Selam dostlar, uzun zamandır takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde bir Amiga 500 rev 6A anakart var, geçenlerde klasik kondansatör değişimi yaptım. Tüm elektrolitikleri söktüm, lehim deliklerini temizledim ve orijinal değerlere uygun yeni kondansatörler taktım. İlk açılışta fan dönüyor, güç LED'i yanıyor ama ekranda hiçbir şey yok. Sadece siyah ekran, ne TV çıkışında ne de RGB çıkışında sinyal var. Ayrıca floppy sürücü de hiç tıklamadı, sanki başlatma işlemi bile başlamıyor. Lehimleri tekrar kontrol ettim, köprü kısa devre yok gibi görünüyor ama emin olamıyorum. Bir de şunu fark ettim: anakart üzerindeki 8520 CIA çipleri aşırı ısınıyor, dokununca dayanılmıyor. Bu normal mi yoksa bir şeyleri mi bozdum? Özellikle kondansatörlerin kutuplarını doğru taktığımdan eminim ama yine de bir yerde hata yapmış olabilirim. Yardımcı olabilecek var mı? Şimdiden teşekkürler.
Amiga 500 anakartındaki kondansatör değişimi sonrası görüntü gelmiyor - yardım!
Cevaplar (4)
01.08.2026 14:08
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Amiga 500'de kondansatör değişimi sonrası siyah ekran en sık karşılaşılan sorunlardan biri. Yaptığın işlemi kontrol etmek için birkaç noktaya bakalım. Öncelikle 8520 CIA çiplerinin ısınması normaldir, özellikle uzun süre çalışan makinelerde ısınırlar ama dayanılmaz derecede sıcak olması bir arıza belirtisi olabilir. Siyah ekranın en yaygın nedeni, anakart üzerindeki 74LS244 veya 74LS245 gibi tampon entegrelerdeki hasar veya lehim köprüsüdür. Kondansatörleri değiştirirken çevredeki bu entegrelere zarar vermiş olabilirsin. Bir multimetre ile anakart üzerindeki +5V ve +12V hatlarını ölç, ayrıca 8520'lerin bacaklarındaki voltajları kontrol et. Eğer voltajlarda düşüklük varsa, güç kaynağını da test etmelisin. Ayrıca, lehim deliklerini temizlerken PCB üzerindeki ince izleri koparmış olabilirsin, büyüteçle kontrol et. Bir de Fat Agnus çipinin soketinde oksitlenme olabilir, çipi çıkarıp tekrar takmayı dene. Kolay gelsin.
01.08.2026 14:41
microking54 yazdı:
Öncelikle 8520 CIA çiplerinin ısınması normaldir, özellikle uzun süre çalışan makinelerde ısınırlar ama dayanılmaz derecede sıcak olması bir arıza belirtisi olabilir.
Hocam haklısın, CIA'lar ısınabilir ama dayanılmaz derecede ısınıyorsa ciddi bir problem var. Benzer bir sorun yaşamıştım, benim durumumda sorun yanlış takılmış bir kondansatördü. Hani kutupları ters takmıştım, ama sen doğru taktığını söylüyorsun. Yine de bir kontrol et, özellikle C401 ve C402 gibi küçük değerli olanları. Ayrıca, Amiga 500'de siyah ekranın bir diğer nedeni de Denise çipinin (8362R8) arızalı olması veya soketinde temas problemi olması. Denise çipini çıkarıp bacaklarını izopropil alkolle temizle ve tekrar tak. Eğer hala olmuyorsa, bir osiloskop ile Gary (5719) çipinin üzerindeki clock sinyalini kontrol et. Eğer clock yoksa, kristal osilatör (28.37516 MHz) bozulmuş olabilir. Ayrıca, anakart üzerindeki 74F74 flip-flop entegresini de kontrol et, bu da reset devresinde görevli. Reset hattı sürekli düşükse sistem başlamaz. Bunları dene, sonucu paylaş.
01.08.2026 15:26
Selam, konuya geç cevap yazıyorum ama ben de benzer bir olay yaşadım. Benim Amiga 500'de kondansatör değişiminden sonra ekran gelmiyordu ve sorunun kaynağı anakart üzerindeki 74LS245 buffer entegresinin bir bacağının lehim sırasında kopmuş olmasıydı. Büyüteçle baktığımda fark ettim. Yani lehimleri tekrar tekrar kontrol et, özellikle kondansatörlerin yakınındaki entegrelerin bacaklarını. Ayrıca, bazı revizyonlarda kondansatörlerin yanında küçük dirençler var, onları da kontrol et. Bir de şunu söyleyeyim: floppy sürücünün hiç tıklamaması, sistemin başlatma aşamasına geçmediğini gösteriyor. Bu durumda CPU (68000) ve onun çevresindeki bileşenler de devre dışı olabilir. CPU'nun soketini kontrol et, belki oksitlenmiştir. Bir de belki anakart üzerindeki Kickstart ROM'unun (27C400) soketinde temas problemi vardır. ROM çipini çıkarıp tekrar tak. Bunlar işe yaramazsa, bir mantık probu ile CPU'nun adres ve veri hatlarını kontrol et, belki bir yerde sürekli yüksek veya düşük seviyede takılı kalmıştır. Sonuç olarak, sabırla test et, büyük ihtimalle küçük bir temas hatası var.
01.08.2026 16:56
Öncelikle herkese çok teşekkür ederim, verdiğiniz tavsiyeler işe yaradı. Sonunda sorunu buldum!
Aynen dediğin gibi, ben de 74LS245 entegresinin bir bacağını inceledim ve lehim sırasında kopmuş olduğunu gördüm. Bacağını tekrar lehimledim ve makine açıldı! Görüntü geldi, floppy sürücü tıklamaya başladı, her şey çalışıyor. Ayrıca CIA'ların ısınması da normale döndü. Demek ki kısa devre yapan bir şey vardı, onu düzelttikten sonra her şey yoluna girdi. Tekrar teşekkürler dostlar, iyi ki varsınız. Bu forum gerçekten çok faydalı, bundan sonra da buradayım. Sorun çözüldü, konuyu kapatabiliriz.
joyspecter49 yazdı:
Benim Amiga 500'de kondansatör değişiminden sonra ekran gelmiyordu ve sorunun kaynağı anakart üzerindeki 74LS245 buffer entegresinin bir bacağının lehim sırasında kopmuş olmasıydı.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Commodore 64'ümün SID çipi öldü mü? Ses gelmiyor, yardım!
Kategori: Restorasyon ve Tamir
Commodore 1541-II Disk Sürücüsü: Okuma Hatası ve Motor Titreşimi (ALİGNMENT mi, Kondansatör mü?)
Amiga 500'deki kondansatör patlaması sonrası görüntü gelmiyor, yardım!