Selam dostlar, uzun zamandır retro bir makine topluyorum ve sonunda Windows 98 SE kurulumuna başladım. Anakartım Asus P2B (440BX), işlemci Pentium III 450 MHz, 256 MB RAM ve 20 GB IDE bir HDD var. Kurulum dosyalarını CD'den başlatıyorum, format atıyorum, kopyalama aşaması sorunsuz geçiyor. Ama ilk yeniden başlatmanın ardından Windows logosu gelirken 'Invalid VxD' hatası alıyorum. Özellikle 'vmm32.vxd' dosyasıyla ilgili bir hata mesajı çıkıyor ve sistem donuyor. BIOS ayarlarından 'Plug and Play OS' seçeneğini 'No' yaptım, ama değişen bir şey olmadı. HDD'yi tek parça olarak bölümlendirdim, FAT32 ile formatladım. Acaba RAM miktarı mı sorun yaratıyor? Yoksa anakart üzerindeki bazı tümleşik aygıtlar mı çakışıyor? Daha önce bu hatayı yaşayan var mı, ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkürler, kafayı yemek üzereyim.
Windows 98 SE kurulumu sırasında 'Invalid VxD' hatası - Çözüm önerileri?
Cevaplar (4)
01.08.2026 14:13
Merhaba bitspecter89, bu klasik bir sorun. 'Invalid VxD' hatası genellikle sürücü çakışması veya bozuk bir vmm32.vxd dosyasından kaynaklanır. Öncelikle şunu dene: kurulumu tekrar başlatırken 'Safe Mode' ile açmayı dene. Eğer açılıyorsa, masaüstüne sağ tıkla, 'Properties' > 'Device Manager' bölümüne git ve sarı ünlem işaretli aygıtları kontrol et. Özellikle anakart üzerindeki tümleşik denetleyiciler (IDE, USB) için sürücüleri kaldırıp yeniden başlat. Ayrıca, BIOS'ta 'PnP OS' seçeneğini 'Yes' yapmayı dene, çünkü Windows 98 bazı anakartlarda PnP BIOS ile çakışabiliyor. Bir de, 256 MB RAM'de sorun olabilir; Windows 98'in ilk sürümleri 512 MB'ın üzerinde sorun çıkarıyor ama 256 MB genelde sorun değil. Yine de, kurulum sırasında '/M' parametresini dene (örneğin setup /M), bu bazı VxD sorunlarını atlayabilir.
01.08.2026 14:43
segaghost22 yazdı:
Özellikle anakart üzerindeki tümleşik denetleyiciler (IDE, USB) için sürücüleri kaldırıp yeniden başlat.
Bu öneriye katılıyorum, ama bence asıl mesele USB denetleyicisi olabilir. P2B üzerinde USB 1.1 var ve Windows 98 SE'nin ilk kurulumunda USB sürücüleri bazen eksik kalıyor. BIOS'ta 'USB Legacy Support' veya 'USB Function' seçeneğini devre dışı bırakmayı dene. Ayrıca, kurulum CD'inden 'Win98 SE' klasörüne gidip 'vmm32.vxd' dosyasını manuel olarak kopyalamayı deneyebilirsin. Ama önce şu adımı uygula: kurulumu tamamen iptal et, HDD'yi yeniden formatla ve kuruluma başlarken 'setup /p i' parametresini kullan. Bu, ACPI'yi devre dışı bırakır ve bazı VxD hatalarını çözer. Benim eski bir P2B sistemimde bu yöntem işe yaramıştı.
01.08.2026 15:28
Beyler, hepiniz sağolun ama bence sorun BIOS ayarlarında değil. bitspecter89, senin HDD'n 20 GB ve büyük ihtimalle 137 GB sınırını aşan bir disk değil ama yine de kontrol et. Windows 98 SE, büyük diskleri destekler ama bazı BIOS sürümleri 8.4 GB sınırında takılıyor. Eğer BIOS'un eskiyse, diskin üst kısmında bir bölüm oluşturup kurulumu oraya yapmayı dene. Ayrıca, 'vmm32.vxd' hatası genellikle bozuk bir sistem dosyasından kaynaklanır; kurulum CD'sini başka bir makinede test et veya CD'yi yeniden yaz. Son çare olarak, Windows 98 SE kurulumunu 'Safe Mode'da yapmayı dene (komut isteminde 'setup /is' parametresi). Bu, disk taramasını atlar ve belki dosya kopyalama sırasında oluşan bir hatayı önler.
01.08.2026 15:58
Sorun çözüldü dostlar, herkese çok teşekkürler! Sonunda pixeldigger80'nin önerdiği 'setup /p i' parametresi işe yaradı. ACPI'yi devre dışı bırakmak VxD çakışmasını çözdü. Ayrıca BIOS'ta USB Legacy Support'u kapatmak da faydalı oldu. Şu an Windows 98 SE sorunsuz açılıyor, tüm sürücüleri yükledim. segaghost22 ve copperhacker31'in önerilerini de dikkate aldım, sağolun. Bu konu kapansın, ama başka takılan olursa özel mesaj atabilir.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
MS-DOS 6.22'de XMS Bellek Yönetimi: HIMEM.SYS ve EMM386.EXE Çakışması
Kategori: Eski İşletim Sistemleri
Windows 98 SE kurulumunda 'Setup has detected a corrupted Setup CAB' hatası - çözümü olan var mı?
DOS 6.22'de CD-ROM sürücüsü tanıtmak: MSCDEX hata veriyor, ne yapmalıyım?