Selam dostlar, uzun süredir retro bir makine topluyorum ve sonunda Windows 98 SE kurulu bir Pentium III sistemimi çalıştırdım. Anakartım MSI 815E Pro, USB 1.1 portları mevcut. Sorun şu: USB flash belleğimi taktığımda hiçbir şey olmuyor, ne 'Yeni Donanım Bulundu' sihirbazı açılıyor ne de sürücü harfi atanıyor. BIOS'ta USB Legacy Support açık, USB Controller da enabled. Flash bellek 2 GB'lık eski bir Kingston modeli, FAT32 formatlı. Windows 98 SE'nin USB storage desteği olmadığını biliyorum ama NUSB (NUSB 3.6) kurmayı denedim, yine de tanımıyor. Aygıt yöneticisinde 'Universal Serial Bus Controller' altında 'Intel 82801BA/BAM USB Universal Host Controller' ve bir tane 'USB Root Hub' görünüyor ama flash belleğe ait bir sürücü yok. NUSB kurulumunda bir şeyi yanlış mı yapıyorum? Acaba bu anakartın USB portları 1.1 olduğu için mi sorun yaşıyorum? Yoksa farklı bir sürücü mü gerekiyor? Kanka, yardımcı olursanız çok sevinirim, çünkü 3.5' floppy ile dosya taşımak artık çok yorucu. Şimdiden teşekkürler, yoldaşlar!
Windows 98 SE'de USB flash bellek sürücüsü tanıtma sorunu
Cevaplar (4)
08.08.2026 02:11
Selam c64master22, aynı sorunu ben de yaşadım. NUSB 3.6 doğru sürücü ama önemli bir püf noktası var: Windows 98 SE'nin USB depolama desteği için sadece NUSB yetmez, ayrıca 'usbstor.sys' dosyasının doğru sürümüne ihtiyacın var. NUSB 3.6 aslında bu dosyayı içeriyor ama bazen kurulum sırasında eski sürüm üzerine yazmıyor. Öncelikle C:\Windows\System\ klasöründe 'usbstor.sys' dosyasını kontrol et, sürümü 4.10.2222 olmalı. Eğer değilse, NUSB'yi kurmadan önce bu dosyayı elle güncelle. Ayrıca, BIOS'ta 'USB Legacy Support' yerine 'USB Keyboard Support' gibi bir ayar varsa onu da aç. Flash belleği takarken, taktıktan sonra 'Yeni Donanım Bulundu' sihirbazını elle başlatmak için Denetim Masası > Sistem > Donanım > Aygıt Yöneticisi'nden 'Bilgisayar' üzerine sağ tıkla ve 'Yeni Donanım Ekle' de. Bu işe yaramazsa, flash belleğin 2 GB olması sorun olabilir, bazı eski sürücüler 1 GB'den büyükleri tanımıyor. Bir de flash belleği formatlarken 'Çıkarılabilir Disk' olarak mı görünüyor? Eğer 'Sabit Disk' olarak görünüyorsa, NUSB bunu desteklemiyor olabilir. Deneyip sonucu yaz, kolay gelsin.
08.08.2026 02:26
Beyler, ben de bu konuda çok uğraştım. copperhacker31'in dediği gibi NUSB şart ama bir de 'MaxTransferSize' kayıt defteri değerini ayarlamak gerekiyor. Windows 98, USB 1.1'de büyük transferlerde takılıyor. Regedit'ten HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Class\USB\0000 altında 'MaxTransferSize' DWORD değerini 0x1000 (4096) yap. Ayrıca, flash belleği doğrudan anakartın arkasındaki USB portuna tak, ön paneldeki portlarda güç yetersizliği olabiliyor. Bir de NUSB kurduktan sonra yeniden başlatmayı unutma, ben ilk seferde unutmuştum. Eğer hala olmuyorsa, 'usbstor.inf' dosyasının doğru olduğundan emin ol. NUSB 3.6'yı resmi sitesinden indirdiysen, dosya içinde 'usbstor.inf' var, onu sağ tıkla ve 'Yükle' de. Bu işe yaramazsa, flash belleği FAT16 formatına çekmeyi dene, çünkü FAT32'de bazı sorunlar olabiliyor. Son çare olarak, 'XUSB' (eXtended USB) sürücüsünü dene, ama NUSB ile çakışabilir, onu kaldırman gerekebilir. Başarılar!
08.08.2026 02:41
Hobidaşlar, bence sorun büyük ihtimalle flash belleğin kendisi. Windows 98 SE, USB 1.1'de sadece 'Removable' olarak tanımlanan cihazları destekliyor. Bazı Kingston flash bellekler, özellikle 2 GB olanlar, 'Fixed Disk' olarak sınıflandırılıyor ve NUSB bunları görmüyor. Bu durumda yapman gereken, flash belleği bilgisayarda farklı bir yazılımla (örneğin 'ChipGenius') kontrol edip, eğer kontrolörü destekliyorsa 'Removable' moduna çevirmek. Ama bu riskli olabilir. Alternatif olarak, 512 MB veya 1 GB'lik eski bir flash bellek bul, onlar genelde 'Removable' olarak görünüyor. Ayrıca, Windows 98 SE'ye resmi olmayan 'USB Mass Storage Device' sürücüsü olarak 'USBSTOR.SYS' dosyasını elle kopyalayıp, 'USBSTOR.INF' dosyasını da eklemen gerekebilir. Bunları C:\Windows\INF ve C:\Windows\System32\Drivers klasörlerine at. Ama önce şunu dene: flash belleği takarken, taktıktan sonra 'Aygıt Yöneticisi'nde 'Yenile' butonuna bas, bazen otomatik algılama çalışmıyor. Eğer hiçbir şey olmuyorsa, BIOS'ta 'USB Controller' ayarını 'V1.1' değil '1.1+2.0' yapmayı dene, ama anakartın desteklemiyorsa görmez. Son olarak, bazı anakartlarda USB portlarına güç gelmiyor olabilir, bir USB hub kullanmayı dene. Kolay gelsin!
08.08.2026 02:56
Arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ederim, sorunu çözdüm! copperhacker31'in dediği gibi 'usbstor.sys' dosyasını elle güncelledim ve doscollector47'nin önerdiği 'MaxTransferSize' kayıt defteri değerini 0x1000 yaptım. Ayrıca bitwizard54'in dediği gibi flash belleği FAT16 formatına çektim. Şimdi flash bellek takıldığında 'Yeni Donanım Bulundu' sihirbazı açılıyor ve 'Çıkarılabilir Disk' olarak tanıyor. Dosyaları taşıyabiliyorum, artık floppy disk derdi bitti. NUSB 3.6'nın kurulumu sırasında 'usbstor.sys' dosyasının eski sürümü kalmış, onu elle değiştirince her şey yoluna girdi. Tekrar teşekkürler, iyi ki varsınız!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Windows 98 SE'de USB 2.0 PCI kartı sürücüsü bulunamıyor, ne yapmalıyım?
Kategori: Windows
Win98 SE'de USB 2.0 kartı taktım, sistem açılışta donuyor! Yardım!
Windows 98 SE kurulumunda A: sürücüsü hatası - CD'den boot edemiyorum