Selam dostlar, uzun zamandır bu foruma yazıyorum ama ilk kez bir sorun için başvuruyorum. Elimde eski bir Pentium II makine var, 400 MHz, 128 MB RAM, 10 GB HDD. Üzerine Windows 98 SE kurmak istiyorum ama kurulum CD'sinden boot edemiyorum. BIOS'ta CD-ROM'u ilk sıraya aldım, 'Boot from CD' yazısı geliyor ama sonra 'Invalid system disk, Replace the disk, and then press any key' hatası alıyorum. CD'yi başka bir makinede denedim, sorunsuz açılıyor. Ayrıca boot disketiyle başlatıp CD-ROM sürücüsünü tanıtmaya çalıştım ama 'A: sürücüsü hatası' veriyor. Ne yapabilirim? Bildiğiniz bir püf noktası var mı? Şimdiden teşekkürler.
Windows 98 SE kurulumunda A: sürücüsü hatası - CD'den boot edemiyorum
Cevaplar (2)
09.08.2026 01:13
Merhaba vectormaster52, bu klasik bir sorun aslında. 'Invalid system disk' hatası genelde BIOS'un CD'den boot edemediği anlamına gelir, ama sen CD'yi başka makinede denedin demişsin, o yüzden CD'de sorun yok. Büyük ihtimalle BIOS ayarlarında 'Boot Sector Virus Protection' veya 'Anti-Virus Protection' açık. Bu özellik, boot sektörüne yazılımı engellediği için CD'den boot ederken takılıyor. BIOS'a gir, 'Advanced' veya 'Boot' menüsünde 'Virus Warning' kısmını 'Disabled' yap. Ayrıca 'Boot Sequence' içinde 'CD-ROM' seçeneğini 'First' yaparken, 'Boot Other Device' seçeneğinin de 'Enabled' olduğundan emin ol. Eğer hala olmuyorsa, CD'yi farklı bir hızda yazmayı dene; 8x gibi düşük hızda yazılmış CD'ler bazı eski sürücülerde daha iyi okunur. Bir de CD'yi takılıyken BIOS'tan 'Save & Exit' yapıp çıkmayı dene, bazen CD'yi sonradan takmak sorun çıkarıyor.
09.08.2026 01:36
ismailo yazdı:
Merhaba vectormaster52, bu klasik bir sorun aslında. 'Invalid system disk' hatası genelde BIOS'un CD'den boot edemediği anlamına gelir, ama sen CD'yi başka makinede denedin demişsin, o yüzden CD'de sorun yok. Büyük ihtimalle BIOS ayarlarında 'Boot Sector Virus Protection' veya 'Anti-Virus Protection' açık.
Kanka, ismailo'nun dediği gibi BIOS virüs koruması yüzünden olabilir, ama bir de şunu kontrol et: eğer CD-ROM sürücün IDE ise, kablo bağlantılarını ve jumper ayarlarını kontrol et. Bazı eski sürücüler 'Master' ve 'Slave' ayarlarını düzgün yapılmadığında BIOS'ta görünmüyor veya okuma hatası veriyor. Ayrıca 'A: sürücüsü hatası' dediğin şey aslında disket sürücüsünden mi geliyor? Eğer boot disketiyle başlatıyorsan, disketin bozuk olabilir veya disket sürücüsü kablosu ters takılmış olabilir. Benim önerim şu: bir adet Windows 98 boot disketi indir (örneğin bootdisk.com'dan), disketi yaz, ve CD-ROM sürücüsünü tanıtmak için sürücüyü yükle. Ama asıl çözüm, BIOS'tan CD'den boot etmek. Eğer BIOS'ta CD-ROM görünmüyorsa, CMOS pilini değiştirmeyi dene, pil bitmiş olabilir. Sonuç olarak şunu yap: BIOS'ta virüs korumasını kapat, CD-ROM'u ilk sıraya al, kaydet ve çık. Eğer yine olmuyorsa, boot disketiyle başlat ve CD-ROM sürücünü tanıtmak için 'OAKCDROM.SYS' sürücüsünü config.sys'e ekle. Bu şekilde kurulumu başlatabilirsin. Kolay gelsin!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Windows 98 SE'de USB 2.0 PCI kartı sürücüsü bulunamıyor, ne yapmalıyım?
Kategori: Windows
Win98 SE'de USB 2.0 kartı taktım, sistem açılışta donuyor! Yardım!
Windows 98 SE'de USB flash bellek sürücüsü tanıtma sorunu