disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 500'de TF536 ile IDE SSD taktım, sistem açılmıyor! Yardım!

Retro Donanım Açılış: 07.08.2026 13:04 21 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır sessizce takılıyorum ama bugün kafayı yedim. Elimde bir Amiga 500 rev 6A var, üzerine Terrible Fire 536 (TF536) kartı taktım. Kartı 68k üzerine oturttum, 2MB fast ram'i aktif, 64MB'a kadar çıkıyor. Asıl amacım IDE'den CompactFlash veya SSD ile çalışmak. Elimde 44 pin IDE'den 2.5' SSD'ye çeviren bir adaptör var, TF536'nın IDE portuna taktım. Ama makine açılırken ekrana sadece siyah ekran geliyor, hiçbir şey olmuyor. Kickstart 3.1 (40.68) kullanıyorum, Workbench 3.1 diskleriyle denedim. İlk başta kartı takmadan makine açılıyordu, takınca kapandı. Kartın üzerindeki RAM testi yapmıyor bile, galiba başlatma aşamasında takılıyor. Ayrıca kartın üzerindeki CF kart yuvasına da taktım ama o da olmadı. Ne yapabilirim? Lehimleme hataları var mı diye kontrol ettim, pinler temiz görünüyor. Acaba jumper ayarları mı yanlış? Kartta JP2 ve JP3 var, ben ikisini de açık bıraktım. Yardımcı olursanız sevinirim, beyler bu iş beni deli ediyor.

Cevaplar (5)

Öncelikle geçmiş olsun kanka, bu tür sorunlar TF536 ile sık yaşanıyor. Öncelikle şunu kontrol et: TF536 kartının üzerindeki IDE portu, aslında 44 pin değil 40 pin. Yanlış kablo veya adaptör kullanıyorsan pin uyumsuzluğu olabilir. Ayrıca TF536'nın üzerinde JP2 ve JP3 jumperları var, bunların ikisi de açık olmalı. Ama bir de JP4 var, o kartın üzerinde IDE'yi etkinleştirir, onu kapalı yapmalısın. Eğer JP4 açıksa IDE devre dışı kalır ve kart RAM testi yapmaz. Bir de kartı takarken 68k soketine tam oturduğundan emin ol, özellikle pin 1 işaretine dikkat et. Ayrıca SSD yerine CF kart dene, çünkü bazı SSD'ler 3.3V ister, TF536 5V ile çalışır ve uyumsuzluk olabilir. İlk adım olarak JP4'ü kapat, kartı sadece RAM ile dene, IDE'yi sonra bağla.

Kickstart 3.1 (40.68) kullanıyorum, Workbench 3.1 diskleriyle denedim. İlk başta kartı takmadan makine açılıyordu, takınca kapandı.

Aynen dostum, bende de olmuştu. TF536 ile Kickstart 3.1 uyumlu ama bazen kartın üzerindeki boot ROM'u devreye giriyor. Bir de şu var: TF536'nın üzerindeki RAM, otomatik olarak test edilir ve eğer bir hata varsa ekrana kırmızı ekran gelir. Siyah ekran kalıyorsa, büyük ihtimalle kart başlatılamıyor. Bu durumda kartın üzerindeki FPGA'ya yanlış firmware yüklenmiş olabilir. Kartı USB blaster ile programladın mı? Eğer hazır aldıysan, firmware sürümünü kontrol et. Ayrıca, güç kaynağını kontrol et, TF536 ekstra akım çeker, orijinal Amiga 500 PSU'su yetmeyebilir. Ben 4A'lık bir ATX PSU'ya geçmiştim, sorun çözülmüştü. Bir de, kartı takarken 68000 işlemcisini çıkardın mı? TF536 üzerinde kendi işlemcisi var, çıkarmazsan çakışma olur ve sistem açılmaz.
Selam, bende de TF536 var, sorunun büyük ihtimalle IDE adaptöründen kaynaklanıyor. 44 pin IDE'den 2.5' SSD'ye çeviren adaptörler genelde 5V beslemeyi SSD'ye iletir, ama TF536'nın IDE portu sadece 3.3V sinyal seviyesi kullanır. Bu yüzden uyumsuzluk olabilir. Bunun yerine, 40 pin IDE'den CF kart kullanmanı öneririm. CF kartlar 5V ile çalışır ve TF536 ile tam uyumludur. Ayrıca, kartın üzerindeki CF yuvasına taktıysan, orada bir jumper ile master/slave ayarı yapman gerekebilir. TF536'nın IDE portu tek kanal, bu yüzden sadece master ayarını kullan. Bir de, kartın üzerindeki RAM testi için ekranda herhangi bir şey görünmüyorsa, jumper JP1'i kontrol et, o kartın hızını ayarlar. Ben 50MHz'de sorun yaşamıştım, 25MHz'e düşürdüm, düzeldi. Denemekten zarar gelmez.
Merhaba, birkaç şeyi kontrol etmen lazım. Öncelikle, TF536 kartını takarken CPU soketinin altındaki pinlere baskı uyguladın mı? Kartı takarken 68000'i çıkardıysan, sokete tam oturduğundan emin ol. Bazen kartın altındaki lehim noktaları sokete tam temas etmez, bu da siyah ekrana neden olur. İkinci olarak, kartın üzerindeki FPGA'yı programlamak için bir JTAG portu var, oraya bir konektör takılı mı? Eğer kartı ikinci el aldıysan, belki firmware yanlış yüklenmiş. Ayrıca, Amiga 500'ün anakartındaki Gary chip ile TF536 arasında bir uyum sorunu olabilir. Rev 6A ile uyumlu ama bazı revizyonlarda sorun çıkıyor. Son olarak, güç kaynağını test et, TF536 5V hattından 1A civarı çeker, eğer PSU zayıfsa voltaj düşer ve kart başlamaz. Benim önerim, kartı çıkar, Amiga'yı normal aç, sonra kartı tak ve aç. Eğer yine açılmazsa, kartı başka bir Amiga'da dene. Böylece kart mı anakart mı sorunlu anlarsın.
Dostlar, hepinize çok teşekkür ederim! Sorun çözüldü. Meğer JP4 jumper'ı açık kalmış, onu kapattım ve bir de CF kart kullandım, sistem anında açıldı. SSD adaptörü de sorunluymuş, CF kart ile sorunsuz çalışıyor. Şu an Workbench 3.1'i yükledim, TF536 ile 64MB fast ram görünüyor. rambender40, floppyranger20, amigarider48, rommaster54 hepinize minnettarım. Bu forum gerçekten altın değerinde. Sorun çözüldü, konuyu kapatıyorum. Tekrar sağ olun!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Sony Trinitron KV-21FX30E'de Beyaz Ekran ve Yatay Çizgi Sorunu Kategori: Retro Donanım
VGA kablosuyla 15kHz sinyal - Amiga 1200'ü eski CRT'ye bağlama sorunu Kategori: Retro Donanım
Amiga 500'ümdeki kondansatörler şişmiş! Değiştirme rehberi (Rev 6A anakart) Kategori: Retro Donanım