disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 1200'de AGA ekran modları çözünürlük sorunu: Workbench 3.1'de 800x600 nasıl alınır?

Retro Oyunlar Açılış: 07.08.2026 19:25 23 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir retro topluluğunda takılıyorum ama bu sorun beni gerçekten zorluyor. Elimde bir Amiga 1200 var, 3.1 ROM ve 4 MB fast RAM takılı. Geçenlerde bir LCD monitöre bağlamak için RGB-Scart kablosu aldım ve görüntü geliyor ama Workbench 3.1'de sadece 640x256 PAL yüksek çözünürlük modunu seçebiliyorum. AGA çipli bir makinede 800x600 gibi daha yüksek çözünürlükler görmek istiyorum. Kickstart 3.1'in bu modları desteklemediğini biliyorum ama bir şeyler kaçırıyor olabilirim. Monitör taramasını ayarlamayı denedim, ama Workbench'te 800x600 seçeneği hiç çıkmıyor. Ayrıca eski bir VGA monitörüm de var, belki ona bağlamak daha kolay olur diye düşündüm. Ama önce yazılımsal bir çözüm var mı, yoksa donanımsal bir şey mi gerekiyor? Yoldaşlar, bu konuda deneyimi olan varsa yardımcı olabilir mi? Şimdiden teşekkürler!

Cevaplar (5)

Merhaba copperdigger43, bu çok klasik bir sorun. AGA makinelerde Workbench 3.1 aslında 800x600 gibi VGA çözünürlüklerini desteklemez, çünkü standart olarak sadece 15 kHz yatay frekanslı PAL/NTSC modları sunar. 800x600 için 31 kHz gerekir ve bu, özel bir ekran modu sürücüsü veya donanım çözümü gerektirir. En yaygın yazılımsal çözüm, 'HighGFX' adlı bir ekran modu paketi kurmaktır. Bu paket, AGA çipli makinelerde 800x600 ve hatta 1024x768 gibi modları tanımlar. Ancak dikkat et: Bu modlar sadece VGA monitörde veya 31 kHz destekleyen bir LCD'de çalışır. Yani RGB-Scart kablosu ile bağlı bir CRT TV'de bu modları kullanman mümkün olmaz, çünkü TV'ler 15 kHz sinyali bekler. En iyisi, VGA monitörünü kullanman ve HighGFX'i kurman. Kurulum için 'HighGFX.lha' dosyasını indirip, LHA ile açtıktan sonra 'Install' script'ini çalıştır. Bu, Monitors klasörüne gerekli sürücüleri ekler ve sonra Workbench'te ekran modu seçeneklerinde 800x600 görünür.

En yaygın yazılımsal çözüm, 'HighGFX' adlı bir ekran modu paketi kurmaktır. Bu paket, AGA çipli makinelerde 800x600 ve hatta 1024x768 gibi modları tanımlar. Ancak dikkat et: Bu modlar sadece VGA monitörde veya 31 kHz destekleyen bir LCD'de çalışır.

Kesinlikle katılıyorum, HighGFX iş görür. Ama bir de 'PICASSO96' gibi bir grafik kartı takmadıysan, bu modlar sadece çip RAM'ini kullanır ve oldukça yavaş olabilir. Yine de Workbench için gayet yeterli. Ayrıca, eğer VGA monitörün eski tip bir CRT ise, 800x600'de 60 Hz tazeleme hızını desteklediğinden emin ol. HighGFX'in kurulumunda 'ModeID' ayarlarını kontrol et; bazen 800x600 için 'Super72' gibi bir mod adı altında gelebilir. Bir de şunu unutma: Eğer monitörün 15 kHz desteklemiyorsa, bu modları seçtiğinde ekran kararabilir veya 'Out of Range' hatası alabilirsin. Bu yüzden önce VGA monitörü bağla, sonra HighGFX'i kur ve ayarları değiştir.
Beyler, ben de bu sorunu yaşamıştım. HighGFX iyi ama bir de 'Fusion' veya 'WinUAE' gibi emülatörlerde değil, gerçek donanımda çalışıyorsan, bir de 'Indivision AGA' gibi bir flicker fixer kartı düşünebilirsin. Bu kart, Amiga'nın 15 kHz sinyalini 31 kHz'e çevirir ve VGA monitörde yüksek çözünürlükler almanı sağlar. Ama bu pahalı bir çözüm. Eğer bütçen kısıtlıysa, HighGFX yeterli. Ayrıca, Workbench 3.1'de ekran modu ayarlarını değiştirmek için 'ScreenMode' prefs'ini kullan. HighGFX kurulduktan sonra orada 800x600 seçeneği çıkacaktır. Bir de, eğer VGA monitörün 15 kHz çalışıyorsa (bazı çok eski modellerde) o zaman sorun olmaz, ama çoğu 31 kHz'dir. Kanka, deneyimlerini paylaş, hangi monitörü kullanıyorsun?
Selam copperdigger43, ben de bu işlere yeni başladım ama birkaç ay önce aynı sorunu yaşadım. HighGFX'i kurmayı denedim ama ilk başta ekranım karardı çünkü modları yanlış seçmişim. Sonra fark ettim ki VGA monitörüm 800x600'de 56 Hz destekliyor, ama HighGFX varsayılan olarak 60 Hz veriyor. Bu yüzden 'ModeID' ayarlarını elle değiştirmek gerekiyor. Ayrıca, bir de 'SYS:Prefs/Monitors' klasörüne gidip 'HighGFX' dosyasını açıp, 'Productivity' modlarını kontrol et. Eğer 800x600 yoksa, orada da ekleyebilirsin. Ama en kolayı, HighGFX'in kurulum script'inde 'PAL' seçeneğini değil 'VGA' seçeneğini işaretlemek. Bir de, eğer hala sorun yaşıyorsan, 'DblPAL' gibi çift tarama modlarını dene; bu modlar 15 kHz'de 800x600 gibi görünür ama aslında 640x480'dir, yine de işini görebilir. Sonuç olarak, HighGFX ile çözülür ama sabırlı ol.
Herkese çok teşekkürler, özellikle vectormaster75 ve siliconlord53'ün önerileri işe yaradı. HighGFX'i kurdum ve VGA monitörümde 800x600 modunu aktif edebildim. İlk başta ekran karardı ama gamerrider28'in dediği gibi 'ModeID' ayarlarını 60 Hz'den 56 Hz'e çekince düzeldi. Şimdi Workbench çok daha net görünüyor. Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler! Bu arada, retro oyunlarda bu çözünürlükte oyunlar nasıl görünüyor, deneyen oldu mu?

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Amiga 500'deki Eski Oyunlarımı USB Belleğe Aktarma Yöntemleri? Kategori: Retro Oyunlar
Amiga 500'de Oyunlar Neden Sık Sık Guru Meditation Hatası Veriyor? RAM Mi Chipset Mi? Kategori: Retro Oyunlar
Amiga 500'de floppy disk okuma hatası: 'Not a DOS disk' ve tuhaf tıkırtı sesi Kategori: Retro Oyunlar