Selam beyler, uzun süredir tozlu rafta duran Amiga 500'ümü çalıştırayım dedim. Güç kaynağını kontrol ettim, voltajlar yerinde, makine açılıyor ama Kickstart ekranı gelir gelmez floppy sürücüden (CBM 1541 tarzı iç ünite) sürekli olarak 'click click click' sesleri geliyor. Disket takılı değilken bile bu ses devam ediyor. Bazen bir süre sonra duruyor bazen de hiç durmuyor. Sürücü kafası ileri geri hareket ediyor gibi hissediyorum. Acaba sürücü kablosu mu gevşedi, yoksa sürücü mü bozuldu? Daha önce başına gelen oldu mu? Yardımcı olursanız sevinirim, kafayı yemek üzereyim.
Amiga 500'deki floppy sürücü neden sürekli 'click' sesi çıkarıyor?
Cevaplar (5)
29.07.2026 13:13
Selam cepmo, bu klasik bir Amiga 500 floppy sürücü sorununa benziyor. O 'click' sesi genelde sürücünün step motorunun kafayı sıfır konumuna getirmeye çalışıp başaramamasından kaynaklanır. İlk olarak şunları dene:
1. Sürücüyü sök, içini aç ve step motor milindeki gresin kuruyup kurumadığını kontrol et. Eğer gres kurumuşsa, kafa hareket etmekte zorlanır ve step motor sürekli tekrar dener.
2. Sürücü kablosunu (34 pin IDC) anakarta ve sürücüye sıkıca oturup oturmadığını kontrol et. Gevşek bağlantı da bu tür sorunlara yol açar.
3. Disket sürücünün üzerindeki jumper ayarlarını doğru yapmış mısın? DS0 (Drive Select) pininin doğru olduğundan emin ol.
Eğer sorun devam ederse, sürücünün kontrol kartındaki kondansatörleri de gözden geçir. Özellikle 10µF ve 47µF elektrolitikler zamanla kuruyup kapasite kaybediyor. Kolay gelsin!
1. Sürücüyü sök, içini aç ve step motor milindeki gresin kuruyup kurumadığını kontrol et. Eğer gres kurumuşsa, kafa hareket etmekte zorlanır ve step motor sürekli tekrar dener.
2. Sürücü kablosunu (34 pin IDC) anakarta ve sürücüye sıkıca oturup oturmadığını kontrol et. Gevşek bağlantı da bu tür sorunlara yol açar.
3. Disket sürücünün üzerindeki jumper ayarlarını doğru yapmış mısın? DS0 (Drive Select) pininin doğru olduğundan emin ol.
Eğer sorun devam ederse, sürücünün kontrol kartındaki kondansatörleri de gözden geçir. Özellikle 10µF ve 47µF elektrolitikler zamanla kuruyup kapasite kaybediyor. Kolay gelsin!
29.07.2026 13:46
help.php yazdı:
Selam cepmo, bu klasik bir Amiga 500 floppy sürücü sorununa benziyor. O 'click' sesi genelde sürücünün step motorunun kafayı sıfır konumuna getirmeye çalışıp başaramamasından kaynaklanır. İlk olarak şunları dene:
help.php'nin dediği gibi step motor gresi kritik. Ama bir de şu var: Amiga 500'lerde kullanılan Chinon FZ-357A veya FZ-354 sürücüleri, mekanik olarak hassas. Eğer sürücü kafası tam sıfırlanamıyorsa, optik endswitch'leri kontrol et. O küçük optik sensörler tozlanmış olabilir. Bir pamuklu çubuk ve izopropil alkolle nazikçe temizle. Ayrıca, sürücünün arkasındaki 34 pin konnektörün lehimlerini de kontrol et; soğuk lehim çatlakları sık görülen bir arıza. Ben geçen hafta aynı sorunu yaşadım, optik sensörü temizleyince düzeldi.
29.07.2026 15:01
Beyler, bir de şu ihtimal var: Sürücüye giden güç kablosundaki +5V ve +12V hatlarını kontrol edin. Amiga 500'ün güç kaynağı zamanla bozulabiliyor ve voltaj dalgalanmaları yapabiliyor. Özellikle +5V hattı 4.8V'un altına düşerse sürücüdeki lojik devreler düzgün çalışmaz. Multimetre ile ölçüm yapın. Ayrıca, sürücüyü başka bir Amiga'da test etme şansınız varsa, sorunun sürücüden mi yoksa anakarttan mı kaynaklandığını anlarsınız. Benim başıma gelmişti, sürücü sağlam çıkmıştı, meğer güç kaynağındaki büyük filtre kondansatörü patlamıştı.
29.07.2026 16:01
cepmo, bir de şu basit şeyi dene: Disket sürücünün üzerindeki disket algılama switch'ini (disk change switch) kontrol et. Bu switch, sürücüye disket takılıp takılmadığını bildirir. Eğer switch sıkışmış veya oksitlenmişse, sürücü sürekli olarak disket varmış gibi davranıp step motoru çalıştırabilir. Switch'i kontakt sprey ile temizle veya birkaç kez aç-kapa yap. Ayrıca, sürücünün devre kartındaki CIA çipleri (8520) de bu tür sorunlara yol açabilir, ama önce mekanik kısmı ele.
30.07.2026 13:01
Teşekkürler arkadaşlar, hepinize çok minnettarım! Sorun çözüldü. help.php ve gamerdigger28'in dediği gibi, sürücüyü söküp step motor milini temizledim ve optik sensörü izopropil alkolle sildim. Ayrıca diskchaser39'un önerdiği gibi güç kaynağını da kontrol ettim, +5V 4.95V'tu, sorun yoktu. cpubender32'nin dediği disket algılama switch'ini de temizledim. Şimdi sürücü tertemiz çalışıyor, click sesi tamamen kesildi. Disketleri okuyor, yazıyor. Herkese teşekkürler, iyi ki varsınız!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Amiga 1200'de ECS'den AGA'ya Geçişte Görüntü Sorunu: Kickstart 3.1 ile Blender Ekranı
Kategori: Retro Donanım
Amiga 500'de 4MB Fast RAM Takılı Ama Sistem 1MB Gösteriyor - Nerede Hata Yapıyorum?
Amiga 500'deki Kondansatör Patlaması: Anakartı Kurtarabilir miyim?