Selam yoldaşlar, uzun süredir retro bir makine topluyorum: 486 DX2/66, 16 MB RAM, Sound Blaster 16 ve bir de CD-ROM sürücüsü (Creative CR-563-B, IDE). MS-DOS 6.22 kurulu, her şey güzel gidiyordu ama CD-ROM'u bir türlü tanıtamadım. CONFIG.SYS'e device=C:\CDROM\CDROM.SYS /D:MSCD001 satırını ekledim, AUTOEXEC.BAT'e de C:\DOS\MSCDEX.EXE /D:MSCD001 /L:E satırını ekledim. Ama açılışta 'MSCDEX: No CD-ROM drive found' hatası alıyorum. Sürücüyü BIOS'ta görebiliyorum, IDE kablosu ve jumper ayarları doğru gibi. Acaba sürücü için farklı bir sürücü mü lazım? Yoksa MSCDEX parametrelerinde mi sorun var? Dosyaları CD-ROM sürücüsünün yanında gelen diskette buldum ama belki yanlış sürücüyü yüklüyorum. Yardımcı olursanız sevinirim, bu CD-ROM'suz DOS keyfi eksik kalıyor.
DOS 6.22'de CD-ROM sürücüsü tanıtmak: MSCDEX hata veriyor, ne yapmalıyım?
Cevaplar (5)
01.08.2026 13:40
Selam! Öncelikle hatanın kaynağını anlamak için birkaç şeyi kontrol etmemiz lazım. MSCDEX 'No CD-ROM drive found' diyorsa, büyük ihtimalle sürücüyü yükleyen .SYS dosyası düzgün yüklenmemiş ya da cihaz adı uyuşmuyor. CONFIG.SYS'teki satırı bir kontrol eder misin? Bazen sürücü dosyası farklı bir isimle olabiliyor, örneğin CR-ROM.SYS veya SBCD.SYS gibi. Ayrıca, sürücünün jumper ayarını 'Master' yaptığına emin misin? IDE'de başka bir cihaz varsa (örneğin sabit disk) çakışma olabilir. Bir de şu komutu dene: edit CONFIG.SYS ile satırın başına 'REM' koyup tekrar dene, sonra sürücüyü yükleyen satırda dosya yolunu kontrol et. Eğer sürücü dosyası gerçekten varsa, büyük ihtimalle /D:MSCD001 parametresiyle uyumsuzluk vardır. Belki sürücü farklı bir cihaz adı istiyordur, sürücünün dokümantasyonuna bak.
01.08.2026 13:56
Bence sorun büyük ihtimalle sürücü dosyasının yanlış olması. Creative CR-563-B için genelde 'CRATOM.SYS' veya 'SBCD.SYS' gibi sürücüler kullanılıyor. Senin disketteki sürücünün adı ne? Ayrıca MSCDEX sürümü de önemli; DOS 6.22 ile gelen MSCDEX 2.23 genelde sorunsuz çalışır. Ama bazen sürücüye özel bir sürüm gerekebilir. Şunu dene: CONFIG.SYS'te sürücü satırından sonra 'DEVICEHIGH' yerine 'DEVICE' kullan, çünkü bazı sürücüler yüksek belleğe yüklenince sorun çıkarabiliyor. Ayrıca AUTOEXEC.BAT'te MSCDEX'ten önce 'LH' komutunu kaldır ve düz çalıştır. Bir de şu anekdotu paylaşayım: benzer bir sorunu ben de yaşamıştım, meğerse IDE kablosu takılı değilmiş, sadece güç kablosu takılıymış. Her ihtimali kontrol etmekte fayda var.
01.08.2026 14:13
Bu hatayı aldığına göre MSCDEX, sürücüyü tanımlayan .SYS dosyasının yüklenmediğini veya cihaz adının eşleşmediğini söylüyor. Öncelikle CONFIG.SYS'teki satırı şöyle düzenle: DEVICE=C:\CDROM\CDROM.SYS /D:MSCD001 /P:1F0,14 (bu arada /P parametresi IDE portunu belirtir, ama çoğu sürücüde gerekmez). Sonra AUTOEXEC.BAT'te MSCDEX satırına /V ekleyerek detaylı çıktı almayı dene: C:\DOS\MSCDEX.EXE /D:MSCD001 /L:E /V. Bu, sürücünün algılanıp algılanmadığını gösterir. Eğer sürücü hala bulunamıyorsa, sürücünün kendi sürücü dosyasını kullanmayı dene; Creative'in sitesinden (arşivden) CR-563 için 'CRATOM.SYS' bulabilirsin. Ayrıca, BIOS'ta 'IDE CD-ROM' desteğini etkinleştirmiş misin? Bazı eski BIOS'larda CD-ROM desteği kapalı olabiliyor.
01.08.2026 14:28
Hocam, bu işlerde en kritik nokta sürücü dosyasının doğru olması. Creative CR-563-B aslında Panasonic CR-563-B'nin bir klonu, ve onun sürücüsü genelde 'CRATOM.SYS' olarak bilinir. Eğer elindeki diskette bu dosya yoksa, internetten bulman lazım. Ayrıca MSCDEX'in parametrelerini kontrol et: /D:MSCD001 ile CONFIG.SYS'teki /D:MSCD001 birebir aynı olmalı, büyük-küçük harf duyarlılığı var mı bilmiyorum ama genelde aynı olmalı. Bir de şu olabilir: sürücüyü ikinci IDE kanalına taktıysan, MSCDEX'e /P:170,15 gibi bir parametre vermen gerekebilir. Ama önce sürücünün jumper'ını 'Master' yapıp tek başına bir kanala takmayı dene. Benim tavsiyem, sürücüyü birincil IDE'ye sabit diskle aynı kabloya takma, ayrı bir kabloya tak. Ayrıca, CD-ROM'un ses kablosunu ses kartına bağlamayı unutma, yoksa müzik CD'si dinleyemezsin :)
01.08.2026 14:58
Sonunda çözdüm arkadaşlar, hepinize çok teşekkürler! Sorun sürücü dosyasıymış. Disketteki sürücü dosyası aslında başka bir modele aitmiş, ben de yanlışlıkla onu yüklüyormuşum. İnternetten doğru sürücüyü (CRATOM.SYS) buldum, CONFIG.SYS'e onu ekledim, AUTOEXEC.BAT'teki MSCDEX satırını da aynen bıraktım. Şimdi CD-ROM sürücüm E: olarak görünüyor, DOS'ta CD'lerimi okuyabiliyorum. Özellikle rambender87 ve byteguru21'in önerileri işe yaradı, sağ olun! Bu forum gerçekten altın değerinde, retro işlerde hep birlikte çözüyoruz. Bir dahaki sefere ses kartı kurulumunda görüşürüz!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Windows 98 SE'de USB Flash Bellek Sürücüsü Tanıtma Rehberi (NTLDR hatası)
Kategori: Eski İşletim Sistemleri
Windows 98 SE'de USB Flash Disk Tanıtma Sorunu (NEC CHIPSET)
Windows 98 SE'de Ses Kartı Sürücüsü Takılınca Mavi Ekran (IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL)