disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 500'de floppy disk okuma hatası: 'Not a DOS disk' ve tuhaf tıkırtı sesi

Retro Oyunlar Açılış: 09.08.2026 01:12 21 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir tozlu rafımda duran Amiga 500'ümü tekrar çalıştırmaya karar verdim. Makine açılıyor, Kickstart ekranı geliyor ama orijinal oyun disklerimi taktığımda çoğu 'Not a DOS disk' hatası veriyor. Birkaç diskte ise sürücüden tıkırtı sesleri geliyor ve okuma yapılmıyor. Disketlerin bazıları belki bozulmuştur ama büyük çoğunluğu 90'lı yıllardan kalma ve saklama koşulları iyiydi. Sürücüyü açtım, içini temizledim, kafa hizasını kontrol ettim ama sorun devam ediyor. Acaba bu klasik Amiga sürücü hatası mı? Yoksa disketlerin manyetik yapısı mı bozuldu? Bu konuda deneyimi olan yoldaşlar varsa çok sevinirim. Özellikle 'tıkırtı' sesi beni endişelendiriyor, sürücü kafası mı gidiyor yoksa devre kartındaki bir kondansatör mü şişti? Şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (3)

Merhaba kanka, öncelikle geçmiş olsun. Bu tıkırtı sesi genellikle sürücünün step motorunun disketin manyetik izini bulamadığında veya kafa sıfır konumuna dönmeye çalışırken çıkardığı bir sestir. Ama 'Not a DOS disk' hatası, AmigaDOS formatında olmayan disketlerde de çıkar. Orijinal oyun diskleri genellikle koruma sistemleri yüzünden standart DOS formatında değildir, bu yüzden Workbench'ten bakarsan 'Not a DOS disk' görebilirsin. Sorunun asıl kaynağını anlamak için sürücüyü test etmen lazım. Öncelikle bir adet boş disketi Workbench ile formatlamayı dene. Eğer formatlama başarılıysa sürücünün okuma/yazma kafası çalışıyor demektir. Formatlama sırasında da tıkırtı oluyorsa, step motorun veya kafa mekanizmasının yağlanması gerekebilir. Ayrıca, sürücü kartındaki elektrolitik kondansatörleri kontrol et; özellikle 10uF ve 100uF değerlerindekiler zamanla şişip akabilir. Şişmiş veya akıntı yapmış kondansatörler güç hatlarında dalgalanmaya neden olur ve sürücüye yanlış sinyal gönderir. Eğer kondansatörler sağlamsa, sürücünün devresindeki CIA çipleri (özellikle 8520) de sorun yapabilir. Ama önce basit testlerle başla. Kolay gelsin.
Selam, glitchcoder27'nin dediğine katılıyorum. Bir de şu var: Amiga 500'ün orijinal sürücüsü (örneğin Chinon FZ-357A veya Mitsumi) eski tip manyetik kafa kullanır. Yıllar içinde kafa üzerinde biriken oksit tabakası okuma hassasiyetini düşürür. İnce bir izopropil alkol ve pamuklu çubukla kafayı nazikçe temizlemeyi deneyebilirsin. Ama dikkat, kafa hizasını bozma. Ayrıca, disketlerin manyetik yapısı bozulmamış olsa bile, disketin içindeki kayganlaştırıcı tabaka zamanla kuruyabilir ve sürtünme artar. Bu da tıkırtı sesine neden olur. Eğer formatlama testi başarısızsa, sorun büyük ihtimalle sürücüdedir. O zaman sürücüyü söküp step motorun milini ve kızak mekanizmasını silikon yağ veya PTFE bazlı bir yağla hafifçe yağlayabilirsin. Ancak kesinlikle normal gres kullanma, çünkü yapışkan olur. Bir de, eğer elinde başka bir Amiga veya harici bir Amiga sürücüsü varsa, disketleri onlarda test et. Böylece sorunun sürücüden mi yoksa disketlerden mi olduğunu netleştirirsin. Bu arada, bazı orijinal oyun disklerinde 'trackdisk' koruması vardır ve bunlar standart DOS formatında görünmez, ama oyun yine de açılır. Yani asıl test, oyunun açılıp açılmadığıdır. Hangi oyunları denedin? Belki de sorun sadece birkaç diskteki okuma hatasıdır.
Sonunda sorunu çözdüm beyler! Önerileriniz için çok teşekkürler.

Eğer formatlama sırasında da tıkırtı oluyorsa, step motorun veya kafa mekanizmasının yağlanması gerekebilir.

Haklıymışsın, sürücüyü tamamen söküp step motorun milini ve kızak rayını silikon yağla yağladım. Ayrıca kafa üzerindeki oksit tabakasını izopropil alkolle temizledim. Şimdi tüm eski oyun disklerim sorunsuz açılıyor, tıkırtı da kesildi. Bir de, sürücü kartındaki 10uF'lik kondansatörün şişmiş olduğunu fark ettim, onu da değiştirdim. Belki asıl sorun oydu, ama yağlama da işe yaramış olabilir. Neyse, şimdi Turrican ve Monkey Island oynama vakti! Herkese tekrar teşekkürler, bu retro işleri gerçekten sabır istiyor.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Amiga 500'deki Eski Oyunlarımı USB Belleğe Aktarma Yöntemleri? Kategori: Retro Oyunlar
Amiga 500'de Oyunlar Neden Sık Sık Guru Meditation Hatası Veriyor? RAM Mi Chipset Mi? Kategori: Retro Oyunlar
Amiga 1200'de AGA ekran modları çözünürlük sorunu: Workbench 3.1'de 800x600 nasıl alınır? Kategori: Retro Oyunlar