disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Commodore 1541-II Disk Sürücüsü: Okuma Hatası ve Motor Titreşimi (ALİGNMENT mi, Kondansatör mü?)

Restorasyon ve Tamir Açılış: 01.08.2026 01:07 4 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır bu forumda okuyorum ama ilk kez konu açıyorum. Geçenlerde bir bit pazarından Commodore 1541-II aldım, görünüşü çok temiz, içi de tozsuzdu. Ama eve gelip denediğimde ciddi bir sorunla karşılaştım: Sürücü, diskleri okurken sürekli hata veriyor. Bazen 'FILE NOT FOUND', bazen de 'DEVICE NOT PRESENT' hatası alıyorum. Üstelik motor çalışırken çok belirgin bir titreşim ve uğultu var, sanki içeride bir şey sürtüyor gibi. Disketleri başka bir 1541-II ile test ettim, onlarda sorun yok, yani disketler sağlam. İlk aklıma gelen kafanın (head) hizası bozulmuş olabilir, çünkü taşınırken sarsıntıya maruz kalmış olabilir. Ama motor titreşimi de ayrı bir sorun gibi duruyor. Sürücüyü açtım, içini inceledim; motor milinde ve disket yuvasında aşırı toz yok, ama motorun etrafındaki bazı kondansatörlerin şişkin olduğunu fark ettim. Şimdi sizlere danışmak istiyorum: Bu titreşim ve okuma hataları büyük ihtimalle kondansatörlerden mi kaynaklanıyor, yoksa kesin bir şekilde kafa hizasını mı kontrol etmeliyim? Elinizde bu sürücülerle ilgili deneyim olanlar varsa, hangi kondansatörleri değiştirmemi önerirsiniz? Ayrıca, hiza ayarı için hangi test diskini ve yazılımı kullanmalıyım? Şimdiden teşekkürler, hepinize iyi forumlar.

Cevaplar (2)

Merhaba, öncelikle hayırlı olsun, güzel bir cihaz. Yaşadığın sorun aslında 1541-II'lerde çok tipik. Motor titreşimi ve uğultu neredeyse kesin olarak güç kaynağındaki veya motor sürücü devresindeki (ULN2003 veya benzeri) filtre kondansatörlerinden kaynaklanır. Özellikle şu değerlerdeki elektrolitik kondansatörleri değiştirmeni öneririm: 1000 µF / 16V (ana filtre), 470 µF / 16V ve 100 µF / 16V. Şişkin gördüklerini de mutlaka değiştir. Bu kondansatörler zamanla ESR değerleri yükselir ve motor beslemesindeki dalgalanma artar, bu da hem titreşim hem de okuma hatalarına neden olur. İkinci olarak, kafa hizası (alignment) konusuna gelince: 1541-II'nin kafa hizası genellikle taşınma sırasında bozulmaz, çünkü mekanizma oldukça sağlamdır. Ancak yine de emin olmak için önce kondansatörleri değiştir, sonra tekrar test et. Eğer hala okuma hataları varsa, o zaman hiza ayarı düşünülebilir. Hiza ayarı için '1541 Alignment Disk' (örneğin 'Commodore 1541/1571 Alignment Disk') ve bir osiloskop kullanman gerekir. Yazılım olarak da 'Alignment 64' veya '1541 Alignment Program' gibi araçlar var. Ama önce kondansatör işini hallet, çoğu zaman çözüm orada.

joyspecter49 yazdı:

Merhaba, öncelikle hayırlı olsun, güzel bir cihaz. Yaşadığın sorun aslında 1541-II'lerde çok tipik. Motor titreşimi ve uğultu neredeyse kesin olarak güç kaynağındaki veya motor sürücü devresindeki (ULN2003 veya benzeri) filtre kondansatörlerinden kaynaklanır. Özellikle şu değerlerdeki elektrolitik kondansatörleri değiştirmeni öneririm: 1000 µF / 16V (ana filtre), 470 µF / 16V ve 100 µF / 16V. Şişkin gördüklerini de mutlaka değiştir. Bu kondansatörler zamanla ESR değerleri yükselir ve motor beslemesindeki dalgalanma artar, bu da hem titreşim hem de okuma hatalarına neden olur. İkinci olarak, kafa hizası (alignment) konusuna gelince: 1541-II'nin kafa hizası genellikle taşınma sırasında bozulmaz, çünkü mekanizma oldukça sağlamdır. Ancak yine de emin olmak için önce kondansatörleri değiştir, sonra tekrar test et. Eğer hala okuma hataları varsa, o zaman hiza ayarı düşünülebilir. Hiza ayarı için '1541 Alignment Disk' (örneğin 'Commodore 1541/1571 Alignment Disk') ve bir osiloskop kullanman gerekir. Yazılım olarak da 'Alignment 64' veya '1541 Alignment Program' gibi araçlar var. Ama önce kondansatör işini hallet, çoğu zaman çözüm orada.

Kanka, dediğin gibi yaptım. Önce şişkin olan tüm elektrolitikleri değiştirdim: 1000 µF, 470 µF ve 100 µF hepsini yeniledim. Ayrıca motor sürücü devresindeki küçük 10 µF ve 1 µF olanları da değiştirdim. Titreşim tamamen kesildi, uğultu da gitti. Sonra tekrar okuma testi yaptım, disketler artık sorunsuz açılıyor! Demek ki sorun kesinlikle kondansatörlermiş. Hiza ayarına hiç gerek kalmadı, ama yine de önerin için sağ ol. Bir de şunu fark ettim: Değiştirdiğim kondansatörlerin bazıları orijinal değildi, muhtemelen daha önce biri değiştirmiş ama düşük kaliteli kullanmış. Neyse, şimdi sürücü harika çalışıyor. Bu arada, bu deneyimden sonra diğer 1541-II'mi de açıp aynı işlemi yapmayı düşünüyorum. Tekrar teşekkürler, iyi forumlar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Amiga 500 anakartındaki kondansatör değişimi sonrası görüntü gelmiyor - yardım! Kategori: Restorasyon ve Tamir
Commodore 64'ümün SID çipi öldü mü? Ses gelmiyor, yardım! Kategori: Restorasyon ve Tamir
Amiga 500'deki kondansatör patlaması sonrası görüntü gelmiyor, yardım! Kategori: Restorasyon ve Tamir