmekti. Sürücü ayarlarında 'Axis Mapping' bölümüne bakın, belki orada bir ters çevirme veya eşleme seçeneği vardır.
02.08.2026 14:38
Herkese çok teşekkür ederim! Sonunda çözdüm. Sorun gerçekten de 'controller.con' dosyasındaki 'deadzone' ayarıymış. Değeri 0.25'e çektim ve oyun artık gazı ve freni düzgün algılıyor. Ayrıca, gamepad'in üzerindeki 'Analog' butonuna basılı tutarken birkaç saniye bekleyince stick'lerin merkezlenmesi de düzeldi. Vectormaster75 ve diğer arkadaşlara çok teşekkürler, sağ olun! Bu sorunla uğraşan başka arkadaşlar varsa, 'controller.con' dosyasındaki 'deadzone' ayarını mutlaka denesinler.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Eski PC oyunlarını Windows 10'da çalıştırma rehberi (DOSBox, VDMSound, vb.)
Kategori: PC Oyunları
Eski Tomb Raider (1996) Windows 10'da çalışıyor mu? Çözüm önerileri?
Eski Tomb Raider oyunlarını Windows 11'de oynamak için en iyi yöntem?