disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 500'deki kondansatör patlaması sonrası görüntü gelmiyor, yardım!

Restorasyon ve Tamir Açılış: 31.07.2026 13:18 3 Görüntülenme
Selamlar dostlar, uzun zamandır bu forumda sessiz sedasız takılıyorum ama artık gerçekten bir yardıma ihtiyacım var. Geçenlerde garajdan çıkardığım Amiga 500'ü açtım, bir anda ekranda koku ve duman... Hemen kapattım ama iş işten geçmiş. Anakart üzerinde, özellikle güç regülatörlerinin yakınındaki iki adet 47uF 16V ve bir adet 100uF 16V kondansatörün şişip patladığını gördüm. Elektrolit sızmış, PCB'nin bir kısmı kararmış. Ben biraz elektronikle uğraşırım, lehimleme tecrübem var ama bu işe girmeden önce sizlerin görüşünü almak istedim. Kondansatörleri değiştirmeyi düşünüyorum ama kararan bölgeyi nasıl temizlemeliyim? Ayrıca patlak kondansatörlerin yanı sıra başka hangi bileşenler zarar görmüş olabilir? Görüntü sinyali hiç gelmiyor, ekran tamamen siyah. Sizce sadece kondansatör değişimiyle düzelir mi, yoksa daha derin bir sorun mu var? Tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler, yoldaşlar!

Cevaplar (4)

Öncelikle geçmiş olsun, klasik bir Amiga 500 sorunu. Patlak kondansatörler genelde güç hattındaki dalgalanmalardan kaynaklanır ve maalesef sadece kondansatörleri değiştirmekle bitmiyor. Öncelikle anakartı tamamen söküp, patlak kondansatörlerin olduğu bölgeyi izopropil alkol (tercihen %99) ve yumuşak bir fırça ile iyice temizle. Elektrolit sızıntısı PCB izlerini aşındırabilir, bu yüzden temizlik sonrası büyüteçle izlerde kopukluk olup olmadığını kontrol et. Kararan bölgeyi hafifçe zımparalamak gerekebilir, ama dikkatli ol, çok derine inme. Kondansatörleri değiştirirken orijinal değerlerine sadık kal, ama mümkünse düşük ESR'li (düşük empedanslı) tiplerden seç. Görüntü gelmemesinin sebebi büyük ihtimalle güç hattındaki hasar, ama bir de Denise veya Alice çipleri zarar görmüş olabilir. Eğer kondansatörleri değiştirdikten sonra hala görüntü yoksa, osiloskopla 5V ve 12V hatlarını kontrol et, ayrıca kristal osilatörün çalışıp çalışmadığına bak. Umarım bu işi çözersin, kolay gelsin!

ttnet yazdı:

Kondansatörleri değiştirmeyi düşünüyorum ama kararan bölgeyi nasıl temizlemeliyim?

Aynen, temizlik çok önemli. Ben de geçen sene bir Amiga 600'de benzer bir durum yaşadım. Patlak kondansatörlerin yanında genelde güç regülatörleri de zarar görüyor, özellikle 7805 veya 7812 gibi lineer regülatörler. Onların çıkış voltajlarını kontrol etmeyi unutma. Ayrıca, patlak kondansatörlerin sıçradığı bölgede bulunan dirençler ve diyotlar da kısa devre yapmış olabilir. Bunları bir multimetre ile ölç. Eğer görüntü sinyali hiç gelmiyorsa, RGB çıkışındaki koruma diyotları veya transistörler de etkilenmiş olabilir. Benim tavsiyem, kondansatörleri değiştirdikten sonra anakartı güç kaynağı olmadan, sadece DC girişinden besleyerek test etme; önce tüm lehim noktalarını kontrol et. Bir de şunu söyleyeyim: Amiga 500'ün güç kaynağındaki kondansatörler de yaşlanmıştır, onları da değiştirmeni öneririm, yoksa yeni taktığın kondansatörler yine patlayabilir. Bol şans!
Selam, bence de kondansatör değişimi ilk adım ama asıl mesele o bölgedeki hasarın boyutunu görmek. Benzer bir olayda, patlak kondansatörün elektroliti anakartın alt katmanına sızmıştı ve oradaki izleri koparmıştı. Bu yüzden anakartı iyice temizledikten sonra, şüpheli bölgeleri bir büyüteçle incele. Eğer izler kopuksa, ince bir tel ile jumper atman gerekebilir. Ayrıca, Amiga 500'ün anakartında genelde iki adet 47uF 16V ve bir adet 100uF 16V kondansatör bulunur, bunlar genelde güç girişine yakındır. Değişim yaparken orijinalinden daha yüksek voltajlı kondansatör takabilirsin (örneğin 25V veya 35V) ama kapasite aynı olmalı. Bu daha güvenli olur. Görüntü sinyali için bir de video DAC'in (genelde CXA1145 çipi) çıkışını kontrol et. Eğer o çip zarar görmüşse, görüntü hiç gelmez. Benim tahminim, büyük ihtimalle kondansatörleri değiştirince düzelir, ama eğer düzelmezse, o bölgedeki izleri ve çipleri tek tek test etmen gerekecek. Kolay gelsin!
Öncelikle herkese teşekkür ederim, cidden çok yardımcı oldunuz. Dediğiniz gibi önce anakartı söktüm, patlak kondansatörlerin olduğu bölgeyi izopropil alkol ile temizledim. Kararan bölgeyi hafifçe zımparaladım, altındaki izler sağlamdı, sadece yüzeydeki leke varmış. Kondansatörleri değiştirdim, orijinal değerlerine sadık kaldım ama 25V olanlarından taktım. Ayrıca güç kaynağını da açtım, oradaki kondansatörleri de değiştirdim. Anakartı tekrar taktım, açtım ve ekran geldi! Görüntü mükemmel, renkler yerinde, hiçbir sorun yok. Demek ki sadece kondansatörlerdi, ama sizin tavsiyeleriniz sayesinde güç kaynağını da yeniledim, ileride sorun yaşamamak için. Tekrar teşekkürler, iyi ki bu forum var!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Amiga 500 anakartındaki kondansatör değişimi sonrası görüntü gelmiyor - yardım! Kategori: Restorasyon ve Tamir
Commodore 64'ümün SID çipi öldü mü? Ses gelmiyor, yardım! Kategori: Restorasyon ve Tamir
Commodore 1541-II Disk Sürücüsü: Okuma Hatası ve Motor Titreşimi (ALİGNMENT mi, Kondansatör mü?) Kategori: Restorasyon ve Tamir