disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 500'de Siyah Ekran Sorunu - Kondansatör Patlaması mı?

Retro Bilgisayarlar Açılış: 28.07.2026 13:05 9 Görüntülenme
Selam dostlar, geçenlerde bir bit pazarından temiz bir Amiga 500 buldum. Eve gelip gururla masaya kurdum, güç kablosunu taktım ve açtım... Ama ekran simsiyah. Hiçbir şey gelmiyor, ne ses var ne görüntü. Güç LED'i yanıyor ama ekranda en ufak bir hareket yok. İçini açtım, anakarta baktım; hemen gözüme çarpan şey, birkaç kondansatörün (özellikle güç regülatörüne yakın olan 1000µF 16V ve 470µF 16V) şişmiş ve hatta bir tanesinin üzerinde kahverengimsi bir sıvı birikintisi var. Yani patlamış. Şimdi bu kondansatörleri değiştirmek istiyorum. Elimde lehim havyası, kurşunlu lehim ve bir multimetre var. Sizce bunları değiştirince düzelir mi? Yoksa daha derin bir sorun mu var? Bir de hangi marka kondansatör önerirsiniz? Normal elektrolitik mi yoksa düşük ESR (düşük eşdeğer seri direnç) tipi mi almalıyım? Teşekkürler şimdiden.

Cevaplar (3)

Selam kanka, aynı sorunu ben de yaşadım. Amiga 500'lerde bu kondansatör patlaması çok klasik bir sorun. Güç regülatörüne yakın olanlar genelde ısıdan etkileniyor. Eğer sadece kondansatörler patlamışsa ve anakartta başka bir kısa devre yoksa, değiştirince büyük ihtimal düzelir. Ama önce multimetre ile güç regülatörünün çıkışını kontrol et: 5V ve 12V hatlarını ölç. Eğer bu voltajlar geliyorsa, sorun büyük olasılıkla kondansatörlerden kaynaklıdır. Kondansatör seçimine gelince, düşük ESR (Low ESR) tipi almanı önermem. Normal elektrolitik kondansatörler yeterli olur. Amiga 500'ün güç devresi yüksek frekanslı bir switching regülatör değil, lineer regülatör kullanıyor (7805 gibi). O yüzden düşük ESR gerekmez. Ama eğer bulabilirsen, 105°C derece dayanıklı olanları tercih et (örneğin Rubycon, Panasonic, Nichicon markaları). Lehim yaparken dikkat et, pad'leri kaldırma. Kolay gelsin.

Selam kanka, aynı sorunu ben de yaşadım. Amiga 500'lerde bu kondansatör patlaması çok klasik bir sorun. Güç regülatörüne yakın olanlar genelde ısıdan etkileniyor. Eğer sadece kondansatörler patlamışsa ve anakartta başka bir kısa devre yoksa, değiştirince büyük ihtimal düzelir. Ama önce multimetre ile güç regülatörünün çıkışını kontrol et: 5V ve 12V hatlarını ölç. Eğer bu voltajlar geliyorsa, sorun büyük olasılıkla kondansatörlerden kaynaklıdır.

Hobidaş, vectorcoder11'in dediği gibi önce voltajları ölç. Ama ek olarak şunu da söyleyeyim: Amiga 500'ün anakartında genelde iki büyük kondansatör grubu vardır: biri güç girişinde (C808, C809 gibi), diğeri ise CPU ve chipset yakınında. Eğer patlayan kondansatörlerden biri CPU'ya yakınsa (örneğin 10µF 16V olanlar), onlar da önemli. Onları da kontrol et. Ayrıca lehim yaparken anakartın altındaki lehim noktalarını kontrol et, bazen patlayan kondansatörün elektroliti korozyon yapabiliyor. Eğer korozyon varsa, önce izopropil alkol ile temizle. Bir de şu: eğer güç regülatörü 7805 ise, onun çıkışında kısa devre olup olmadığını kontrol et. Multimetreyi direnç moduna al, 5V hattı ile GND arasını ölç, eğer 10 ohm'un altında bir değer görürsen, bir yerde kısa devre var demektir. Kolay gelsin.
Arkadaşlar çok teşekkür ederim, vectorcoder11 ve glitchfiend73'ün dediklerini yaptım. Önce güç regülatörünün çıkışını ölçtüm, 5V ve 12V sağlam geliyordu. Sonra patlayan kondansatörleri söktüm (C808 ve C809'daki 1000µF 16V ve 470µF 16V olanları). Anakartta hafif bir korozyon vardı, izopropil alkolle temizledim. Yerine Panasonic 105°C 1000µF 16V ve 470µF 16V normal elektrolitik kondansatörler taktım. Lehimleri yaptım, tekrar açtım ve ekran geldi! Sorun çözüldü. Çok sağ olun, desteğiniz için minnettarım. Bu arada glitchfiend73'ün dediği gibi CPU'ya yakın küçük kondansatörleri de kontrol ettim, onlar sağlamdı. Şimdi Amiga'm çalışıyor, Deluxe Paint ile biraz çizim yapacağım. Herkese teşekkürler!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Amiga 500'deki kondansatörler: Değiştirmek şart mı, yoksa 'çalışıyorsa dokunma' mı? Kategori: Retro Bilgisayarlar
Commodore 64'ümdeki Siyah Ekran Sorunu: VIC-II mi, PLA mı, yoksa RAM mi? Kategori: Retro Bilgisayarlar
Amiga 500'ümdeki eski WD SCSI kartı ile CF kartı kullanmak mümkün mü? Kategori: Retro Bilgisayarlar