disket.net Beta
Konu Listesine Dön

MS-DOS 6.22'de eski bir 'boot sektörü virüsü' mü var? Format attım ama geri geldi!

Virüs ve Güvenlik Açılış: 01.08.2026 13:34 3 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır bu foruma yazıyorum ama ilk kez bu kadar kafayı yedim. Elimde 486 DX2-66'lık bir makine var, üzerinde MS-DOS 6.22 kurulu. Geçenlerde bir arkadaştan eski bir disket koleksiyonu aldım, içinde oyunlar ve demolar var. Disketlerden birini taktım, bir şeyler okumaya başladı ama sonra sistem garip davrandı: ekranda anlamsız karakterler belirdi, birkaç kere kendiliğinden reset attı. Ben de hemen format atıp sistemi temizlemek istedim. Ama işin garibi, format attıktan sonra bile sistem açılırken yine aynı belirtiler oluyor. Hatta fdisk /mbr komutunu da çalıştırdım, ama nafile. Sanırım eski bir boot sektörü virüsü kaptım. Bu virüsü tamamen temizlemek için ne yapmalıyım? Elimde sadece orijinal MS-DOS 6.22 kurulum disketleri var, başka bir antivirüs programı yok. Bu virüsü nasıl kökten temizlerim? Yardım ederseniz çok sevinirim, bu makine benim için kutsal bir retro hazine.

Cevaplar (3)

Merhaba, aynı dertten bende de vardı. Büyük ihtimalle 'Stoned' virüsü veya türevlerinden biri. Bu virüsler MBR'ye yerleşir ve format atmak MBR'yi temizlemez, çünkü format sadece dosya sistemini yeniden yazar. FDISK /MBR komutunu denemişsin, ama bazen virüs MBR'yi şifreliyor veya yedek bir alana kendini kopyalıyor olabilir. En garantili yöntem şu: Orijinal MS-DOS kurulum disketiyle aç, sonra 'FDISK' ile tüm bölümleri sil, ardından yeniden oluştur. Ama asıl önemli adım, 'FDISK /MBR' komutunu çalıştırmadan önce sistem disketinden 'SYS C:' komutuyla sistem dosyalarını yeniden yazmak. Yani sırasıyla: 1) Disketten önyükle, 2) 'FDISK' ile bölümleri sil ve yeniden oluştur, 3) 'SYS C:' ile sistem dosyalarını aktar, 4) 'FDISK /MBR' çalıştır. Bu işe yaramazsa, virüs bulaşmış tüm disketleri de imha etmen gerekebilir. Ayrıca, temiz bir disketten açıp 'DEBUG' ile MBR'nin ilk 512 baytını sıfırlamak da bir seçenek ama daha riskli. Kolay gelsin.

Büyük ihtimalle 'Stoned' virüsü veya türevlerinden biri. Bu virüsler MBR'ye yerleşir ve format atmak MBR'yi temizlemez, çünkü format sadece dosya sistemini yeniden yazar.

Aynen, Stoned virüsü klasik bir boot virüsüdür. Ama bence asıl sorun şu: sen format atarken hangi disketi kullandın? Eğer o bulaşık disketlerden biriyle format attıysan, virüs yine bulaşmıştır. O yüzden önce temiz bir disket bulman şart. Orijinal MS-DOS kurulum disketlerin temizse, onlarla önyükleme yap. FDISK /MBR'den önce, virüsün RAM'de aktif olmaması için sistemi soğuk başlat (yani kapatıp aç). Ayrıca, virüs bulaşmış disketleri takmadan önce disket sürücünün yazma korumasını kapatmayı unutma. Bir de şu var: Eğer virüs 'Michelangelo' ise 6 Mart'ta aktif hale gelir ve tüm diski siler. O yüzden tarihine dikkat et. Bence en temiz çözüm, sabit diski başka bir makineye takıp orada temizlemek, ama burada öyle bir lüksün yoksa yukarıdaki adımları dene.
Herkese teşekkürler, özellikle doscollector47'nin verdiği sıralama işe yaradı. 'FDISK' ile bölümleri silip yeniden oluşturduktan sonra 'SYS C:' ve ardından 'FDISK /MBR' yaptım. Şimdi sistem tertemiz açılıyor, hiçbir anormallik yok. Ayrıca floppywizard84'in dediği gibi, bulaşık disketleri de bir kutuya kilitledim, bir daha kullanmayacağım. Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler! Bu arada, o disketlerin üzerine 'BULAŞIK' yazdım ki yanlışlıkla takmayayım. Tekrar sağ olun, iyi forumlar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Bilgisayarımda virüs var mı? Görev yöneticisinde garip işlemler görüyorum Kategori: Virüs ve Güvenlik
MS-DOS 6.22'de 'Form' virüsü temizliği sonrası sistem açılmıyor - Fdisk /MBR yaptım, hâlâ siyah ekran! Kategori: Virüs ve Güvenlik
Win32.Sality.3 virüsü bulaştı, .exe'ler şişti ve çalışmıyor! Kurtarma yöntemi var mı? Kategori: Virüs ve Güvenlik