disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Samsung Galaxy Tab 2 7.0 (P3110) Şarj Olmuyor, PC'de Algılanmıyor - Anakart mı Gitti?

Tabletler Açılış: 09.08.2026 07:29 24 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde 2012 model Samsung Galaxy Tab 2 7.0 (model numarası GT-P3110) var. Cihaz birkaç ay önce tamamen şarjını bitirdi ve kendiliğinden kapandı. Şarja taktığımda hiçbir tepki vermiyor: ekranda şarj simgesi yok, kırmızı LED yanmıyor, açılmıyor. Kablo ve adaptörü değiştirdim, sorunun onlarda olmadığını düşünüyorum çünkü başka cihazla aynı kabloyu kullanınca şarj oluyor. Ayrıca USB ile bilgisayara bağladığımda Windows'ta hiçbir cihaz algılanmıyor, sadece 'USB cihaz tanınmadı' hatası veriyor. Cihaz daha önce hiç suya girmedi, düşmedi, garip bir kokusu da yok. Acaba anakart mı yandı, yoksa pil mi tamamen öldü? Pilin değişmesi mi lazım, yoksa şarj entegresi mi (örneğin MAX8997) patladı? Bu cihazın şarj sorunlarıyla ilgili deneyimi olan var mı? Teşekkürler şimdiden.

Cevaplar (4)

Merhaba cepmo, aynı sorunu bende de yaşamıştım. Öncelikle panik yapma, anakart yanmış olma ihtimali düşük. Bu cihazlarda en sık karşılaşılan sorun, şarj soketinin içindeki pinlerin oksitlenmesi veya lehim noktalarının çatlamasıdır. Ama senin sorunun farklı olabilir, çünkü PC'de hiç algılanmıyor. Bu genellikle pil tamamen boşaldığında ve şarj devresi pil voltajını algılayamadığında olur. Pili çıkarıp bir multimetre ile ölç; pil hücresi 3.0V altındaysa, şarj entegresi pili güvenli modda şarj etmeyi reddeder. Bu durumda 'zombi pil' diye tabir edilen durum oluşur. Çözüm olarak pili söküp, 3.7V-4.2V aralığında bir DC güç kaynağı ile (akım sınırlı, 500mA gibi) 5 dakika kadar 'canlandırma' yapabilirsin. Ama önce şarj soketini ve flex kabloyu kontrol et. Eğer pil voltajı 3.0V'un üzerindeyse, o zaman şarj entegresi (MAX8997) veya USB çıkışındaki koruma diyotu yanmış olabilir. Bu durumda devreyi ölçmek lazım, ama önce pil canlandırma yöntemini dene, çoğu zaman işe yarar.

cepmo yazdı:

Cihaz daha önce hiç suya girmedi, düşmedi, garip bir kokusu da yok.

Kanka, ben de analogdrifter76'ya katılıyorum, pil canlandırma işi çok mantıklı. Ama bir de şu var: bu cihazlarda şarj soketi microUSB olduğu için zamanla iç kısımdaki pinler aşınır ve temas yüzeyi azalır. Özellikle PC'ye bağladığında 'USB cihaz tanınmadı' hatası alıyorsan, bu genellikle D+ ve D- hatlarının kısa devre olduğunu gösterir. Şarj soketini büyüteçle incele, pinler arasında toz veya oksitlenme var mı? Ayrıca cihazın şarj soketinin anakarta bağlandığı noktadaki lehimleri kontrol et, çatlak olabilir. Benim başıma gelmişti, lehimleri tazeleyince düzelmişti. Eğer lehimleme işini bilmiyorsan, bir telefon tamircisine götür, orada 10 dakikada hallederler. Ama önce pil canlandırma işini dene, çünkü pil 0V'a düştüyse şarj entegresi hiçbir şekilde tepki vermez.
Selam cepmo, arkadaşlar güzel noktalara değinmiş. Ben biraz daha derinlemesine bakayım. Bu cihazın şarj devresi aslında oldukça basit: MAX8997 entegresi, hem pil şarjını hem de sistem güç yönetimini yapıyor. Eğer pil canlandırma işe yaramazsa, entegrenin yanmış olma ihtimali yüksek. Ama önce şunu kontrol et: cihazı şarja taktığında hiçbir LED yanmıyor mu? Eğer LED yanmıyorsa, şarj entegresine giden 5V voltajı ulaşmıyor olabilir. Şarj soketinin 5V pinini ölç, eğer voltaj yoksa soket ölmüş demektir. Eğer voltaj varsa, entegrenin girişinde ölçüm yap. Bu arada, cihazın bataryasını söküp sadece USB'ye bağladığında ne oluyor? Bazı cihazlar batarya olmadan çalışır, bazıları çalışmaz. Eğer bataryasız denediğinde PC'de algılanıyorsa, sorun bataryada demektir. Benim önerim şu: önce pil canlandırma dene, olmazsa şarj entegresinin etrafındaki kondansatörleri kontrol et (kısa devre olabilir). Bir de şunu unutma, bu cihazın şarj entegresi çok hassastır, orijinal olmayan adaptörlerle şarj edersen yanabilir. Sen şarj için ne kullanıyordun?
Arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ederim. analogdrifter76'nın dediği gibi pili çıkarıp ölçtüm, pil voltajı 2.1V'daydı. Aynen dediği gibi şarj entegresi pili reddediyormuş. Bir güç kaynağı ile 4.0V'a kadar şarj ettim (akımı 500mA ile sınırladım), sonra tekrar yerine taktım. İlk denemede şarj LED'i yandı ve cihaz açıldı! Şu an sorunsuz çalışıyor. copperhacker31'in dediği gibi lehimlerde de sorun yokmuş, ama yine de kontrol ettim. romchaser87, şarj için orijinal Samsung adaptörü kullanıyordum, ama belki de yıllar içinde dalgalanma yapmıştır, artık dikkat edeceğim. Sorun çözüldü, destek veren herkese çok teşekkürler! Bu arada bu yöntemi deneyecekler için önemli not: pil canlandırma işlemini yaparken mutlaka akım sınırlayıcı kullanın, yoksa pil patlayabilir. Tekrar sağ olun, iyi forumlar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Eski bir Android tabletten retro oyun konsolu yapmak - hangi modeli önerirsiniz? Kategori: Tabletler
Eski iPad 2'ye Retro Oyun Emülatörü Kurmak: Jailbreak Şart mı? Kategori: Tabletler
Eski iPad 2'yi Retro Tablet Olarak Geri Döndürme Rehberi? iOS 9.3.5'te Takılma Sorunu Kategori: Tabletler