Selam dostlar, uzun süredir forumu okuyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde bir Amiga 500 rev 6A anakart var ve orijinal PSU'su (A500 PSU, 23W) çalışmıyor gibi. Cihazı açtığımda güç LED'i yanıp sönüyor, ekrana görüntü gelmiyor ve PSU'dan hafif bir 'buzz' sesi geliyor. Multimetre ile ölçüm yaptım: +5V hattı 4.2V'a kadar düşüyor, +12V hattı ise 11.3V civarında. Kapalıyken ölçtüğümde ise +5V 5.1V, +12V 12.4V gösteriyor. Yani yüke binince voltajlar düşüyor. PSU'yu açtım, içinde iki adet büyük filtre kondansatörü (2200uF 25V) şişmiş ve üstlerinde hafif kahverengi lekeler var. Ayrıca küçük bir transformatör ve birkaç transistör var (TIP31 gibi). Benim planım kondansatörleri değiştirmek ama başka sorun da olabilir mi? Regülatör devresi mi arızalı? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler, kankalar!
Amiga 500 PSU'su Ölü mü? Voltajlar Düşük, Buzzing Var - Kondansatör Değişimi mi Gerekli?
Cevaplar (5)
03.08.2026 13:34
Merhaba c64hunter86, öncelikle geçmiş olsun. A500 PSU'larındaki en yaygın sorun gerçekten de filtre kondansatörlerinin kuruması veya şişmesidir. Senin ölçümlerin (yükte voltaj düşmesi) tipik olarak yetersiz filtreleme veya regülatör arızasını işaret ediyor. 2200uF 25V şişmişse, onları mutlaka değiştirmelisin. Ama sadece onları değiştirmekle kalmayıp, PSU'nun çıkışındaki küçük elektrolitik kondansatörleri de (genelde 470uF 10V veya 100uF 16V gibi) kontrol et. Ayrıca TIP31 transistörünün bacaklarında lehim çatlağı var mı bak. Ölçüm yaparken, PSU'yu yüke bağlıyken (mesela bir anakart veya 5V için bir direnç) test et. Eğer kondansatörleri değiştirdikten sonra hala düşük voltaj varsa, regülatör devresindeki zener diyotu veya dirençleri ölçmen gerekir. Kolay gelsin!
03.08.2026 13:49
Ben de copperrebel19'a katılıyorum, ama bir şey eklemek istiyorum. A500 PSU'ları switch-mode değil, lineer regülatörlüdür. Yani transformatör, doğrultucu ve seri regülatör (TIP31) var. Şişmiş kondansatörler yüksek ripple'a neden olur ve bu da voltajın düşük görünmesine yol açar. Ama eğer TIP31 transistörü veya sürücü devresi (mesela bir LM723 veya benzeri) arızalıysa, kondansatör değişimi çözmez. Öncelikle şunu yap: PSU'yu açıkken, ölçü aletiyle AC ripple'ı DC voltajın üzerinde ölç (AC mV aralığında). Eğer ripple 50mV'dan fazlaysa, filtre kötü demektir. Kondansatörleri değiştirirken, orijinal değerlerden sapma: 2200uF 25V yerine 3300uF 25V kullanabilirsin, sorun olmaz, hatta daha iyi filtreleme sağlar. Ama dikkat et, fiziksel boyut sığmalı. Ayrıca lehimleme sonrası soğuk lehim olmamasına özen göster. Bir de güç LED'inin yanıp sönmesi, +5V çok düşük olduğunda Amiga'nın reset atmasından kaynaklanıyor olabilir. Kolay gelsin!
03.08.2026 14:07
c64hunter86 yazdı:
Ayrıca küçük bir transformatör ve birkaç transistör var (TIP31 gibi). Benim planım kondansatörleri değiştirmek ama başka sorun da olabilir mi? Regülatör devresi mi arızalı?
Kondansatörler en zayıf halkadır, ama regülatör devresini de göz ardı etme. A500 PSU'da regülatör olarak genelde 723 entegresi veya ayrık transistörlü bir devre kullanılır. TIP31 güç transistörü, sürücü devresinden gelen sinyalle çalışır. Eğer sürücü devresinde bir direnç değeri değiştiyse veya zener diyot bozulduysa, çıkış voltajı ayarı bozulur. Benim önerim, kondansatörleri değiştirdikten sonra PSU'yu yüksüz test etme, çünkü lineer regülatörler yüksüzken çıkış voltajı yüksek olabilir. Bir direnç yükü bağla (örneğin 5V için 10 ohm 5W). Ayrıca TIP31'in kollektör ve emitör arasında kısa devre olup olmadığını diyot modunda ölç. Eğer kısa devre varsa, değiştirmen gerekir. Bu arada, PSU'da sigorta var mı kontrol et, eğer atmışsa başka bir sorun da olabilir. Başarılar!
03.08.2026 14:32
Selam, benim de bir A500 PSU'm vardı, aynı belirtiler. Kondansatörleri değiştirdim ama yine de voltaj düşüktü. Meğerse TIP31 transistörünün bacaklarındaki lehimler çatlamış ve transistör yükte ısınınca bağlantı kopuyormuş. Sen de lehimleri tazele, özellikle transistörün ve transformatörün bacaklarını. Ayrıca, çıkıştaki küçük kondansatörler (mesela 100uF 16V) de önemli. Eğer onlar bozuksa, yüksek frekanslı osilasyon olabilir ve bu da 'buzz' sesi yapar. Bir de, PSU'nun içindeki konektörlerin oksitlenip oksitlenmediğini kontrol et, bazen temas direnci artar. Benim çözümüm şuydu: Tüm elektrolitikleri değiştir (6-7 tane var), TIP31'i söküp test et, lehimleri tazele. Sonuç: +5V tam 5.08V, +12V 12.2V, buzz yok. Umarım işe yarar!
03.08.2026 15:22
Herkese çok teşekkürler! copperrebel19, microknight11, help.php ve crthero13 önerileriniz sayesinde sorunu çözdüm. Kondansatörleri değiştirdim (2200uF 25V iki adet, ayrıca çıkıştaki 470uF 10V ve 100uF 16V), TIP31'in lehimlerini tazeledim ve bir de zener diyotu değiştirdim (çünkü ölçtüğümde 5.1V yerine 4.7V veriyordu). Şimdi PSU'yu Amiga 500'e bağladım, makine açıldı, görüntü geldi, hiçbir buzz yok. Ölçümler: +5V 5.03V, +12V 12.1V. Gerçekten de hepsi birbirine bağlıymış, kondansatörler şişince zener da etkilenmiş. Tekrar teşekkürler, iyi ki varsınız! Konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Atx Psu'dan 12V AGP Kart Beslemesi: 4 Pin Molex Yeterli mi?
Kategori: Güç Kaynakları
ATX PSU'dan 12V ile eski bir CRT monitörü beslemek mümkün mü? (Sony Trinitron)
ATX PSU'dan 5V ve 12V Çıkış Alırken HDD'ler Neden Açılmıyor?