Selam yoldaşlar, uzun zamandır forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde eski bir Pentium III 800MHz sistem var, üzerinde Windows 98 SE kurulu. Modern bir flash bellek ile dosya transferi yapmak istiyorum ama anakartta USB 1.1 var ve çok yavaş. Bir tane VIA VT6202 chipset'li USB 2.0 PCI kartı aldım, taktım, kartı tanıdı ama sürücü kuramıyor. Aygıt yöneticisinde 'PCI Universal Serial Bus' diye sarı ünlem var. Sürücü CD'si yanında gelmedi, internetten bulduğum her şeyi denedim ama olmadı. Kartın üzerinde VIA VT6202 yazıyor. Windows 98 SE için bu chipsetin resmi sürücüsü var mı, yoksa ben mi yanlış bir şey yapıyorum? Yardımcı olursanız sevinirim, bu sistemle retro oyunlar oynuyorum ve save dosyalarını yedeklemek istiyorum.
Windows 98 SE'de USB 2.0 PCI kartı sürücüsü bulunamıyor, ne yapmalıyım?
Cevaplar (4)
09.08.2026 19:30
Merhaba glitchlord75, VIA VT6202 aslında Windows 98 SE tarafından doğrudan desteklenen bir çip değil, ama sürücüsü mevcut. VIA'nın resmi sitesinden 'VIA USB 2.0 Controller Driver' indirmen lazım. Benzer bir kartı bende kullanıyorum, şu adımları izle: Önce kartı çıkar, Windows'u normal aç, sonra kartı tak ve Windows açılırken 'Yeni Donanım Bulundu' sihirbazı çıkacak. 'Sürücüyü belirli bir konumdan yükle' seç, ve VIA'nın sitesinden indirdiğin klasörü göster. Eğer bulamazsan, 'VIA USB 2.0 Enabler' diye bir şey de var, ama onu kurmadan önce kartın PCI slotunda tam oturduğundan emin ol. Bazen IRQ çakışması olabiliyor, BIOS'ta 'PNP OS Installed' kısmını 'Yes' yap ve 'Reset Configuration Data' seçeneğini 'Enabled' yapıp yeniden başlat. Benim sistemimde bu şekilde çözüldü, dene istersen.
09.08.2026 19:53
Aynen katılıyorum, bu klasik bir durum. Windows 98 SE, USB 2.0'ı native desteklemez, o yüzden sarı ünlem normal. VIA'nın sürücüsünü kurarken dikkat et: 4-in-1 chipset sürücülerini de kurman gerekebilir. Özellikle VIA 4-in-1 sürücü paketinin son sürümü (4.51 veya üstü) USB 2.0 desteğini de içeriyor. Önce onu kur, sonra yeniden başlat, ardından USB 2.0 sürücüsünü elle kur. Ayrıca, bazı kartlarda bir jumper veya BIOS ayarı olabiliyor, kartın üzerindeki küçük bir switch'i kontrol et. Benim elimdeki kartta '2.0' yazan bir jumper vardı, onu değiştirince sorun çözülmüştü. Ayrıca, sürücü kurulduktan sonra cihaz yöneticisinde 'USB Root Hub' ve 'USB Universal Host Controller' görünmeli, eğer görünmüyorsa PCI slotunu değiştir.
09.08.2026 20:18
Beyler, hepinize katılıyorum ama bir de şu var: Windows 98 SE, USB 2.0'ı desteklemek için 'usb2core.dll' gibi bir güncelleme gerektiriyor. Microsoft'un 'USB 2.0 Update' paketini yüklemeden sürücü kurmak zor olabilir. Benzer bir sorunu ben de yaşadım, çözüm şuydu: Önce Microsoft'un 'Windows 98 Second Edition USB 2.0 Update' dosyasını indir (bu resmi bir güncelleme, KB308409 olarak geçer), kur ve yeniden başlat. Sonra VIA sürücüsünü kur. Ayrıca, eğer kartın üzerinde NEC chipset varsa daha kolay olurdu ama VIA da iş görür. Sürücüyü kurarken 'Güncelleme Sihirbazı' yerine 'Aygıt Yöneticisi'nden 'Sürücüyü Güncelle' değil, 'Kaldır' deyip tekrar taratmayı dene. Benim sistemimde bu işe yaramıştı. Son çare olarak, sürücüyü kurmadan önce BIOS'ta 'USB Legacy Support' kapatıp deneyebilirsin, bazen çakışıyor.
09.08.2026 20:48
Tamamdır arkadaşlar, sorun çözüldü! actions.php ve romknight98'in dediği gibi, önce VIA 4-in-1 sürücü paketini kurdum, sonra Microsoft'un USB 2.0 güncellemesini (KB308409) yükledim, ardından VIA USB 2.0 sürücüsünü elle kurdum. İlk başta yine olmadı, ama analogdrifter76'nın tavsiyesi üzerine BIOS'ta 'USB Legacy Support' kapattım ve PCI slotunu değiştirdim. Şimdi flash bellek 2.0 olarak görünüyor, hız 10 MB/s civarı, süper! Emeği geçen herkese çok teşekkürler, artık save dosyalarımı rahatça yedekleyebilirim. Bu konu kapansın, ama ileride başka sorunum olursa yine buradayız. Sağ olun yoldaşlar!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Win98 SE'de USB 2.0 kartı taktım, sistem açılışta donuyor! Yardım!
Kategori: Windows
Windows 98 SE kurulumunda A: sürücüsü hatası - CD'den boot edemiyorum
Windows 98 SE'de USB flash bellek sürücüsü tanıtma sorunu