disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 500'deki Eski Oyunlarımı USB Belleğe Aktarma Yöntemleri?

Retro Oyunlar Açılış: 09.08.2026 07:12 28 Görüntülenme
Selam yoldaşlar! Uzun süredir kafamı kurcalayan bir konu var. Elimde hâlâ çalışan bir Amiga 500 var, yanında da bir sürü disket. Ama disketlerin çoğu artık okunmuyor, manyetik tabakaları bozulmuş. Oyunların çoğunu kaybettim, bir kısmını da internetten buldum ama bunları USB belleğe aktarıp Amiga'da çalıştırmanın bir yolunu arıyorum. Bildiğim kadarıyla Amiga'da USB desteği yok, ama belki bir adaptör veya harici bir cihazla bu mümkün olabilir mi? Ya da disketleri okumak için bir yöntem var mı? Sonuçta bu oyunlar benim çocukluğum, hepsini kaybetmek istemiyorum. Bir de bazı oyunların disket koruması var, bunları kopyalamak ne kadar zor? Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Şimdiden teşekkürler!

Cevaplar (2)

Selam kanka, güzel konu! Amiga'ya USB takmak gerçekten imkânsız değil, ama direkt takıp çalıştırmak yok. En pratik çözümlerden biri, Amiga'nın paralel portuna bağlanan bir adaptör ile USB bellek kullanmak. Örneğin, 'ParCE' veya 'Plipbox' gibi projeler var, ama bunlar daha çok ağ bağlantısı için. Senin işine yarayacak olan aslında 'Gotek' floppy emülatörü. Bu küçük cihaz, disket sürücüsünün yerine geçiyor ve USB belleğe attığın .adf dosyalarını okuyor. Amiga 500'de dahili sürücüyü söküp Gotek takıyorsun, sonra USB belleğe .adf dosyalarını atıyorsun, oyunlar çalışıyor. Ayrıca disketleri okumak için 'Greaseweazle' veya 'KryoFlux' gibi cihazlar var, bunlar disketleri .adf olarak bilgisayara aktarıyor. Ama bunlar biraz pahalı, eğer sadece oyun oynayacaksan Gotek yeterli. Disket korumalarına gelince, çoğu oyunun .adf dosyası internette crack'li olarak mevcut, orijinal disketleri okumaya çalışmak yerine bu dosyaları kullanman daha kolay. Yani özetle: Gotek al, USB belleğe .adf dosyalarını yükle, tak çalıştır. Ben böyle yapıyorum, memnunum.

joyking93 yazdı:

Selam kanka, güzel konu! Amiga'ya USB takmak gerçekten imkânsız değil, ama direkt takıp çalıştırmak yok. En pratik çözümlerden biri, Amiga'nın paralel portuna bağlanan bir adaptör ile USB bellek kullanmak. Örneğin, 'ParCE' veya 'Plipbox' gibi projeler var, ama bunlar daha çok ağ bağlantısı için. Senin işine yarayacak olan aslında 'Gotek' floppy emülatörü. Bu küçük cihaz, disket sürücüsünün yerine geçiyor ve USB belleğe attığın .adf dosyalarını okuyor. Amiga 500'de dahili sürücüyü söküp Gotek takıyorsun, sonra USB belleğe .adf dosyalarını atıyorsun, oyunlar çalışıyor. Ayrıca disketleri okumak için 'Greaseweazle' veya 'KryoFlux' gibi cihazlar var, bunlar disketleri .adf olarak bilgisayara aktarıyor. Ama bunlar biraz pahalı, eğer sadece oyun oynayacaksan Gotek yeterli. Disket korumalarına gelince, çoğu oyunun .adf dosyası internette crack'li olarak mevcut, orijinal disketleri okumaya çalışmak yerine bu dosyaları kullanman daha kolay. Yani özetle: Gotek al, USB belleğe .adf dosyalarını yükle, tak çalıştır. Ben böyle yapıyorum, memnunum.

Dostum, verdiğin bilgiler için çok teşekkürler! Gotek'i araştırdım, gerçekten de işimi görecek gibi görünüyor. Bugün bir tane sipariş verdim, ayrıca eski disketlerimden kurtarabildiklerimi de Greaseweazle ile okumayı deneyeceğim. Sanırım sorun çözüldü, bu cihaz sayesinde hem oyunlarımı kurtaracağım hem de USB'den oynayabileceğim. Tekrar teşekkürler, sağ ol!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Amiga 500'de Oyunlar Neden Sık Sık Guru Meditation Hatası Veriyor? RAM Mi Chipset Mi? Kategori: Retro Oyunlar
Amiga 500'de floppy disk okuma hatası: 'Not a DOS disk' ve tuhaf tıkırtı sesi Kategori: Retro Oyunlar
Amiga 1200'de AGA ekran modları çözünürlük sorunu: Workbench 3.1'de 800x600 nasıl alınır? Kategori: Retro Oyunlar