Selam dostlar, uzun süredir retro bir makine topluyorum. Anakartım ASUS P2B-F, işlemci Pentium III 450 MHz, 256 MB RAM ve Sound Blaster Live! ses kartı var. Windows 98 SE kurulumunu USB'den değil, orijinal CD'den yaptım. Kurulum sorunsuz bitti ama Aygıt Yöneticisi'ne girdiğimde 'PCI Universal Serial Bus' ve 'PCI Bridge' olarak görünen iki tane sarı ünlem işaretli aygıt var. Özellikle USB denetleyicisi hiç çalışmıyor, faremi takınca hiçbir tepki yok. BIOS'ta USB desteğini açtım, 'USB Legacy Support' aktif. ACPI'yi de kurulumda 'Standard PC' olarak seçtim çünkü ACPI seçersem mavi ekran alıyordum. Sorunun bu mu olduğunu düşünüyorum? Yani ACPI yerine Standard PC seçmem USB sürücülerini etkisiz mi bıraktı? Yoksa başka bir şey mi var? Kanka, bu işi çözen birisi varsa yardım etsin, iki gündür uğraşıyorum, delireceğim. Teşekkürler şimdiden.
Windows 98 SE kurulumunda ACPI hatası: 'Device Manager' da bilinmeyen PCI aygıtı
Cevaplar (2)
03.08.2026 13:23
Merhaba byteguru21, öncelikle geçmiş olsun. Bu klasik bir sorun, panik yapma. ACPI seçimi USB'yi doğrudan etkilemez ama dolaylı olarak IRQ paylaşımını etkiler. Windows 98 SE, ACPI'yi tam desteklemediği için 'Standard PC' seçmek doğru bir tercih olmuş, mavi ekran almaktansa bu daha mantıklı. Asıl sorun, anakartın USB denetleyicisi için sürücü yüklenmemiş olması. P2B-F'de Intel 82371AB (PIIX4) güney köprüsü var. Windows 98 SE bu çipi tanır, ama bazen 'USB Universal Host Controller' için sürücüyü otomatik yüklemez. Şunu dene: Aygıt Yöneticisi'nde sarı ünlemli aygıta sağ tıkla, 'Sürücüyü Güncelle' de, 'Sürücü listesinden seç' seçeneğine git. Orada 'Intel 82371AB/EB PCI to USB Universal Host Controller' seçeneğini göreceksin. Onu seç ve kur. Eğer listede yoksa, Windows 98 SE CD'sindeki 'drivers\usb' klasörüne bak, orada 'usbuhci.sys' ve 'usbhub.sys' dosyaları var. Bunları elle göstererek kurabilirsin. Ayrıca 'PCI Bridge' için de 'Intel 82371AB/EB PCI to ISA Bridge' sürücüsünü yüklemen gerekiyor. Bunu da aynı yöntemle yap. BIOS'ta 'USB Legacy Support' kapalıyken dene, bazen çakışma olabiliyor. Sonra tekrar aç. Bir de 'Add New Hardware' sihirbazını çalıştırıp 'Search for the best driver' seçeneğini deneyebilirsin, CD'yi göster. Büyük ihtimalle bu işe yarar.
03.08.2026 13:33
Evet cpuhunter71'in dediği gibi, bu PIIX4 sorunu. Ben de aynı anakartı kullanıyorum, birebir aynısını yaşadım. Ek olarak şunu söyleyeyim: Windows 98 SE'nin orijinal sürümünde USB sürücüleri bazen güncel değildir. Eğer yukarıdaki adımlar işe yaramazsa, 'nusb33.exe' diye bir güncelleştirme var Microsoft'un sitesinden (ama artık resmi link yok, arşivlerden bulursun). Bu paket USB 1.1 desteğini düzeltir. Benim çözümüm şu oldu: Önce tüm USB aygıtlarını çıkar, sürücüleri kaldır, sonra sistemi yeniden başlat. Windows açılırken 'Add New Hardware' bulacaktır, sürücüyü CD'den göster. Ayrıca 'Standard PC' seçtiğin için IRQ yönlendirmesi farklı oluyor, bu yüzden BIOS'ta 'PNP/PCI Configuration' bölümünde 'IRQ for USB' seçeneğini açık bırak, 'Assign IRQ for USB' gibi bir ayar varsa Enable yap. Benimki böyle çözüldü. Bir de son çare olarak Windows 98 SE'nin 'Second Edition' servis paketi olan 'SE SP1' veya '98SE' güncelleştirmelerini kurmanı öneririm, bunlar USB yığınını düzeltiyor. Ama önce basit adımları dene, %90 çözecektir. Kolay gelsin!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
MS-DOS 6.22'de XMS Bellek Yönetimi: HIMEM.SYS ve EMM386.EXE Çakışması
Kategori: Eski İşletim Sistemleri
Windows 98 SE kurulumunda 'Setup has detected a corrupted Setup CAB' hatası - çözümü olan var mı?
Windows 98 SE kurulumu sırasında 'Invalid VxD' hatası - Çözüm önerileri?