disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Commodore 64'ümdeki Siyah Ekran Sorunu: VIC-II mi, PLA mı, yoksa RAM mi?

Retro Bilgisayarlar Açılış: 02.08.2026 19:27 1 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir retro topluluğundayım ama bu sefer takıldım kaldım. Elimde 1984 üretimi bir Commodore 64 var, anakartı 250425 (eski tip). Geçen hafta açtım, güç ledi yanıyor ama ekranda simsiyah bir görüntü var, hiçbir karakter veya imleç gelmiyor. Başlangıçta güç kaynağını suçladım ama multimetre ile 5V DC'yi ve 9V AC'yi ölçtüm, değerler normal. Sonra SID çipini söktüm, yine aynı. Şimdi VIC-II (6567R56A) mi, PLA (906114-01) mi yoksa RAM'ler mi dersiniz? Elimde yedek parça yok, hangisinden başlamalıyım? Ayrıca bu anakarttaki RAM'ler 4164 tipi, hepsini söküp test etmek çok zahmetli olur. Tecrübeli arkadaşların yönlendirmesine ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (2)

Merhaba byteguru21, klasik bir C64 sorunu. Öncelikle panik yok, bu durumla hepimiz karşılaştık. Siyah ekranın en yaygın sebepleri sırasıyla: PLA, VIC-II ve RAM'lerdir. Ama işe en kolay ve en ucuz olanla başlamak mantıklı. Benim önerim, önce PLA'yı (906114-01) test etmen. Çünkü PLA, sistemdeki tüm adres ve veri yollarının kontrolünü yapıyor; arızalandığında CPU ve VIC-II arasındaki iletişim kopuyor ve ekran simsiyah kalıyor. Eğer elinde bir mantık probu veya osiloskop varsa, PLA'nın çıkış pinlerinde (özellikle 12, 13, 14, 15 numaralı pinler) aktivite olup olmadığını kontrol et. Hiç aktivite yoksa PLA büyük ihtimalle gitmiştir. Ayrıca, anakart üzerindeki iki adet 74LS04 ve 74LS08 gibi TTL entegrelerin de arızalı olabileceğini unutma; onları da kontrol etmekte fayda var. RAM'ler konusunda ise hemen sökme telaşına girme; önce VIC-II'nin üzerindeki ısındığını kontrol et (dokunarak değil, termal kamera veya parmakla kısa süreli, ama dikkatli). Eğer VIC-II aşırı ısınıyorsa, içinde kısa devre olabilir. Son çare olarak RAM'leri tek tek söküp test etmek kalıyor ama önce bu adımları dene. Kolay gelsin.
Hobidaşlar, hepinize selam! Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler! bitwizard54'ün dediği gibi PLA'ydı. Bir arkadaştan ödünç aldığım 906114-01 ile değiştirdim, makine anında açıldı, meşhur mavi ekran geldi. Meğer PLA'nın içindeki adres çözücü devre yanmış, VIC-II'ye hiç veri gitmiyormuş. Bu arada, eski PLA'yı soketli yapıp takmıştım, değiştirmek çok kolay oldu. Ayrıca bitwizard54'ün önerdiği gibi 74LS04'leri de kontrol ettim, onlar sağlam çıktı. Şimdi sırada SID çipini geri takmak ve biraz Süper Mario oynamak var. Tekrar teşekkürler, iyi ki bu topluluk var!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Amiga 500'de HDD Takmak İçin En Stabil Çözüm: IDE-Fast SCSI mi, ACA500 Plus mı? Kategori: Retro Bilgisayarlar
Amiga 500'deki kondansatörler: Değiştirmek şart mı, yoksa 'çalışıyorsa dokunma' mı? Kategori: Retro Bilgisayarlar
Amiga 500'ümdeki eski WD SCSI kartı ile CF kartı kullanmak mümkün mü? Kategori: Retro Bilgisayarlar