disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 500'ümdeki kondansatörler şişmiş! Değiştirme rehberi (Rev 6A anakart)

Retro Donanım Açılış: 04.08.2026 19:08 22 Görüntülenme
Selam dostlar! Uzun süredir forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Geçen hafta dedemin bodrumundan çıkardığım Amiga 500'ü çalıştırmayı denedim ama ekran gelmedi, sadece güç LED'i yanıp sönüyor. Kapağı açtığımda anakartın üzerindeki bazı elektrolitik kondansatörlerin şiştiğini ve hatta birinin dibinden sıvı sızdırdığını gördüm. Anakart revizyonu 6A, yani 8372A Agnus'lu olanlardan. Araştırdım ama kafam karıştı: bazıları tüm kondansatörleri değiştirmemi, bazıları sadece güç regülatörüne yakın olanları değiştirmemi söylüyor. Hangi marka ve seri kondansatör almalıyım? Orjinaline sadık mı kalmalıyım yoksa modern düşük ESR'li mi takmalıyım? Ayrıca lehim sökme işlemi için önerileriniz neler? Bu işi ilk kez yapacağım, devreyi yakmak istemiyorum. Şimdiden teşekkürler!

Cevaplar (5)

Kanka öncelikle hayırlı olsun, güzel bir proje! Rev 6A anakartlarda bu kondansatör sorunu çok klasiktir. Özellikle güç girişine yakın olan C401, C402 ve C403 (10uF 25V gibi) değerlerindeki kondansatörler sıcaktan şişer. Ama bence tüm elektrolitikleri değiştirmek en garantisi, çünkü bunlar 30+ yaşında ve hepsi kurumuş olabilir. Marka olarak Panasonic FM serisi veya Nichicon HE serisi öneririm; düşük ESR'li olmaları önemli ama çok abartmaya gerek yok, standart 105 derece endüstriyel tipler iş görür. Değerleri anakart üzerindeki silk-screen'dan oku, orada yazıyor. Lehim sökme için kaliteli bir havya (örn. Hakko FX-888) ve fitil veya lehim emici pompa kullan. Bacakları kırma, önce lehimi tazele, sonra çek. Ayrıca anakartı ters çevirip altından ısıtırsan daha kolay çıkar. Dikkatli ol, pad'leri kaldırma!

atariguru37 yazdı:

Araştırdım ama kafam karıştı: bazıları tüm kondansatörleri değiştirmemi, bazıları sadece güç regülatörüne yakın olanları değiştirmemi söylüyor.

Hocam bence tümünü değiştirmek şart değil ama ben yine de tüm elektrolitikleri değiştirmeni öneririm. Özellikle 6A revizyonunda 8372A Agnus'un yanındaki 4.7uF ve 10uF değerlerindeki küçük kondansatörler de sıkıntı çıkarabiliyor. Ayrıca şunu unutma: Amiga 500'ün güç kaynağı da eski, o yüzden PSU'daki kondansatörleri de kontrol et. Eğer PSU'da sorun varsa yeni kondansatör taksan da çalışmayabilir. Ben geçen sene kendi A500'ümde hepsini değiştirdim, Panasonic FM kullandım, hiç sorun yaşamadım. Lehim sökerken dikkat et, özellikle çift taraflı plakette pad'ler kolay kalkabiliyor. Bir de işin sonunda 5V ve 12V hatlarını multimetre ile ölçmeyi unutma.
Selamlar! Ben de yakın zamanda A500 Rev 6A topladım, aynı sorunu yaşadım. Kondansatörleri değiştirirken şunlara dikkat et:

1. Kutup işaretlerine çok dikkat et, ters takarsan patlar.
2. Lehim sökerken devreyi aşırı ısıtma, özellikle plastik konnektörlerin yakınında.
3. Değerleri birebir aynı olmalı; uF ve voltaj değerlerini aynen koru, voltajı yüksek olabilir ama düşük olmasın.

Ben orjinaline yakın olması için Rubycon YXF serisi kullandım, çünkü orjinalde Rubycon vardı. Ama düşük ESR'li olması şart değil, normal tip yeterli. Ayrıca lehimleme sonrası anakartı izopropil alkol ile temizle, akı kalıntısı kalmasın. Son olarak, eğer ekran hala gelmezse, Gary ve Denise çiplerinin soketlerini kontrol et, oksitlenmiş olabilir. Başarılar!
Beyler, hepiniz güzel şeyler söylemişsiniz ama bir şey eklemek istiyorum: Rev 6A anakartlarda bazen kondansatörlerin yanı sıra 74LS serisi mantık entegreleri de bozulabiliyor. Özellikle U10 (74LS245) güç hattında sorun çıkarabilir. Eğer kondansatörleri değiştirdikten sonra hala çalışmazsa, bu entegreleri kontrol et. Ayrıca lehim sökerken anakartı bir kıskaçla sabitle, titreşim olmasın. Benim önerim, lehim sökme fitili yerine kaliteli bir lehim emici pompa kullanman, fitil işi zorlaştırabilir. Son olarak, kondansatörleri alırken güvenilir bir tedarikçiden al (Mouser, Digikey gibi), sahte ürünlerle dolu pazarlardan uzak dur. Eline sağlık, kolay gelsin!
Arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ederim! Önerileriniz sayesinde sorunu çözdüm. Panasonic FM serisi kondansatörler aldım ve hepsini değiştirdim. İlk açılışta ekran geldi, sistem kusursuz çalışıyor! Lehim sökerken fitil kullanmakta zorlandım ama pompa ile hallettim. Ayrıca siliconmechanic90'ın dediği gibi PSU'daki kondansatörleri de değiştirdim, orada da şişme varmış. Şimdi Workbench 1.3 ile açılıyor, her şey harika. Tekrar teşekkürler, sayenizde retro günlerime geri döndüm!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Sony Trinitron KV-21FX30E'de Beyaz Ekran ve Yatay Çizgi Sorunu Kategori: Retro Donanım
VGA kablosuyla 15kHz sinyal - Amiga 1200'ü eski CRT'ye bağlama sorunu Kategori: Retro Donanım
Amiga 500'de TF536 ile IDE SSD taktım, sistem açılmıyor! Yardım! Kategori: Retro Donanım