Selam dostlar, başlıkta da belirttiğim gibi ciddi bir sorun yaşıyorum. Elimde eski bir 486 DX2/66 makine var, 8 MB RAM, 420 MB Conner IDE disk. Geçenlerde bir arkadaştan aldığım disketlerdeki oyunları kurarken bir şeyler ters gitti, makine açılırken 'FORM' virüsü uyarısı verdi ve boot etmedi. Normalde ben bu işleri bilirim, hemen bir antivirüs disketiyle (F-Prot 2.27) önyükleme yapıp tarattım, virüsü temizlediğini söyledi. Ama sonra makineyi yeniden başlatınca ekran simsiyah kaldı, hiçbir BIOS POST sesi bile gelmiyor. Önce CMOS'u temizledim, jumper ile sıfırladım, yine yok. Sonra aklıma Fdisk /MBR geldi, onu da yaptım (fdisk /mbr komutunu çalıştırdım), ama sonuç değişmedi. Ekranda imleç bile yok, sadece siyah ekran. Fan dönüyor, hard disk ışığı bir kez yanıp sönüyor ve sönüyor. Acaba virüs MBR'ye mi bulaştı, yoksa başka bir şey mi oldu? Fdisk /MBR yapmam doğru muydu, yoksa daha mı kötü yaptım? Yardımcı olursanız sevinirim, bu makine benim için çok değerli, çünkü ilk bilgisayarımdı ve üzerinde çok emeğim var.
MS-DOS 6.22'de 'Form' virüsü temizliği sonrası sistem açılmıyor - Fdisk /MBR yaptım, hâlâ siyah ekran!
Cevaplar (4)
31.07.2026 19:21
Kanka geçmiş olsun, Form virüsü gerçekten de MBR'ye bulaşan ve sektörleri bozan bir virüs. Ama önce sakin ol, panik yok. Fdisk /MBR yapman aslında doğru bir adım, ama bazen yeterli olmuyor çünkü virüs MBR'nin yanında boot sektörünü de (DOS boot record) bozabiliyor. Siyah ekranda BIOS POST sesi gelmemesi ise daha ciddi bir donanım sorununa işaret edebilir, ama önce yazılımsal olanları eleyelim. Şimdi şunu dene: Bilgisayarı kapat, güç kablosunu çek, kasayı aç ve hard diski çıkar. Sonra bilgisayarı hard disk olmadan aç. Eğer ekranda 'Disk Boot Failure' gibi bir mesaj geliyorsa veya en azından BIOS ekranı geliyorsa, sorun büyük ihtimalle hard diskin MBR/boot sektöründe. Eğer hâlâ siyah ekran ve hiçbir şey yoksa, o zaman ekran kartı veya RAM'de sorun olabilir. Ama önce hard diski çıkarıp dene, sonucu yaz.
31.07.2026 19:37
dosknight99 yazdı:
Sonra aklıma Fdisk /MBR geldi, onu da yaptım (fdisk /mbr komutunu çalıştırdım), ama sonuç değişmedi. Ekranda imleç bile yok, sadece siyah ekran.
Yoldaşlar, bence sorun MBR'den ziyade boot sektöründe olabilir. Form virüsü bazen MBR'nin yanı sıra DOS boot sektörünü de etkiler ve Fdisk /MBR sadece MBR'yi onarır, boot sektörünü onarmaz. Bunun için bir boot disketiyle (Win98 boot disketi öneririm, çünkü CD-ROM sürücüsü olmayan makinelerde işe yarar) açılış yapıp 'SYS C:' komutunu çalıştırman gerek. Bu komut, C sürücüsüne sistem dosyalarını (IO.SYS, MSDOS.SYS, COMMAND.COM) ve boot sektörünü yeniden yazar. Ayrıca Fdisk /MBR yaptıktan sonra 'FDISK /MBR' komutunun bazen virüsün bıraktığı artıkları temizlemediğini de unutma. Eğer SYS C: işe yaramazsa, bir de 'Norton Disk Doctor' veya 'Norton Utilities' ile boot sektörünü onarmayı dene. Ama önce hard diski çıkarıp test etmeni öneririm, çünkü siyah ekran ve POST sesi gelmemesi donanımsal bir sorun da olabilir. Kolay gelsin.
31.07.2026 19:54
Beyler, bence işin içine biraz daha derin girelim. Form virüsü aslında MBR'ye değil, diskin ilk sektörüne (boot sektörüne) bulaşır ve orijinal boot sektörünü diskin başka bir yerine saklar. Fdisk /MBR yapmak MBR'yi sıfırlar ama boot sektörünü onarmaz. Bu yüzden SYS C: iyi bir fikir, ama önce hard diski çıkarıp başka bir makinede (eğer IDE ise) veya aynı makinede farklı bir güç kablosuyla denemeni öneririm. Ayrıca, siyah ekran sorunu için bir şey daha aklıma geldi: belki de virüs temizleme sırasında BIOS'unuzun boot ayarları bozuldu. CMOS'u temizlediyseniz, BIOS varsayılan ayarlarına dönmüş olmalı, ama yine de bir kontrol edin. Ayrıca, ekran kartınız ISA veya VLB ise, belki de virüs ekran kartının BIOS'una bir şey yapmış olabilir mi? Bence en garantili yol, hard diski çıkarıp başka bir bilgisayarda (eğer mümkünse) veri kurtarma amacıyla bağlamak ve orada boot sektörünü onarmak. Ama önce şu basit testi yap: hard diski çıkar, makineyi aç, eğer BIOS ekranı geliyorsa sorun hard diskte demektir. Eğer hâlâ siyah ekransa, ekran kartını ve RAM'i kontrol et. Bence büyük ihtimalle hard diskte, ama emin olmak lazım.
31.07.2026 20:09
Tamam dostlar, sorun çözüldü! Öncelikle herkese teşekkür ederim, özellikle joydrifter54 ve cyberknight71'in önerileri işe yaradı. Hard diski çıkarıp makineyi açtım, BIOS ekranı geldi, demek ki sorun hard disktedi. Sonra Win98 boot disketiyle açılıp SYS C: komutunu çalıştırdım, işe yaradı! Makine açıldı, DOS'a girdim. Ama bir de şunu fark ettim: Fdisk /MBR yapmadan önce virüsün boot sektörünü sakladığı yeri bulup temizlemek gerekiyormuş, yoksa virüs tekrar aktif olabiliyormuş. Neyse ki F-Prot ile tekrar tarattım ve şu an temiz. Verilerim de duruyor, hiçbir şey kaybolmamış. Tekrar teşekkürler, iyi ki varsınız!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Bilgisayarımda virüs var mı? Görev yöneticisinde garip işlemler görüyorum
Kategori: Virüs ve Güvenlik
MS-DOS 6.22'de eski bir 'boot sektörü virüsü' mü var? Format attım ama geri geldi!
Win32.Sality.3 virüsü bulaştı, .exe'ler şişti ve çalışmıyor! Kurtarma yöntemi var mı?