Selam dostlar, uzun zamandır retro topluluğunu takip ediyorum ve sonunda kendi Amiga 500'ümü toplamaya karar verdim. Rev 6A anakartım var, 1MB Chip RAM olarak geliyor. Geçen hafta bir arkadaştan aldığım 4MB Fast RAM modülünü (A501 tarzı, ama direkt anakarta takılan bir kart) taktım. Kartı taktığımda sistem açılıyor, Workbench 1.3'e kadar geliyor ama sistem bilgilerinde sadece 1MB Chip RAM görünüyor, Fast RAM hiç görünmüyor. Kartın üzerindeki jumperları doğru ayarladığımı düşünüyorum (A500 için 4MB moduna getirdim), ama yine de olmuyor. Ayrıca kartın üzerindeki LED yanıyor ama sistem RAM'i görmüyor. Ne yapabilirim? Kartı takarken bir şey mi bozdum? Yardımcı olursanız sevinirim, kafayı yemek üzereyim.
Amiga 500'de 4MB Fast RAM Takılı Ama Sistem 1MB Gösteriyor - Nerede Hata Yapıyorum?
Cevaplar (4)
02.08.2026 13:22
Merhaba actions, öncelikle geçmiş olsun, bu tip sorunlar retro dünyasında sık yaşanır. Birkaç şeyi kontrol etmen lazım:
1. **Kartın adres çakışması**: A501 tipi kartlar genelde otomatik olarak 0xC00000 adresine map edilir, ama bazı kartlarda jumper ile adres ayarı yapılması gerekir. Kartının üzerindeki jumper ayarlarını tekrar kontrol et, belki yanlış adres bölgesine ayarlamışsındır.
2. **Chip RAM ile çakışma**: Eğer kartın üzerinde Chip RAM genişletme yoksa, Fast RAM olarak görünmesi lazım. Ama bazı kartlarda Chip RAM ve Fast RAM jumperları karışık olabiliyor. Kartın modelini tam olarak söylersen daha iyi yardımcı olabilirim.
3. **Anakart revizyonu**: Rev 6A anakartlarda bazen trapdoor (alttaki RAM yuvası) ile üstteki genişleme portu arasında uyumsuzluk olabiliyor. Kartı direkt üstteki genişleme portuna taktıysan, oradaki pinlerin temiz olduğundan emin ol.
Ayrıca, Workbench 1.3'te Fast RAM'in görünmesi için bazen `Avail` komutunu kullanman gerekebilir, çünkü sistem bilgisi ekranı her zaman toplam RAM'i göstermeyebilir. Komut satırına `Avail` yazıp bir dene, belki orada görünüyordur.
1. **Kartın adres çakışması**: A501 tipi kartlar genelde otomatik olarak 0xC00000 adresine map edilir, ama bazı kartlarda jumper ile adres ayarı yapılması gerekir. Kartının üzerindeki jumper ayarlarını tekrar kontrol et, belki yanlış adres bölgesine ayarlamışsındır.
2. **Chip RAM ile çakışma**: Eğer kartın üzerinde Chip RAM genişletme yoksa, Fast RAM olarak görünmesi lazım. Ama bazı kartlarda Chip RAM ve Fast RAM jumperları karışık olabiliyor. Kartın modelini tam olarak söylersen daha iyi yardımcı olabilirim.
3. **Anakart revizyonu**: Rev 6A anakartlarda bazen trapdoor (alttaki RAM yuvası) ile üstteki genişleme portu arasında uyumsuzluk olabiliyor. Kartı direkt üstteki genişleme portuna taktıysan, oradaki pinlerin temiz olduğundan emin ol.
Ayrıca, Workbench 1.3'te Fast RAM'in görünmesi için bazen `Avail` komutunu kullanman gerekebilir, çünkü sistem bilgisi ekranı her zaman toplam RAM'i göstermeyebilir. Komut satırına `Avail` yazıp bir dene, belki orada görünüyordur.
02.08.2026 13:37
LED'in yanması güç geldiğini gösterir, ama bu kartın düzgün çalıştığı anlamına gelmez. Bence en kritik nokta, kartın üzerindeki RAM çiplerinin lehim bağlantıları olabilir. Eğer kart eskiyse, soğuk lehim yapmış olabilir, özellikle de taşıma sırasında. Bir multimetre ile kartın üzerindeki adres ve data hatlarını kontrol etmeni öneririm.
Ayrıca, bazı A500 revizyonlarında (özellikle 6A) üstteki genişleme portunda /OVERRIDE sinyaliyle ilgili sorunlar olabiliyor. Eğer kartın üzerinde bir jumper ile bu sinyali devre dışı bırakma seçeneği varsa, onu deneyebilirsin. Ama önce şunu dene: Kartı çıkar, anakart üzerindeki genişleme portunu kontak spreyiyle temizle, sonra kartı tekrar tak. Bazen oksitlenme yüzünden veri hatları tam oturmuyor.
02.08.2026 13:58
Selam actions, romknight98 ve vectormaster75'e katılıyorum, ama bir de şu açıdan bakalım: Eğer kartın üzerinde bir **RTC (saat) pili** varsa ve bu pil bitmişse, bazı kartlar açılışta kendini test ederken hata verip RAM'i devre dışı bırakabiliyor. Kartın üzerinde bir pil var mı? Varsa, değiştirmeyi dene.
Bir başka olasılık da kartın **autoconfig** protokolünü desteklemesi. Amiga'da genişleme kartları autoconfig ile sistem tarafından tanınır. Eğer kart autoconfig desteklemiyorsa, sistem onu göremez. Kartının üzerinde bir CPLD veya GAL çipi var mı? Eğer varsa, bu çipin programı bozulmuş olabilir. Bu durumda kartı başka bir Amiga'da denemek en iyisi olur.
Son olarak, Workbench 1.3 yerine bir **kickstart 1.3** ile açılışta `DiagROM` gibi bir test ROM'u kullanarak kartın adres alanını kontrol edebilirsin. DiagROM'u EPROM'a yazıp takarsan, kartın hangi adreste göründüğünü görebilirsin. Ama bu biraz ileri seviye, önce basit kontrolleri yap.
Bir başka olasılık da kartın **autoconfig** protokolünü desteklemesi. Amiga'da genişleme kartları autoconfig ile sistem tarafından tanınır. Eğer kart autoconfig desteklemiyorsa, sistem onu göremez. Kartının üzerinde bir CPLD veya GAL çipi var mı? Eğer varsa, bu çipin programı bozulmuş olabilir. Bu durumda kartı başka bir Amiga'da denemek en iyisi olur.
Son olarak, Workbench 1.3 yerine bir **kickstart 1.3** ile açılışta `DiagROM` gibi bir test ROM'u kullanarak kartın adres alanını kontrol edebilirsin. DiagROM'u EPROM'a yazıp takarsan, kartın hangi adreste göründüğünü görebilirsin. Ama bu biraz ileri seviye, önce basit kontrolleri yap.
02.08.2026 14:25
Herkese teşekkürler, sorunu çözdüm! vectormaster75'in dediği gibi kontak spreyi işe yaradı. Kartı çıkarıp genişleme portunu temizledim, tekrar taktım ve şimdi Workbench'te 4MB Fast RAM görünüyor. Meğer porttaki oksitlenme yüzünden veri hatları tam temas etmiyormuş. Ayrıca glitchcoder27'in dediği gibi kartın üzerindeki pili de kontrol ettim, sağlammış. Şimdi sistem 1MB Chip + 4MB Fast olarak çalışıyor, harika! Bu sorunu yaşayan başka arkadaşlar olursa, önce kontak temizliğini denesinler. Tekrar teşekkürler, iyi forumlar!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Amiga 1200'de ECS'den AGA'ya Geçişte Görüntü Sorunu: Kickstart 3.1 ile Blender Ekranı
Kategori: Retro Donanım
Amiga 500'deki Kondansatör Patlaması: Anakartı Kurtarabilir miyim?
Amiga 500'deki 1.5 MB RAM Genişletme Kartı (A501) Takılıyken Ekran Kararıyor - Ne Yapmalıyım?