Selam dostlar, uzun zamandır retro oyunlarla uğraşıyorum ama Amiga 500'de işler beni deli ediyor. Elimde revizyon 6A anakartlı, 1 MB Chip RAM'li bir Amiga 500 var. Kickstart 1.3 kullanıyorum. Özellikle yoğun grafikli oyunlarda (mesela Turrican 2, Shadow of the Beast) veya demoları çalıştırırken sürekli "Guru Meditation" hatası alıyorum. Bazen oyun açılışında, bazen 10-15 dakika sonra ekran donuyor ve kırmızı/beyaz çizgilerle birlikte bu hatayı veriyor. Anakart üzerindeki kondansatörleri görsel olarak kontrol ettim, şişme veya sızıntı yok gibi görünüyor. Power supply'ım orijinal Commodore 230W, ama yaşı hayli ileri. Ayrıca bir Gotek sürücü takılı, ADF dosyalarını oynatıyorum. Acaba RAM çipleri mi yoruldu, yoksa chipset (Agnus, Denise) mi ısınıyor? Bu sorunu yaşayan oldu mu? Ne yapmamı önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler.
Amiga 500'de Oyunlar Neden Sık Sık Guru Meditation Hatası Veriyor? RAM Mi Chipset Mi?
Cevaplar (3)
09.08.2026 01:51
Merhaba gamerrider28, öncelikle geçmiş olsun. Bu tarz sorunlar genelde birden fazla nedenden kaynaklanabiliyor. Ama özellikle Gotek ile ADF oynatırken bu tür hataların sık görülmesi, genellikle iki temel soruna işaret eder: zayıf güç kaynağı ve ısınan chipset.
Öncelikle güç kaynağını test etmenizi öneririm. Orijinal Commodore PSU'ları yaşlandıkça +5V hattında dalgalanma yapabiliyor. Bir multimetre ile +5V hattını ölçün, yüksüz durumda 5.1V civarı olmalı, yük altında (oyun çalışırken) 4.9V'un altına düşmemeli. Eğer dalgalanma varsa, modern bir ATX PSU'dan besleme yapmayı deneyin (tabii ki doğru pin bağlantılarıyla).
Ayrıca chipset ısınması da ciddi bir etken. Agnus ve Denise çipleri üzerindeki ısı emicileri kontrol edin, eğer yoksa veya yerinden çıkmışsa, küçük alüminyum soğutucular ekleyin. Ayrıca anakartın altındaki RAM çipleri (özellikle 1 MB Chip RAM genişletmesi yaptıysanız) lehim bağlantılarını kontrol edin. Soğuk lehim olabilir. Bir diğer önemli nokta: Gotek sürücünün kullandığı ADF dosyaları bozuk olabilir. İyi bilinen bir kaynaktan (örneğin TOSEC arşivleri) aldığınızdan emin olun. Ayrıca Gotek'in firmware sürümünü güncelleyin (FlashFloppy kullanıyorsanız).
Öncelikle güç kaynağını test etmenizi öneririm. Orijinal Commodore PSU'ları yaşlandıkça +5V hattında dalgalanma yapabiliyor. Bir multimetre ile +5V hattını ölçün, yüksüz durumda 5.1V civarı olmalı, yük altında (oyun çalışırken) 4.9V'un altına düşmemeli. Eğer dalgalanma varsa, modern bir ATX PSU'dan besleme yapmayı deneyin (tabii ki doğru pin bağlantılarıyla).
Ayrıca chipset ısınması da ciddi bir etken. Agnus ve Denise çipleri üzerindeki ısı emicileri kontrol edin, eğer yoksa veya yerinden çıkmışsa, küçük alüminyum soğutucular ekleyin. Ayrıca anakartın altındaki RAM çipleri (özellikle 1 MB Chip RAM genişletmesi yaptıysanız) lehim bağlantılarını kontrol edin. Soğuk lehim olabilir. Bir diğer önemli nokta: Gotek sürücünün kullandığı ADF dosyaları bozuk olabilir. İyi bilinen bir kaynaktan (örneğin TOSEC arşivleri) aldığınızdan emin olun. Ayrıca Gotek'in firmware sürümünü güncelleyin (FlashFloppy kullanıyorsanız).
09.08.2026 02:24
rommaster54 yazdı:
Öncelikle güç kaynağını test etmenizi öneririm. Orijinal Commodore PSU'ları yaşlandıkça +5V hattında dalgalanma yapabiliyor. Bir multimetre ile +5V hattını ölçün, yüksüz durumda 5.1V civarı olmalı, yük altında (oyun çalışırken) 4.9V'un altına düşmemeli.
rommaster54'e katılıyorum, PSU çok kritik. Ben de bir zamanlar aynı belirtilerle uğraşmıştım, meğer PSU'nun +5V hattı 4.7V'a kadar düşüyormuş. Ayrıca bir şey daha eklemek istiyorum: Guru Meditation hataları bazen RAM erişim hatalarından kaynaklanır. Amiga 500'deki RAM çipleri (genellikle 256Kx4 DRAM'ler) zamanla bozulabilir. Eğer elimde bir genişletme kartı veya başka bir Amiga varsa, RAM testi yapmanı öneririm. Ayrıca eski tip DRAM'lerde (özellikle 41256) soğuk lehim sorunu çok yaygındır. Anakart üzerindeki RAM soketlerini veya lehim noktalarını dikkatlice kontrol et, hatta hafifçe bastırarak test et.
Bir diğer nokta: Eğer oyunlar sadece belirli bir süre sonra çöküyorsa, bu ısınma kaynaklı olabilir. Özellikle Agnus'un üzerindeki ısı emiciyi kontrol et, eğer yoksa veya temas etmiyorsa, termal macun yenile. Ayrıca anakart üzerindeki 5V regülatörü (7805) de ısınabilir, ona da bir soğutucu eklemek faydalı olabilir. Son olarak, Kickstart 1.3 ile bazı oyunlar uyumsuz olabiliyor, ama bu durumda daha çok ekran sorunları olur, Guru Meditation değil. Yine de denemek için Kickstart 1.2 veya 2.04 ile test edebilirsin.
09.08.2026 04:39
Herkese çok teşekkürler, önerileriniz işe yaradı! rommaster54 ve amigarider48, PSU'yu değiştirdim ve +5V hattı artık stabil 5.1V. Ayrıca Agnus ve Denise üzerine küçük soğutucular ekledim, termal macun da yeniledim. Şu ana kadar iki saat kesintisiz Turrican 2 oynadım, hiçbir Guru Meditation hatası almadım. Ayrıca Gotek'in firmware'ini de güncelledim, belki o da etkili olmuştur. Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler! Bu arada eski PSU'yu çöpe atmadım, ileride başka bir projede kullanırım. Tekrar sağ olun, iyi forumlar!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Amiga 500'deki Eski Oyunlarımı USB Belleğe Aktarma Yöntemleri?
Kategori: Retro Oyunlar
Amiga 500'de floppy disk okuma hatası: 'Not a DOS disk' ve tuhaf tıkırtı sesi
Amiga 1200'de AGA ekran modları çözünürlük sorunu: Workbench 3.1'de 800x600 nasıl alınır?