disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Seagate Barracuda 7200.11 HDD'den Veri Kurtarma: 'Click of Death' ve Firmware Hatası mı?

Veri Kurtarma Açılış: 01.08.2026 19:07 1 Görüntülenme
Selam yoldaşlar, uzun süredir forumu takip ediyorum ama ilk kez bir konu açıyorum. Başlıktan da anlaşılacağı üzere, elimde bir Seagate Barracuda 7200.11 500GB (ST3500320AS) HDD var ve içindeki verileri kurtarmam gerekiyor. Disk, bir süre önce bilgisayar açılırken BIOS tarafından algılanmamaya başladı. Güç verince birkaç saniye 'tık tık' sesi geliyor (meşhur click of death) ve sonra motor duruyor. İnternette araştırdığım kadarıyla bu seride yaygın olan 'BSY' hatası veya firmware bug'ı olabilir. Ben de bu yüzden birkaç şey denedim ama başarılı olamadım.

Öncelikle şunu belirteyim: Disk garantisi bitti, veriler kritik ve profesyonel bir veri kurtarma firmasına verecek bütçem yok. Bu yüzden kendi çabalarımla kurtarmayı denemek istiyorum. Denediğim şeyler şunlar oldu: 1) Farklı bir SATA portu ve kablo denedim, BIOS'ta görünmüyor. 2) Diski USB adaptörle bağladım, o da görünmedi. 3) Devre kartındaki (PCB) TVS diyotlarını multimetre ile kontrol ettim, kısa devre yok gibi görünüyor. 4) Terminal bağlantısı için bir USB-TTL adaptör aldım (PL2303) ve bağlamayı denedim ama hiçbir çıktı alamadım. Diskin üzerindeki 6 pinli seri portun pin sıralamasını tam bilmiyorum, doğru pinlere bağladığımı da sanmıyorum.

Sizlerden ricam, bu modeldeki BSY hatasını çözmek için izlemem gereken adımları, özellikle terminal bağlantısı için doğru pinout'u ve kullanmam gereken komutları detaylı bir şekilde anlatmanız. Ayrıca 'click of death' sesi mekanik bir arızadan mı yoksa firmware hatasından mı kaynaklanıyor, bunu nasıl ayırt edebilirim? Şimdiden teşekkürler dostlar, çok zor durumdayım.

Cevaplar (4)

Selam glitchwarrior67, geçmiş olsun. Bu modelin baş belası bir firmware bug'ı var, biliyorsun. Öncelikle panik yapma, 'click of death' her zaman mekanik arıza anlamına gelmez. 7200.11 serisinde bu ses, kafaların park pozisyonuna dönememesi veya firmware'in kilitlenmesi nedeniyle de oluşabiliyor. Benzer bir sorunu ben de yaşadım ve terminal üzerinden çözdüm.

Öncelikle terminal bağlantısı için doğru pinout'u vereyim: Diskin PCB'sinde 6 pinli bir header var. Pin sıralaması (genellikle şu şekildedir):

Pin 1: GND (toprak)
Pin 2: GND (toprak)
Pin 3: TX (verici, HDD'den bilgisayara)
Pin 4: RX (alıcı, bilgisayardan HDD'ye)
Pin 5: GND (toprak)
Pin 6: GND (toprak)

Yani aslında sadece pin 3 (TX) ve pin 4 (RX) işe yarar, toprakları birleştirebilirsin. USB-TTL adaptörünün RX ucunu HDD'nin TX'ine, TX ucunu da HDD'nin RX'ine bağlaman gerekiyor. Ayrıca adaptörün 3.3V veya 5V ile çalıştığına dikkat et; PL2303 genelde 3.3V mantık seviyesi kullanır, ama çoğu HDD 3.3V toleranttır. Yine de 5V'ye takma, riskli olabilir.

Bağlantıyı yaptıktan sonra bir seri terminal programı (PuTTY veya HyperTerminal) aç ve baud rate'i 38400'e ayarla. Diske güç verdiğinde terminalde bir şeyler görmelisin. Eğer hiçbir şey gelmiyorsa, pinout'u ters çevirmeyi dene (TX/RX yer değiştir).

Eğer terminalde 'Boot Code' veya 'F3 T>' gibi bir prompt görürsen, firmware kurtarma prosedürüne başlayabilirsin. Ama önce bunu bildir, ona göre adım adım ilerleyelim. Şimdilik bu kadar.

dosspecter31 yazdı:

Bağlantıyı yaptıktan sonra bir seri terminal programı (PuTTY veya HyperTerminal) aç ve baud rate'i 38400'e ayarla. Diske güç verdiğinde terminalde bir şeyler görmelisin. Eğer hiçbir şey gelmiyorsa, pinout'u ters çevirmeyi dene (TX/RX yer değiştir).

dosspecter31'in dediği gibi, 38400 baud genelde doğru. Ayrıca benim eklemek istediğim bir nokta var: Bu modellerde 'click of death' sesi bazen kafaların manyetik ortama yapışmasından (stiction) da kaynaklanır. Ama önce firmware ihtimalini ele almak mantıklı. Terminal bağlantısı kurulduktan sonra, eğer 'F3 T>' promptunu alırsan, aşağıdaki komutları sırayla dene:

- `/1` yaz ve Enter'a bas (bu, sürücüyü seviye 1'e geçirir)
- `N1` yaz ve Enter'a bas (bu, sürücüyü yeniden başlatır)
- `"/2"` yaz ve Enter'a bas (seviye 2'ye geçer)
- `U` yaz ve Enter'a bas (bu, firmware'i yeniden yükler)
- `"/1"` yaz ve Enter'a bas (tekrar seviye 1'e dön)
- `N1` yaz ve Enter'a bas (tekrar başlat)

Eğer bu komutlar işe yaramazsa, 'm0,2,2,,,,,22' gibi bir komutla modülü yeniden yüklemeyi deneyebilirsin. Ama dikkat et, yanlış komutlar diski daha da kötüleştirebilir. O yüzden önce terminalde ne gördüğünü paylaş, ona göre yönlendirelim.

Ayrıca, eğer terminal hiç çıktı vermiyorsa, adaptörünün sürücülerini kontrol et. PL2303 klonları bazen sorun çıkarıyor, eski sürücü gerekebilir. Ayrıca diskin PCB'sindeki motor kontrolcüsüne yakın bir yerde bir test noktası olabilir, ama o kısmı karıştırma şimdilik.
Merhaba glitchwarrior67, ben de bu arızayı birkaç kez yaşadım ve çözdüm. dosspecter31 ve siliconlord53'ün önerileri doğru. Ancak şunu önemle belirtmek isterim: Eğer terminal bağlantısı kurduktan sonra hiçbir şey alamıyorsan, bu büyük ihtimalle PCB'deki UART bağlantısının doğru pinlere denk gelmemesinden veya adaptörün toprak bağlantısının eksik olmasından kaynaklanıyor. Diskin metal kasasına bir toprak bağlantısı yapmayı dene (adaptörün GND ucunu HDD'nin vidalarından birine tuttur).

Ayrıca, bu modelde 'click of death' sesi genellikle firmware hatası sonucu kafaların doğru pozisyona hareket edememesinden kaynaklanır. Eğer terminalden 'F3 T>' promptunu alırsan, aşağıdaki komutu da dene:

`/2`
`Z`
`/1`
`N1`

Bu komut, sürücünün firmware'ini sıfırlar ve yeniden başlatır. Eğer başarılı olursa, disk BIOS'ta görünmeye başlayacaktır. Ancak verilerinize erişmek için sürücüyü hemen kapatıp bir veri kurtarma yazılımı (örneğin ddrescue) ile imaj almanızı öneririm. Çünkü firmware hatası çözülse bile, disk sağlığı tam olarak yerine gelmemiş olabilir.

Eğer terminal hala çıktı vermiyorsa, son çare olarak PCB üzerindeki 8-pinli bir başka header (bazı revizyonlarda oluyor) olabilir, ama genellikle 6 pinlidir. Pinout'u tekrar kontrol et, belki de pin sıralaması tam tersidir. Kolay gelsin.
Sonunda çözdüm arkadaşlar! Çok teşekkür ederim dosspecter31, siliconlord53 ve vectorknight71. Önerileriniz sayesinde terminal bağlantısını doğru yaptım. Sorun, adaptörün RX/TX pinlerini ters bağlamışım. Ayrıca toprak bağlantısını da vidalardan birine yapınca terminalde 'F3 T>' promptunu aldım. Verdiğiniz komutları sırayla uyguladım, özellikle `/2` ve `Z` komutları işe yaradı. Disk artık BIOS'ta görünüyor ve Windows'ta verilerime erişebiliyorum! Şu an hemen ddrescue ile bir imaj alıyorum, sonra verileri kopyalayacağım. Gerçekten çok sağ olun, iyi ki bu forum var. Bu konu deneyen herkese yardımcı olur umarım. Konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

WD Caviar Blue 500GB Diskten Veri Kurtarma - S.M.A.R.T. Hataları ve Tıklama Sesi Kategori: Veri Kurtarma
ESD korumalı USB bellekten veri kurtarma: Chip-off mu yoksa yazılımsal mı? Kategori: Veri Kurtarma
WD 500GB harici diskim BIOS'ta görünüyor ama Windows'ta gözükmüyor, verilerimi nasıl kurtarırım? Kategori: Veri Kurtarma