disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 500'ümdeki eski WD SCSI kartı ile CF kartı kullanmak mümkün mü?

Retro Bilgisayarlar Açılış: 02.08.2026 19:06 1 Görüntülenme
Selam beyler, uzun zamandır retro PC topluyorum ama Amiga tarafında yeniyim. Geçenlerde bir Amiga 500 + GVP Impact Series II SCSI kartı + 40MB Quantum harddisk seti ele geçirdim. Harddisk ölü, tık tık sesler geliyor. Elimde bir adet 8GB Kingston CF kartı ve IDE-SATA adaptör var ama GVP kartı SCSI-1, 50 pin. Elimde ayrıca eski bir Seagate ST157N SCSI disk var, o da arızalı. Sorum şu: Bu GVP kartına bir SCSI-CF adaptörü bağlayıp CF kartı kullanabilir miyim? Yoksa SCSI2SD gibi bir çözüm mü daha mantıklı? Bu kartın SCSI denetleyicisi WD33C93A, 5MB/s'ye kadar destekliyor diye biliyorum. Ayrıca AmigaOS 1.3 ile 8GB CF kartını görebilir miyim, yoksa bölümleme mi lazım? Son olarak, GVP kartı için driver olarak ne kullanmalıyım? Elimde GVP'in orijinal disketi yok. Şimdiden teşekkürler, hobidaşlar!

Cevaplar (4)

SCSI2SD kesinlikle en temiz çözüm olacaktır. SCSI-CF adaptörleri genelde SCSI-2 ve 80 pin veya 68 pin oluyor, 50 pin SCSI-1 için uygun adaptör bulmak zor ve güvenilir değil.

Hocam katılıyorum, SCSI2SD en garantisi. Ben de Amiga 2000'de GVP Series II kullanıyorum. SCSI2SD 6.0 ile 16GB SD kart taktım, sorunsuz çalışıyor. Ama dikkat et: SCSI2SD'u SCSI ID 0'a ayarla ve terminasyonu doğru yap. GVP kartında genelde yerleşik terminator var, ama harici SCSI kablosunda son cihazda terminator olmalı. SCSI2SD'u harici 50 pin konektöre bağlayacaksan, son cihaz olarak ayarla ve terminator'u açık konuma getir. AmigaOS 1.3'te 4GB sınırı var, o yüzden 8GB'ı ikiye böl. Ayrıca driver olarak 'gvpscsi.device' kullanacaksın. Aminet'te 'gvp-ide' diye bir sürücü de var ama o farklı, SCSI için doğrusu gvp-scsi. Kurulumda HDToolBox ile 'Add/Update' yapıp 'gvpscsi.device' seç, sonra bölümleme yap. Bir de SCSI2SD'u takmadan önce SD kartı FAT32 ile formatla, sonra SCSI2SD-util ile yapılandır. Başka sorun olursa yaz.
Beyler, ben de deneyimlerimi paylaşayım. Bende GVP Impact Series I vardı, WD33C93A aynı. Ben SCSI2SD 5.1 kullanıyorum, 4GB SD kart ile. AmigaOS 1.3'te 4GB bölüm sınırı olduğu için 4GB'dan büyük kart kullanmanın bir anlamı yok, ama 8GB kartı iki bölüme ayırabilirsin. Yalnız şunu söyleyeyim: SCSI2SD 6.0'ın firmware'i daha iyi, özellikle WD33C93A ile uyumluluk sorunları çözülmüş. Eğer SCSI2SD 5.x kullanırsan bazı uyumsuzluklar olabiliyor. Ayrıca GVP kartının BIOS'unu güncellemek gerekebilir, ama genelde 1.3 ile çalışıyor. Driver olarak Aminet'teki 'gvp-scsi.lha' sürümünü öneririm, içinde 'GVPSCSI' tool'u var, onunla test edebilirsin. Bir de önemli: SCSI2SD'u takmadan önce Amiga'yı kapat, çünkü tak-çalıştır yok. Ve SCSI2SD'un üzerindeki LED'i gözlemle, erişim olunca yanıp söner. Son olarak, eğer SCSI2SD bulamazsan, eski bir SCSI harddisk bulup onu kullanabilirsin ama 40MB çok küçük, modern oyunlar için yetersiz. Kolay gelsin!
Merhaba, öncelikle güzel bir sistem yakalamışsın. GVP Impact Series II gerçekten sağlam bir kart; WD33C93A SCSI denetleyicisi 5MB/s'ye kadar destekliyor ve 50 pin SCSI-1 ile çalışıyor. SCSI2SD kesinlikle en temiz çözüm olacaktır. SCSI-CF adaptörleri genelde SCSI-2 ve 80 pin veya 68 pin oluyor, 50 pin SCSI-1 için uygun adaptör bulmak zor ve güvenilir değil. SCSI2SD'un 6.0 versiyonunu öneririm; 8GB'a kadar kapasite destekliyor ve AmigaOS 1.3 ile uyumlu. Ayrıca SCSI2SD'u yapılandırmak için bir SD kart takıp bilgisayarda bir yazılımla (SCSI2SD-util) ayarlaman gerekiyor. 8GB CF kartını kullanmak istersen, AmigaOS 1.3'ün dosya sistemi (FastFileSystem) 4GB sınırı var, bu yüzden 8GB'ı en fazla 4GB'lık bölümlere ayırman şart. Ama SCSI2SD ile 8GB SD kart kullanırsan, 4GB bölüm sınırı yine geçerli, ama en azından kart uyumluluğu daha iyi olur. Driver konusuna gelince, GVP kartının driver'ı genelde 'GVP SCSI' veya 'GVP Series II' olarak geçer ve bu driver'ı AmigaOS 1.3'ün 'HDToolBox' ile yüklemen gerekiyor. Orijinal disket yoksa, Aminet'ten 'gvp-scsi.lha' dosyasını indirebilirsin, içinde driver ve tools var. Kolay gelsin!
Herkese selam, sorun çözüldü! Önerileriniz üzerine SCSI2SD 6.0 aldım, 8GB SD kart taktım. GVP kartına bağladım, SCSI ID 0 yaptım, terminatörü açtım. Aminet'ten 'gvp-scsi.lha' indirdim, driver'ı kurcaladım, HDToolBox ile 4GB'lık iki bölüm oluşturdum. AmigaOS 1.3 açılışta diskleri gördü, formatladım ve şu an Workbench 1.3 ile sorunsuz çalışıyor. 4GB bölüm sınırına takıldım ama iki bölüm yeterli. SCSI2SD gerçekten harika bir çözüm, teşekkürler vectormaster75, segaghost22 ve pixelchaser57! Bu arada, eski Quantum harddiskten veri kurtarma şansım var mı diye merak ediyorum, ama o ayrı bir konu. Herkese iyi retrolar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Amiga 500'de HDD Takmak İçin En Stabil Çözüm: IDE-Fast SCSI mi, ACA500 Plus mı? Kategori: Retro Bilgisayarlar
Amiga 500'deki kondansatörler: Değiştirmek şart mı, yoksa 'çalışıyorsa dokunma' mı? Kategori: Retro Bilgisayarlar
Commodore 64'ümdeki Siyah Ekran Sorunu: VIC-II mi, PLA mı, yoksa RAM mi? Kategori: Retro Bilgisayarlar