Selam dostlar, uzun süredir retro topluluğunu takip ediyorum ve sonunda kendi Amiga 500'ümü toplamaya karar verdim. Anakart revizyon 6A, 1MB Chip RAM var. Şimdi sıra depolama çözümüne geldi. Açıkçası floppy disklerle uğraşmak istemiyorum, hem hız hem de pratiklik açısından HDD veya CompactFlash kart takmak istiyorum. Araştırdım ama kafam çok karıştı. Bazıları IDE-Fast SCSI denilen bir karttan bahsediyor, bazıları da ACA500 Plus öneriyor. Benim bütçem sınırlı, sadece 2-3 oyun ve Workbench kurulumu için yaklaşık 4GB'lık bir CF kart yeterli olur diye düşünüyorum. Amiga 500'ün içindeki genişleme portuna takılan bu kartların farkları neler? Hangi kart daha stabil ve kurulumu daha kolay? Ayrıca bu kartları bulmak Türkiye'de zor, yurt dışından sipariş versem gümrük sorunu yaşar mıyım? Tecrübesi olan varsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler, yoldaşlar!
Amiga 500'de HDD Takmak İçin En Stabil Çözüm: IDE-Fast SCSI mi, ACA500 Plus mı?
Cevaplar (2)
03.08.2026 13:45
Selam gamerrider86, hoş geldin aramıza! Ben de bir süre önce aynı kararı vermiştim, sana kendi deneyimlerimden bahsedeyim. Öncelikle iki kart da iş görür ama amaçları farklı. IDE-Fast SCSI dediğin şey aslında genellikle 'IDE68K' veya 'SCSI-IDE bridge' gibi kartlar oluyor. Bunlar Amiga 500'ün genişleme portuna takılıyor ve SCSI ya da IDE konnektörü sağlıyor. Ancak bu kartların çoğu sadece depolama değil, aynı zamanda RAM ekleme imkanı da veriyor. Stabilite açısından iyi ama kurulumu biraz zahmetli; çünkü genellikle sürücü (driver) olarak 'scsi.device' veya 'IDE.device' yüklemek gerekiyor. ACA500 Plus ise tamamen farklı bir canavar; aslında bir accelerator kartı ve üzerinde 8MB fast RAM, microSD veya CF için IDE portu var. Ayrıca MapROM özelliği sayesinde Kickstart'ı RAM'e kopyalıyor ve daha hızlı açılış sağlıyor. Kurulumu çok daha kolay, çünkü kartı taktıktan sonra sadece 'HDToolBox' ile partition oluşturuyorsun. Ben şahsen ACA500 Plus kullanıyorum ve memnunum. Ama bütçen kısıtlıysa, ikinci el bir IDE68K bulabilirsen o da iş görür. Gümrük konusuna gelince, yurt dışından küçük kartlar genellikle sorun olmuyor, ama değerini düşük gösterip göndermelerini iste, yoksa vergi çıkabilir. Kolay gelsin!
03.08.2026 14:18
doscollector47 yazdı:
ACA500 Plus ise tamamen farklı bir canavar; aslında bir accelerator kartı ve üzerinde 8MB fast RAM, microSD veya CF için IDE portu var.
Hocam doscollector47'e katılıyorum, ACA500 Plus gerçekten de en pratik çözüm. Ama bir noktayı atlamışsın, ACA500 Plus aslında tek başına bir 'accelerator' değil, daha çok bir 'trapdoor expansion' gibi çalışıyor ve üzerine takılan ACA1232 gibi ayrı bir işlemci kartı ile gerçek bir hız artışı sağlıyor. Yani sadece depolama için kullanacaksan bile, kartın üzerindeki 8MB fast RAM ve IDE portu yeterli. Ayrıca 'whdload' ile oyunları HDD'den çalıştırmak istiyorsan, ACA500 Plus'ın 'MapROM' özelliği sayesinde Kickstart 1.3'ü 3.1'e çevirebiliyorsun, bu da uyumluluğu artırıyor. Bence en stabil ve kullanıcı dostu seçenek bu. Ancak şunu da belirteyim: eğer sadece depolama istiyorsan, 'IDE-Fast SCSI' tarzı kartlar (örneğin 'Alfa Data' veya 'Individual Computers'ın eski 'IDE' kartları) daha ucuz olabilir, ama onlarda sürücü yükleme derdi var. Benim önerim, bütçeni biraz zorlayıp ACA500 Plus alman. Sonuçta ileride 68030 işlemci kartı takma şansın da olur. Gümrük konusunda da doscollector47'e katılıyorum, değer düşük gösterilirse sorun olmuyor. Ben geçen yıl Amigakit'ten almıştım, 20 günde geldi, vergi çıkmadı. Hayırlı olsun!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Amiga 500'deki kondansatörler: Değiştirmek şart mı, yoksa 'çalışıyorsa dokunma' mı?
Kategori: Retro Bilgisayarlar
Commodore 64'ümdeki Siyah Ekran Sorunu: VIC-II mi, PLA mı, yoksa RAM mi?
Amiga 500'ümdeki eski WD SCSI kartı ile CF kartı kullanmak mümkün mü?