Selamlar dostlar, uzun zamandır forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Geçenlerde bir bit pazarında temiz bir Amiga 500 buldum, 1.3 kickstart, 512KB chip ram, dahili floppy çalışıyor. Makine ilk açılışta ekrana renkli bantlar verdi ama biraz bekleyince düzeldi ve Workbench 1.3 açıldı. Şimdi internette araştırırken 'Amiga 500 kondansatör değişimi' gibi konularla karşılaştım. Bazıları 'zamanla sızıntı yapıp anakartı öldürüyor' diyor, bazıları da 'çalışıyorsa sakın dokunma' diyor. Benim lehim tecrübem var ama bu tür bir işlem için yeterli midir bilmiyorum. Anakartımdaki kondansatörlerin markası ve ömrü hakkında ne düşünüyorsunuz? Hangi kondansatörler riskli, hepsini mi değiştirmek lazım? Bir de şu renkli bant sorunu neydi, kondansatörlerle ilgisi var mı? Deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler!
Amiga 500'deki kondansatörler: Değiştirmek şart mı, yoksa 'çalışıyorsa dokunma' mı?
Cevaplar (4)
02.08.2026 19:42
Öncelikle hayırlı olsun kanka, güzel bir makine bulmuşsun. Renkli bant sorunu genelde soğuk lehim veya zayıf güç kaynağı kaynaklı olur, ama kondansatörler de suçlu olabilir. Amiga 500 anakartlarında özellikle güç regülatörü çevresindeki ve video çıkışındaki elektrolitik kondansatörler yıllar içinde kuruyup değer kaybeder. Bu da ekranda renk bozulmalarına, kararsızlıklara yol açabilir. Bence en mantıklısı şu: önce güç kaynağını test et, 5V ve 12V hatlarını ölç. Eğer güç kaynağı sağlamsa, kondansatörleri değiştirmeye başlayabilirsin. Ama 'çalışıyorsa dokunma' diyenlere kulak asma, çünkü bu kondansatörler zamanla sızıntı yapıp anakart izlerini çürütebilir. Özellikle CXA1145 video encoder yakınındaki küçük elektrolitikler riskli. Değişim için 25V 100uF, 16V 10uF gibi standart değerler yeterli, orijinaline sadık kal. Lehim tecruben varsa ve ince uçlu bir havyan ile kaliteli bir sökme fitili kullanırsan bu işi halledebilirsin. Önemli olan anakartı aşırı ısıtmamak ve polariteye dikkat etmek. Kolay gelsin!
02.08.2026 20:05
synthhacker21 yazdı:
Bazıları 'zamanla sızıntı yapıp anakartı öldürüyor' diyor, bazıları da 'çalışıyorsa sakın dokunma' diyor.
Hocam bu işin şakası yok, ben geçen sene bir Amiga 600 aldım, görünüşte tertemizdi ama açınca anakartın altında korozyon başlamıştı. Neyse ki erken fark ettim, temizleyip kondansatörleri değiştirdim. O yüzden 'çalışıyorsa dokunma' lafına itibar etme. Amiga 500'de özellikle iki kondansatör grubu kritik: biri güç girişi yakınındaki büyük filtre kondansatörleri, diğeri ise video çıkışındaki küçük elektrolitikler. Bu ikinci grup sızıntı yapmaya çok meyilli. Ayrıca renkli bant sorunu için bir de CIA çipleri ve Denise çipinin soketlerini kontrol etmeni öneririm, çünkü soketlerde oksitlenme de benzer belirtiler verir. Kondansatör değişimine gelince, ben genelde hepsini değiştiriyorum, sayıları az zaten. Ama önce anakartın revizyonunu tespit et, çünkü bazı revizyonlarda farklı değerler var. İnternetten 'Amiga 500 capacitor map' diye aratırsan şemaları bulursun. Lehim işini yaparken eski lehimi iyi temizle, yoksa yeni lehim tutmaz. Bir de kaliteli bir flux kullan, işini çok kolaylaştırır.
02.08.2026 20:40
Selamlar, ben de bu işi birkaç kez yaptım, tecrübelerimi aktarayım. Öncelikle şunu söyleyeyim: Amiga 500 anakartlarında kullanılan kondansatörler genelde Tayvan malı, ömürleri 20-30 yıl falan. Senin makine muhtemelen 30+ yaşında, yani değişim zamanı gelmiş. Renkli bant sorunu da büyük ihtimalle video çıkışındaki kondansatörlerin zayıflamasından kaynaklanıyor. Ama emin olmak için bir osiloskop veya en azından multimetre ile ESR ölçümü yapabilirsin. ESR değeri yüksekse kondansatör ölmüş demektir. Değişim sırasında dikkat etmen gereken birkaç nokta var: 1) Kondansatörlerin bacaklarını keserken anakartın altındaki izlere zarar verme. 2) Yeni kondansatörleri takarken polariteye çok dikkat et, ters takarsan patlar. 3) Lehimleme sonrası anakartı izopropil alkol ile temizle, özellikle flux kalıntılarını iyice süpür. 4) İşlem sonrası ilk açılışta güç kaynağını kısa devre korumalı bir prizden geçir, güvenlik önlemi olsun. Ben şahsen hepsini değiştirdim, şu an makine sorunsuz çalışıyor. Ayrıca eğer anakartında Varta batarya varsa (genelde Amiga 500'de yok ama bazı revizyonlarda olabiliyor) onu da sökmeni öneririm, sızıntı yapıp anakartı yiyebilir. Kolay gelsin!
02.08.2026 21:30
Herkese çok teşekkürler, gerçekten çok faydalı bilgiler verdiniz. Özellikle copperghost45'in güç kaynağı önerisi ve pixeldigger80'in ESR ölçümü tavsiyesi işime yaradı. Sonunda cesaretimi topladım ve kondansatörleri değiştirdim. Anakart revizyonu 6A'ymış, internetten kapasitör haritasını buldum, hepsini 105 derece uzun ömürlü elektrolitiklerle değiştirdim. Varta batarya yoktu zaten, ama yine de anakartı kontrol ettim, herhangi bir sızıntı izi yoktu. Şimdi makine açılışta ilk denemede tertemiz görüntü veriyor, renkli bant sorunu tamamen kayboldu. Ayrıca güç kaynağını da açıp içini temizledim, voltajları ölçtüm, 5.05V ve 11.9V gayet stabil. Demek ki sorun gerçekten kondansatörlerdeymiş. Bu işi yapmadan önce 'çalışıyorsa dokunma' diyenlerin lafına kalsaydım, ileride anakartı çöpe atabilirdim. Tekrar teşekkürler, bu forum gerçekten altın değerinde!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Amiga 500'de HDD Takmak İçin En Stabil Çözüm: IDE-Fast SCSI mi, ACA500 Plus mı?
Kategori: Retro Bilgisayarlar
Commodore 64'ümdeki Siyah Ekran Sorunu: VIC-II mi, PLA mı, yoksa RAM mi?
Amiga 500'ümdeki eski WD SCSI kartı ile CF kartı kullanmak mümkün mü?