Selam dostlar, uzun zamandır retro donanımla uğraşıyorum ama bu sefer takıldım kaldım. Elimde bir Amiga 1200 var, orijinal haliyle ECS chipset'liydi (muhtemelen 1MB Chip RAM). Geçenlerde bir arkadaştan AGA chipset'li bir anakart buldum ve değiştirdim. Ayrıca Kickstart 3.1 ROM taktım ve 2MB Chip RAM'e yükselttim. Sorun şu: Makine açılıyor, Workbench 3.1 yükleniyor ama ekranda renkler bozuk ve bazı programlarda (özellikle Blender gibi AGA destekli yazılımlarda) ekran kayması ve çizgiler oluşuyor. Ayrıca PAL modunda 640x256 çözünürlükte görüntü titriyor. Ne yaptıysam çözemedim. Daha önce ECS'de böyle bir sorun yoktu. Anakartı değiştirirken bir şeyleri yanlış mı bağladım acaba? Yoksa Kickstart 3.1 ile ilgili bir uyumsuzluk mu var? Yardımcı olursanız çok sevinirim, çünkü bu makineyi retro prodüksiyon için kullanıyorum ve bu sorun beni deli ediyor.
Amiga 1200'de ECS'den AGA'ya Geçişte Görüntü Sorunu: Kickstart 3.1 ile Blender Ekranı
Cevaplar (3)
03.08.2026 13:19
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Bu tarz sorunlar genellikle chipset değişiminde bazı jumper ayarlarının unutulmasından kaynaklanır. Amiga 1200 anakartında JP2 ve JP7 gibi jumper'lar var, özellikle AGA geçişinde Chip RAM boyutunu ve video DAC ayarlarını doğru yapılandırmak lazım. Eğer anakartı değiştirdiysen ve eski ECS anakartından kalma jumper ayarları kaldıysa, görüntüde renk bozuklukları ve titreme olması normal. Ayrıca, 2MB Chip RAM için anakart üzerindeki RAM çipleri ve adres hatları doğru yerleştirilmiş mi kontrol et. Bir de, Kickstart 3.1 ile AGA arasında bilinen bir uyumsuzluk yok ama sistemin doğru tanıması için 'SetPatch' komutunu çalıştırdığından emin ol. Sıkıntı devam ederse, ekran kartı olarak kullanılan Alice (ör. 8375) çipinin doğru oturduğunu ve soğuk lehim olmadığını kontrol et.
03.08.2026 13:52
segabender67 yazdı:
Sorun şu: Makine açılıyor, Workbench 3.1 yükleniyor ama ekranda renkler bozuk ve bazı programlarda (özellikle Blender gibi AGA destekli yazılımlarda) ekran kayması ve çizgiler oluşuyor.
Aynen katılıyorum, renk bozukluğu genelde video DAC veya RAM erişim hatasından olur. Aklıma gelen bir diğer nokta, Amiga 1200'de AGA chipset ile birlikte gelen 'Super Agnus' (8375) ve 'Alice' (8375) çipleri arasında uyum sorunu olabilir. Anakartı değiştirirken bu çipleri de mi taşıdın yoksa anakartla birlikte mi geldi? Eğer eski ECS çipleri takılıysa, AGA modunda çalışmaz ve bu tarz görüntü bozuklukları yapar. Ayrıca, sistem açılışında 'Early Startup Control' menüsünden (sağ fare tuşu ile) Chip RAM boyutunu ve video modunu kontrol et. 2MB Chip RAM görünüyor mu? Eğer görünmüyorsa, muhtemel bir lehim veya jumper sorunu var. Bir de, güç kaynağını kontrol et, AGA çipleri daha fazla akım çeker, zayıf bir PSU bu sorunlara yol açabilir.
03.08.2026 16:07
Dostlar, hepinize çok teşekkür ederim! Sorun çözüldü. Meğer anakartı değiştirirken JP2 jumper'ını yanlış takmışım, Chip RAM'i 2MB olarak görmüyormuş. Jumper'ı düzelttim ve ayrıca bitspecter89'un dediği gibi SetPatch'i de çalıştırdım. Şimdi Blender'da AGA modunda hiçbir sorun yok, renkler ve görüntü mükemmel. rommaster54'e de hak veriyorum, güç kaynağı da biraz zayıftı, onu da değiştirdim. Emeği geçen herkese kucak dolusu selamlar, iyi ki bu forum var!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Amiga 500'de 4MB Fast RAM Takılı Ama Sistem 1MB Gösteriyor - Nerede Hata Yapıyorum?
Kategori: Retro Donanım
Amiga 500'deki Kondansatör Patlaması: Anakartı Kurtarabilir miyim?
Amiga 500'deki 1.5 MB RAM Genişletme Kartı (A501) Takılıyken Ekran Kararıyor - Ne Yapmalıyım?