Selam dostlar, uzun zamandır kullanmadığım Amiga 500'ümü çıkardım, açtım ama bir türlü stabil çalışmıyor. Güç ışığı yanıyor ama floppy sürücü takılıyken boot etmiyor, bazen de ekran gelip gidiyor. Multimetre ile ölçüm yaptım, PSU'nun 5V hattı yüksüzde 5.08V gösteriyor ama sisteme bağlayınca 4.65V'a kadar düşüyor. 12V hattı ise 11.85V civarında sabit. Kondansatörleri görsel olarak şişme veya akıntı var mı diye kontrol ettim, bir anormallik görmüyorum. Köprü diyot ve transistörleri de ölçtüm, kısa devre yok. Sizce bu voltaj düşüşü PSU'nun yaşlanmasından mı kaynaklanıyor, yoksa Amiga anakartında bir kısa devre mi var? Özellikle 5V hattındaki 2200µF 25V filtre kondansatörünü değiştirmeyi düşünüyorum, işe yarar mı? Yoksa komple yeni bir PSU mu almalıyım? Yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler.
Amiga 500 PSU'da 5V hattı düşüyor, çözüm önerisi olan var mı?
Cevaplar (5)
20.07.2026 01:10
Öncelikle merhaba, klasik bir Amiga PSU sorununa benziyor. Orijinal Commodore PSU'larındaki 5V hattı genelde 7805 gibi lineer regülatörlerle değil, transistörlü seri regülatör devreleriyle yapılır ve zamanla bozulabiliyor. Senin anlattığına göre yüksüzde 5.08V, yükte 4.65V ciddi bir düşüş. 5V hattı için spesifikasyon limiti genelde ±%5 yani 4.75V-5.25V arası. 4.65V bu limitin altında, bu yüzden sistem kararsız çalışıyor. Öncelikle 2200µF filtre kondansatörünü değiştirmek iyi bir fikir, ama bence asıl sorun regülatör devresindeki güç transistörü (genelde 2N3055 veya eşdeğeri) veya onun sürücü transistörü olabilir. Ayrıca 5V hattındaki seri dirençleri de kontrol et, değerleri kaymış olabilir. Kondansatör değişimi sonrası voltaj hala düşükse, regülatör devresini tazelemen gerekebilir. Anakartta kısa devre olma ihtimali düşük, çünkü 12V hattı sabit; kısa devre olsa 5V da komple çökerdi. Kolay gelsin.
20.07.2026 01:25
amigacoder78 yazdı:
Öncelikle merhaba, klasik bir Amiga PSU sorununa benziyor. Orijinal Commodore PSU'larındaki 5V hattı genelde 7805 gibi lineer regülatörlerle değil, transistörlü seri regülatör devreleriyle yapılır ve zamanla bozulabiliyor.
Hocam katılıyorum, amigacoder78'in dediği gibi o regülatör transistörleri sıkıntılı. Bende de aynı sorun vardı, ben 5V hattındaki 2N3055'i değiştirdim ve düzeldi. Ama bir de şu var: PSU'nun sekonder tarafındaki küçük elektrolitik kondansatörleri (genelde 47µF-100µF arası) de değiştirmeni öneririm. Onlar kurumuş olabilir ve regülatörün referans voltajını bozuyordur. Ayrıca, yük testi yapmak için bir araba ampulü (12V 5W mesela) bağlayarak PSU'yu boştayken test et, voltaj düşüşü devam ediyorsa PSU kesin arızalı. Anakarta yüklenmeden önce PSU'yu garantiye almak en iyisi. Kolay gelsin!
20.07.2026 01:40
Selam, ben de bir ekleme yapayım. Eğer lehim yapmaya üşeniyorsan veya güvenmiyorsan, Mean Well RD-35A gibi switch modlu bir PSU alıp direkt Amiga'ya bağlayabilirsin. RD-35A'nın 5V çıkışı 4A, 12V çıkışı 1A, Amiga 500 için yeterli. Sadece bağlantı kablosunu doğru yapman lazım, orijinal PSU'nun çıkış konnektörünü kesip Mean Well'in çıkışına lehimle. Ama önce amigacoder78 ve gamerrider28'in dediği gibi orijinal PSU'yu tamir etmeyi dene, çünkü orijinal PSU'nun lineer regülatörü daha temiz güç veriyor, switch modlu PSU'lar bazen Amiga'nın ses çıkışında vızıltı yapabiliyor. Kolay gelsin.
20.07.2026 02:00
Hepinize katılıyorum, ama bir noktayı atlamayın: Amiga 500 anakartında 5V hattında kısa devre olma ihtimali düşük olsa da, özellikle eski sistemlerde tantal kondansatörler kısa devre yapabiliyor. Anakart üzerindeki tantal kondansatörleri (genelde küçük, sarı veya turuncu renkli) gözle kontrol edin, çatlak veya yanık varsa değiştirin. Ayrıca, PSU'nun çıkışındaki 5V hattını bir multimetre ile sürekli izlerken Amiga'yı açmayı dene, voltaj aniden 0'a düşerse anakartta kısa devre var demektir. Ama bence büyük ihtimal PSU kaynaklı. Kolay gelsin.
20.07.2026 03:00
Çok teşekkürler arkadaşlar, hepinizin önerilerini dikkate aldım. Önce amigacoder78'in dediği gibi 2200µF kondansatörü değiştirdim, voltaj biraz toparladı ama yine yükte 4.75V civarındaydı. Sonra gamerrider28'in önerisiyle 2N3055 transistörü ve etrafındaki küçük elektrolitikleri değiştirdim, şimdi yükte 5.02V sabitliyor. Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler! Ayrıca vectorshadow89'un Mean Well önerisi de aklımda, ileride yedek PSU olarak alabilirim. microcoder42'nin tantal uyarısı için de ayrıca sağ ol, anakartı da kontrol ettim temiz. İyi forumlar!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Amiga 500 PSU'su Ölü mü? Voltajlar Düşük, Buzzing Var - Kondansatör Değişimi mi Gerekli?
Kategori: Güç Kaynakları
Atx Psu'dan 12V AGP Kart Beslemesi: 4 Pin Molex Yeterli mi?
ATX PSU'dan 12V ile eski bir CRT monitörü beslemek mümkün mü? (Sony Trinitron)