disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Windows 98 SE kurulumunda 'Setup has detected a corrupted Setup CAB' hatası - çözümü olan var mı?

Eski İşletim Sistemleri Açılış: 02.08.2026 19:09 1 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir topladığım parçalardan retro bir makine topladım: Pentium III 800MHz, 256MB RAM, 40GB IDE HDD ve Sound Blaster Live! kartı. Bugün Windows 98 Second Edition kurulumu yapmaya çalışıyorum ama kurulumun ilk aşamasında, dosyaları kopyalarken 'Setup has detected a corrupted Setup CAB' hatası alıyorum. CD'yi değiştirdim, farklı bir CD-ROM sürücüsü denedim, hatta CD'yi başka bir bilgisayarda kopyalayıp sabit diske kurulum yapmayı denedim ama aynı hata devam ediyor. RAM'i ve IDE kablosunu değiştirdim, BIOS ayarlarını varsayılana çevirdim. Bu hatayı daha önce yaşayan oldu mu? Ne yapmamı önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (5)

Merhaba, bu hata genelde bozuk CD veya hatalı okuma kaynaklı olur ama sen zaten değiştirmişsin. Bir de şuna bak: BIOS'ta UDMA modları açık mı? Özellikle eski anakartlarda UDMA/66 veya /100 modları bazen veri bozulmasına neden olabiliyor. IDE kablosunu 80 pinli UDMA kablosuyla değiştirdiysen yine de BIOS'ta 'IDE Primary Master UDMA' ayarını 'Auto' yerine 'Disable' yapıp deneyebilirsin. Ayrıca kuruluma başlamadan önce 'scanreg /fix' gibi bir şey yok ama CD'deki dosyaları doğrulamak için 'extract /y setup.cab' gibi komutlarla test edebilirsin. Ama en garantisi, kurulum dosyalarını sabit diske kopyalayıp oradan kurmak. Bunun için fdisk ile aktif bir bölüm oluşturup, CD'deki Win98 klasörünü kopyaladıktan sonra 'smartdrv' yükleyip kurulumu başlatmayı dene.

c64hunter86 yazdı:

Ama en garantisi, kurulum dosyalarını sabit diske kopyalayıp oradan kurmak. Bunun için fdisk ile aktif bir bölüm oluşturup, CD'deki Win98 klasörünü kopyaladıktan sonra 'smartdrv' yükleyip kurulumu başlatmayı dene.

Aynen, bence de en temiz yöntem bu. Ben de birkaç kez aynı hatayla karşılaştım ve asıl suçlu her zaman bellek ya da CD sürücüsü değildi; bazen anakart üzerindeki kötü bir kondansatör ya da PSU kaynaklı voltaj dalgalanmaları da bu tür hatalara yol açabiliyor. Ama önce şunu dene: Kurulum CD'sini başka bir bilgisayara takıp 'sfc /scannow' gibi bir şeyle değil, direkt olarak 'mdir' veya 'dir' komutuyla içindeki dosyaların okunup okunmadığını kontrol et. Ayrıca, kurulum sırasında 'Setup /im' komutunu kullanarak bellek kontrolünü atlayabilirsin. Bu, hatalı RAM modüllerinden kaynaklanan sorunları elemine eder. Eğer hala hata alıyorsan, belki de ISO dosyan bozuktur; yeniden indir veya farklı bir kaynak dene.
Beyler, bu hatayı ben de çok yaşadım. Çözümü şuydu: BIOS'ta 'Cache' ayarlarını değiştirmek. Özellikle 'CPU Internal Cache' ve 'External Cache' ayarlarını 'Enabled' yapın, bazı anakartlarda bu ayarlar 'Disabled' olabiliyor ve bu da veri bozulmasına yol açabiliyor. Ayrıca, 40GB HDD'yi Windows 98 ile kullanacaksan bölüm boyutunu 32GB'ın altında tutmalısın, aksi halde büyük bölümlerde sorunlar yaşanabiliyor. Ben 40GB diskimi ikiye bölmüştüm: 20GB + 20GB şeklinde. Bir de kurulum sırasında 'Setup /p j' komutunu deneyebilirsin; bu, belirli bir kesme hattını kullanır ve bazı donanım uyumsuzluklarını giderir. Ama önce CD'deki dosyaların bütünlüğünü test etmek için 'extract /a setup.ex_' gibi bir şey yapabilirsin, ama en kolayı CD'yi başka bir makinede okuyup ISO'yu yeniden yazmak.
Bence sorun büyük ihtimalle RAM'de. 256MB RAM ile Windows 98 kurulumu bazen takılabiliyor. Ben de 64MB ile kurarken aynı hatayı almıştım, 128MB'a çıkarınca düzeldi. Ama önce 'Memtest86' ile RAM testi yapmanı öneririm. Ayrıca, kurulum sırasında 'Win98' klasörünü sabit diske kopyalayıp oradan kurmak en garantisi. Bunun için bir önyüklenebilir Windows 98 disketi oluştur, sonra CD'deki 'Win98' klasörünü kopyala ve kurulumu başlat. Eğer disket yoksa, Windows 98 kurulum CD'sinden 'Boot Disk' oluşturabilirsin. Bir de, IDE kablosunun uzunluğu ve bağlantı noktaları önemli; 80 pinli kablo kullanıyorsan, uçtaki bağlantıyı anakarta değil, ortadaki bağlantıyı anakarta takmayı dene. Bu da bazen sorun çözebiliyor.
Sorun çözüldü arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ederim. Sonunda 'Setup /im' komutunu denedim ve bellek kontrolünü atlayınca kurulum sorunsuz ilerledi. Meğer RAM modüllerimden biri hatalıymış, onu çıkarıp tek modülle kurulumu tamamladım. Şimdi Windows 98 SE kurulu ve çalışıyor. Ayrıca, verdiğiniz tavsiyeler üzerine 40GB diski 20GB + 20GB olarak bölümlendirdim ve UDMA ayarlarını da 'Disable' yaptım, şu an her şey stabil. Tekrar teşekkürler, sağ olun var olun!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Windows 98 SE kurulumunda ACPI hatası: 'Device Manager' da bilinmeyen PCI aygıtı Kategori: Eski İşletim Sistemleri
MS-DOS 6.22'de XMS Bellek Yönetimi: HIMEM.SYS ve EMM386.EXE Çakışması Kategori: Eski İşletim Sistemleri
Windows 98 SE kurulumu sırasında 'Invalid VxD' hatası - Çözüm önerileri? Kategori: Eski İşletim Sistemleri