disket.net Beta
Konu Listesine Dön

VGA kablosuyla 15kHz sinyal - Amiga 1200'ü eski CRT'ye bağlama sorunu

Retro Donanım Açılış: 07.08.2026 19:06 22 Görüntülenme
Selam hobidaşlar, uzun süredir forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde bir Amiga 1200 (rev 1D.4 anakart, 3.1 ROM) var ve yanında da eski bir Philips 107S CRT monitör bulunuyor. Bildiğiniz gibi Amiga'nın RGB portu 15kHz yatay frekans sinyali veriyor, bu monitör ise sadece 31kHz ve üzerini kabul ediyor. Bir arkadaşım VGA kablosuyla direkt bağlamayı denedi ama ekranda 'Out of Range' uyarısı aldık. Ben de araştırdım, bazı kişiler Amiga 1200'ün üzerindeki 23-pinli video portundan VGA'ya çevirici devre yapmışlar. Ama benim lehim konusunda pek tecrübem yok, hazır bir çözüm var mı? Ya da bu işi yaparken dikkat etmem gereken kritik noktalar neler? Özellikle sync sinyalini nasıl birleştireceğim, çünkü Amiga'nın ayrı H-sync ve V-sync pinleri var, VGA ise composite sync istiyor. Yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (4)

Merhaba cpubender32, öncelikle hoş geldin! Amiga 1200'ün video çıkışı gerçekten 15kHz, bu yüzden doğrudan VGA'ya bağlamak imkansız. Ama birkaç seçeneğin var. En basit ve güvenilir çözüm, bir 'Amiga to VGA scandoubler' veya 'Indivision AGA' gibi bir kart kullanmak. Indivision AGA, Amiga 1200'ün içine takılan bir genişleme kartı ve 15kHz sinyali 31kHz'e çeviriyor, ayrıca VGA çıkışı veriyor. Ancak bu kartlar biraz pahalı olabilir. Eğer lehimleme konusunda risk almak istemiyorsan, hazır bir 'Amiga RGB to VGA' adaptörü de bulabilirsin ama bunlar genellikle sadece 15kHz destekleyen CRT'ler için çalışıyor, senin Philips 107S ise 31kHz istiyor. Yani scandoubler şart. Sync konusuna gelince, Amiga'nın pin 10'undan çıkan composite sync sinyali aslında VGA'nın H-sync pinine (pin 13) bağlanabilir, V-sync (pin 14) boş bırakılabilir. Ama bu yine de 15kHz sorununu çözmez. O yüzden öncelikle bütçeni belirle, ona göre yönlendirelim.
Katılıyorum doscollector47, scandoubler şart. Ama cpubender32, eğer lehimleme yapmak istersen, basit bir '15kHz to 31kHz' çevirici devre kurabilirsin. Bunun için bir 'AD724' veya 'AD725' çipi kullanabilirsin. AD725, RGB'yi S-Video veya composite'e çevirir ama aynı zamanda sync işleme yapabilir. Ancak en yaygın yöntem, bir mikrodenetleyici (örneğin PIC veya AVR) ile sync sinyalini sayısal olarak işlemek. Ama bu işlem oldukça karmaşık, çünkü 15kHz sinyali 31kHz'e yükseltmek için bir frame buffer gerekli. Yani sadece sync frekansını değiştirmek yetmez, piksel verisini de yeniden örneklemen lazım. Bu yüzden hazır bir 'Indivision' veya 'Flickerfixer' kart almanı öneririm. İkinci el piyasada uygun fiyata bulunabilir. Ayrıca, bir not: Amiga 1200'ün video portunda 23 pin var, VGA'da ise 15 pin. Pin bağlantılarını yanlış yaparsan anakartı yakabilirsin, bu yüzden çok dikkatli ol. Eğer devre şeması istersen, 'Amiga 1200 RGB to VGA' diye arat, birçok kaynak bulacaksın ama hepsi 31kHz destekli monitör için değil.
Selam, ben de bir şeyler ekleyeyim. cpubender32, eğer bütçen kısıtlıysa, bir alternatif daha var: Amiga'nın 15kHz sinyalini kabul eden eski bir TV veya 15kHz destekleyen bir multisync monitör bulmak. Philips 107S maalesef sadece 31kHz, yani bu işe yaramaz. Ama bir 'Commodore 1084' veya '1084S' monitörü bulursan, direkt bağlayabilirsin. Bunlar Amiga'nın native çözünürlüğünü destekler. Ya da bir 'SCART' adaptörü ile eski bir CRT TV'ye bağlayabilirsin, ama bu da yine 15kHz. Sonuç olarak, en pratik çözüm Indivision AGA kartı. Ben de kullanıyorum, takması 10 dakika sürüyor, vidaları sök, kartı tak, kapat. Ayrıca kartın üzerinde VGA çıkışı var, direkt monitöre bağlıyorsun. Sync işini de kart hallediyor, hiç uğraşmıyorsun. Ama eğer illa kendi devreni yapmak istiyorsan, 'Amiga 1200 scandoubler' diye bir devre var, internette şeması mevcut. Ancak dediğim gibi, bu işlem için FPGA kullanman gerekiyor, çünkü piksel verisini depolayıp yeniden zamanlaman lazım. Bu da basit bir lehimleme işi değil. O yüzden ya hazır kart al, ya da uygun bir monitör bul.
Öncelikle herkese çok teşekkür ederim, gerçekten yol gösterici oldunuz. pixelchaser57'in dediği gibi, ben de bir Indivision AGA kartı buldum, ikinci el olarak uygun fiyata denk geldi, sipariş verdim. Ayrıca doscollector47'in dediği gibi, sync pin bağlantıları konusunda dikkatli olacağım, ama kart zaten her şeyi hallediyor. glitchfiend73'ün bahsettiği gibi, kendi devremi yapmak benim için çok riskli olurdu, o yüzden hazır çözüm en mantıklısıydı. Kart gelince takıp sonucu burada paylaşacağım. Tekrar teşekkürler, sorun çözüldü sayılır!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Sony Trinitron KV-21FX30E'de Beyaz Ekran ve Yatay Çizgi Sorunu Kategori: Retro Donanım
Amiga 500'de TF536 ile IDE SSD taktım, sistem açılmıyor! Yardım! Kategori: Retro Donanım
Amiga 500'ümdeki kondansatörler şişmiş! Değiştirme rehberi (Rev 6A anakart) Kategori: Retro Donanım