disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Win32.Sality.3 virüsü bulaştı, .exe'ler şişti ve çalışmıyor! Kurtarma yöntemi var mı?

Virüs ve Güvenlik Açılış: 30.07.2026 19:01 4 Görüntülenme
Selam dostlar, başıma gelmeyen kalmadı. Eski bir ofis bilgisayarını temizlerken USB üzerinden bulaşan Win32.Sality.3 virüsü tüm .exe dosyalarıma dadandı. Dosyaların boyutu şişti, çalıştırmaya çalışınca ya hiç tepki vermiyor ya da 'dosya bozuk' hatası alıyorum. Sistem dosyaları da etkilenmiş olabilir, çünkü bazı programlar açılmıyor. Virüsün kendini kopyalayıp sistem belleğine yerleştiğini düşünüyorum, çünkü görev yöneticisinde tanımadığım işlemler görüyorum. Bir de virüsün ağ üzerinden yayılma özelliği var mı? Benim amacım en azından önemli dosyaları kurtarmak. Sadece format atmak istemiyorum çünkü içinde yılların projeleri var. Yedek maalesef yok. Hobidaşlar, ne yapmalıyım? Hangi antivirüs bu virüsü temizleyebilir? Yoksa elle müdahale şart mı?

Cevaplar (4)

Geçmiş olsun kanka. Sality gerçekten kötü bir virüs, hem dosyalara bulaşıyor hem de rootkit benzeri bir yapıyla gizleniyor. Ağ üzerinden yayılma özelliği var evet, aynı ağdaki diğer bilgisayarlara da bulaşabilir. Öncelikle bilgisayarı ağdan ayır. Kurtarma için en sağlam yöntem Dr.Web CureIt! ile tarama yapmak. Bu araç Sality'yi temizlemede oldukça başarılı. Ama dikkat et, temizlik sırasında bazı .exe dosyaları onarılamaz hale gelebilir. Alternatif olarak Kaspersky Virus Removal Tool'u da deneyebilirsin. İkisi de ücretsiz ve güncel. Elle müdahale riskli, çünkü virüsün registry'de bıraktığı izleri tek tek temizlemek uzmanlık ister. Önce bu araçlarla tarama yap, sonra durumu değerlendir.

atariguru37 yazdı:

Dosyaların boyutu şişti, çalıştırmaya çalışınca ya hiç tepki vermiyor ya da 'dosya bozuk' hatası alıyorum.

Aynen katılıyorum, Dr.Web CureIt! iyi bir seçenek. Ama ek olarak şunu söyleyeyim: Sality, dosyalara bulaştığında onları şifrelemez, sadece kendi kodunu ekler. Bu yüzden eğer virüsü temizlersen dosyaların çalışabilir hale gelebilir. Ancak bazı durumlarda dosya bütünlüğü bozulur. Yedek yoksa, önce virüslü dosyaları başka bir diske kopyala, sonra temiz bir sistemde (örneğin bir Linux live CD ile) bu dosyaları incele. Linux altında virüs çalışmaz, böylece önemli verileri (belge, resim vs.) ayıklayabilirsin. Ayrıca, virüsün sistem belleğine yerleştiğini düşünüyorsan, güvenli modda tarama yapmayı dene. Ama en garantisi format, ama anlıyorum seni.
Beyler, Sality çok inatçıdır. Ben bir kere bulaştırdıktan sonra anca formatla kurtulmuştum. Ama senin durumunda verileri kurtarmak istiyorsan, şöyle bir yöntem var: Öncelikle bilgisayarı tamamen kapat ve bir USB'ye Hiren's BootCD gibi bir araç yaz. Bu araçla dosya sistemini tarayıp virüslü dosyaları tespit edebilirsin. Ama en kritik nokta şu: Virüs, her .exe dosyasının sonuna kendi kodunu ekler. Bu yüzden dosyaları onarmak için özel bir araç gerekebilir. Benim bildiğim bir araç var: 'SalityRemover' (Kaspersky'nin bir modülü). Bunu güvenli modda çalıştır. Eğer işe yaramazsa, dosyaları manuel olarak temizlemek için bir hex editor kullanabilirsin, ama bu çok zor. Kısacası, önce Dr.Web ve Kaspersky dene, olmazsa verileri kurtarıp format at.
Çok teşekkür ederim yoldaşlar! Dr.Web CureIt! ile tarama yaptım, virüsü temizledi. Bazı .exe dosyaları kurtarılamadı ama önemli projelerimin olduğu dosyaları Linux live CD ile başka bir diske kopyaladım ve sorunsuz çalışıyorlar. Sistem dosyalarını da onarmak için Windows kurulum medyasından 'sfc /scannow' çalıştırdım, çoğu düzeldi. Format atmaktan kurtuldum sayenizde. Herkese teşekkürler, konu kilitlenebilir.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Bilgisayarımda virüs var mı? Görev yöneticisinde garip işlemler görüyorum Kategori: Virüs ve Güvenlik
MS-DOS 6.22'de eski bir 'boot sektörü virüsü' mü var? Format attım ama geri geldi! Kategori: Virüs ve Güvenlik
MS-DOS 6.22'de 'Form' virüsü temizliği sonrası sistem açılmıyor - Fdisk /MBR yaptım, hâlâ siyah ekran! Kategori: Virüs ve Güvenlik