disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 500'deki 1.5 MB RAM Genişletme Kartı (A501) Takılıyken Ekran Kararıyor - Ne Yapmalıyım?

Retro Donanım Açılış: 01.08.2026 13:49 3 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir retro topluluğundayım ama bu sefer takıldığım bir sorunu sizlerle paylaşmak istedim. Elimde orijinal Commodore A501 RAM genişletme kartı var, 1.5 MB (512 KB chip + 1 MB slow) olarak bilinen bu kartı Amiga 500'ün trapdoor slotuna taktım. Ancak makineyi açtığımda ekran tamamen kararıyor, güç LED'i yanıyor ama Workbench disketinden bile açılış yapmıyor. Kartı çıkardığımda her şey normal çalışıyor, makine 1 MB chip RAM ile sorunsuz açılıyor. Kartın üzerindeki SRAM çipleri ve pil bölümüne baktım, herhangi bir şişme veya lehim kırığı görünmüyor. Ayrıca kartın altındaki pinleri temizledim, yine de sorun devam ediyor. Acaba kartım mı arızalı, yoksa Amiga 500'ün (Rev 5 veya Rev 6) bu kartlarla bilinen bir uyum sorunu mu var? Başka bir A500'de deneme şansım yok, elimde sadece bu makine var. Yardımcı olabilecek var mı?

Cevaplar (2)

Selam kanka, öncelikle geçmiş olsun. A501 kartlarında en sık karşılaşılan sorunlardan biri, üzerindeki NiCd pilin zamanla sızmış olması ve bu sızıntının kart üzerindeki izleri veya SRAM çiplerinin bacaklarını aşındırmasıdır. Kartı görmeden kesin teşhis koymak zor ama birkaç şeyi kontrol etmeni öneririm:

1. Kartı takarken trapdoor kapağının vidalarını çok sıkmadığından emin ol; bazen kart tam oturmaz ve temas sorunu yaşanır. Kartı taktıktan sonra hafifçe bastırarak yerine oturduğundan emin ol.
2. Kartın üzerindeki SRAM çiplerinin bacaklarını büyüteçle incele; özellikle pilin yakınındaki bacaklarda korozyon olabilir. Eğer pil hala yerinde duruyorsa, onu hemen sökmeni öneririm, çünkü sızıntı yapmış olabilir.
3. Multimetre ile kartın güç pinlerini (5V ve GND) kontrol et; kısa devre olup olmadığını ölçebilirsin. Ayrıca kart üzerindeki çip bacaklarında soğuk lehim olabilir, bu da açılışta karartmaya neden olur.

Eğer kart gerçekten arızalıysa, en pratik çözüm modern bir RAM kartı almak olacaktır, ama önce bu basit kontrolleri yap. Ayrıca Amiga 500 Rev 6 ile A501 uyumluluğu genelde sorunsuzdur, sadece bazı erken Rev 3 kartlarda sorun olabiliyor ama seninki muhtemelen Rev 5 veya 6'dır.

amigarider48 yazdı:

Kartı takarken trapdoor kapağının vidalarını çok sıkmadığından emin ol; bazen kart tam oturmaz ve temas sorunu yaşanır. Kartı taktıktan sonra hafifçe bastırarak yerine oturduğundan emin ol.

Dostum, çok haklısın! Vidaları fazla sıktığımı fark ettim, gerçekten de kart tam oturmuyordu. Vidanın baskısıyla kartın bir tarafı hafifçe kalkıyordu ve bu da teması bozuyordu. Vidaları gevşetip kartı tekrar taktım, şimdi makine açılıyor ve Workbench 1.3 ile 1.5 MB RAM'i görüyor! Ayrıca pilin sızıntı yapmadığını da kontrol ettim, şansıma temizmiş. Yardımın için teşekkürler, sorun çözüldü! Bu arada, pil konusunda uyarın iyi oldu, ileride sökmeyi düşünüyorum. Herkese iyi günler!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Amiga 1200'de ECS'den AGA'ya Geçişte Görüntü Sorunu: Kickstart 3.1 ile Blender Ekranı Kategori: Retro Donanım
Amiga 500'de 4MB Fast RAM Takılı Ama Sistem 1MB Gösteriyor - Nerede Hata Yapıyorum? Kategori: Retro Donanım
Amiga 500'deki Kondansatör Patlaması: Anakartı Kurtarabilir miyim? Kategori: Retro Donanım