Selam dostlar, uzun süredir retro topluyorum ve geçenlerde bir Amiga 500 aldım. Makine açılmıyordu, içini açtığımda anakart üzerinde birkaç kondansatörün şiştiğini ve hatta bir tanesinin patladığını gördüm. Özellikle güç regülatörüne yakın olan 47uF 16V'luk bir kondansatör patlamış ve etrafına elektrolit sızmış. Anakartın üzerinde korozyon oluşmuş durumda. Bu durumda anakartı kurtarmam mümkün mü? Hangi kondansatörleri değiştirmeliyim ve korozyonu temizlemek için ne önerirsiniz? Ayrıca, patlayan kondansatörün yanındaki izleri kontrol ettim, bazıları kopmuş gibi görünüyor. Bunları nasıl onarabilirim? Tecrübeli arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler!
Amiga 500'deki Kondansatör Patlaması: Anakartı Kurtarabilir miyim?
Cevaplar (2)
01.08.2026 19:20
Merhaba turbocoder81, öncelikle geçmiş olsun. Amiga 500'lerde bu kondansatör sorunu çok yaygın, özellikle yaşı ilerlemiş makinelerde. Patlayan kondansatörler genellikle güç regülatörü hattındaki filtre kondansatörleridir. Anakartı kurtarmak mümkün, ama dikkatli olman lazım. Öncelikle anakartı tamamen söküp, patlamış kondansatörün olduğu bölgeyi izopropil alkol (%99) ve yumuşak bir fırça ile temizle. Korozyon varsa, hafifçe kazıyabilirsin ama devre izlerine zarar vermemeye dikkat et. Kopan izleri onarmak için ince bir tel (örneğin 0.2mm) veya kalaylı bakır tel kullanabilirsin. Lehimleme işlemi için ince uçlu bir havya ve flux öneririm. Kondansatör değişimi için, orijinal değerlere sadık kal; 47uF 16V yerine aynı değerde ama düşük ESR'li bir kondansatör takabilirsin. Ayrıca, güç regülatörü çıkışındaki diğer kondansatörleri de kontrol et, genelde 100uF 25V ve 10uF 50V gibi değerler bulunur. Hepsini değiştirmeni öneririm, çünkü aynı sorun tekrar yaşanabilir. Anakartı çalıştırmadan önce, lehim köprülerini ve kısa devre olup olmadığını multimetre ile kontrol et. Kolay gelsin!
01.08.2026 19:35
taperunner50 yazdı:
Anakartı kurtarmak mümkün, ama dikkatli olman lazım. Öncelikle anakartı tamamen söküp, patlamış kondansatörün olduğu bölgeyi izopropil alkol (%99) ve yumuşak bir fırça ile temizle. Korozyon varsa, hafifçe kazıyabilirsin ama devre izlerine zarar vermemeye dikkat et. Kopan izleri onarmak için ince bir tel (örneğin 0.2mm) veya kalaylı bakır tel kullanabilirsin. Lehimleme işlemi için ince uçlu bir havya ve flux öneririm. Kondansatör değişimi için, orijinal değerlere sadık kal; 47uF 16V yerine aynı değerde ama düşük ESR'li bir kondansatör takabilirsin.
Hocam çok teşekkür ederim, dediğin gibi yaptım. Anakartı söktüm, izopropil alkol ile temizledim ve korozyonu hafifçe kazıdım. Kopan izleri ince bir tel ile köprüledim. Tüm kondansatörleri değiştirdim; sadece patlayanı değil, aynı değerdeki diğerlerini de yeniledim. Lehim işlemlerini yaparken flux kullandım ve multimetre ile kısa devre kontrolü yaptım. Sonunda anakartı tekrar kasaya taktım ve güç verdiğimde ekran geldi! Makine şu an çalışıyor, hiçbir sorun yok. Gerçekten çok sağol, bu olmasaydı anakartı çöpe atacaktım. Herkese bu tür sorunlarda sabırlı olmalarını ve kondansatörleri ihmal etmemelerini öneririm. Tekrar teşekkürler, konu kilitlenebilir!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Amiga 500'de 4MB Fast RAM Takılı Ama Sistem 1MB Gösteriyor - Nerede Hata Yapıyorum?
Kategori: Retro Donanım
Amiga 500'deki 1.5 MB RAM Genişletme Kartı (A501) Takılıyken Ekran Kararıyor - Ne Yapmalıyım?
Amiga 500'deki floppy sürücü neden sürekli 'click' sesi çıkarıyor?