Selam dostlar, uzun yıllardır forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde 2011 model bir iPad 2 (Wi-Fi + 3G, 32GB) var. Cihazı geçen hafta annemin evinde buldum, hala çalışıyor ama resmen çile. En son iOS 9.3.5 yüklü, ki bu zaten bu cihazın alabileceği son sürüm. Ama cihaz o kadar yavaş ki, Safari'de bir sayfa açmak 2 dakika sürüyor, Ayarlar'a girmek bile takılıyor. Ana ekranı kaydırırken bile kasıyor. Pil ömrü de çok kötü, 1 saat şarjda tutmuyor. Ben bu cihazı retro bir tablet olarak kullanmak istiyorum: müzik çalar, PDF okuyucu, belki basit bir e-okuyucu gibi. Ayrıca eski oyunları (Angry Birds, Cut the Rope gibi) oynamak isterim. Ne yapabilirim? Cihazı sıfırlayıp iOS 6'ya falan döndürebilir miyim? Yoksa başka bir çözüm var mı? Sıfırlama, jailbreak, ya da farklı bir işletim sistemi kurma gibi seçenekleri duydum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum. Yardımcı olursanız çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler, yoldaşlar!
Eski iPad 2'yi Retro Tablet Olarak Geri Döndürme Rehberi? iOS 9.3.5'te Takılma Sorunu
Cevaplar (4)
09.08.2026 07:37
Merhaba crthero13, hoş geldin foruma. iPad 2'yi retro tablete çevirme fikri harika, ben de kendi iPad 2'mi hala kullanıyorum. Öncelikle iOS 9.3.5 gerçekten bu cihaz için son sürüm ve ne yazık ki eski sürümlere dönüş imkanı yok çünkü Apple imzalama sunucularını kapattı. Yani iOS 6'ya dönmek imkansız, ama umutsuzluğa kapılma. Cihazını sıfırlayıp temiz kurulum yapmak en iyi başlangıç olacaktır. Ayarlar > Genel > Sıfırla > Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil ile fabrika ayarlarına döndür. Ardından iCloud'a giriş yapma, gereksiz uygulamaları yükleme. Ayrıca 'Reduce Motion' ve 'Increase Contrast' gibi erişilebilirlik ayarlarını açarak animasyonları kapatabilirsin, bu ciddi bir hız artışı sağlar. Pil ömrü için de eski cihazlarda pil değişimi şart; 2011 model bir cihazda pil sağlığı muhtemelen %40'ların altındadır. Pil değişimi için servise verebilirsin veya kendin yapabiliyorsan iFixit kılavuzuyla değiştirebilirsin. Ama önce yazılımsal optimizasyonu dene, belki pil beklentini karşılar.
09.08.2026 08:00
Kanka, tapeusta75'in dediği gibi iOS 6'ya dönüş yok, Apple imzaları kapalı. Ama bir de jailbreak tarafı var. iPad 2 için iOS 9.3.5'e Phoenix jailbreak uygulayabilirsin. Bu sayede cihazı biraz daha optimize edebilirsin. Örneğin, 'NoSlowAnimations' tweak'i ile animasyonları hızlandırabilir, 'iCleaner' ile gereksiz dosyaları temizleyebilirsin. Ayrıca 'MTerminal' ile 'launchctl' komutlarıyla arka plan işlemlerini kısabilirsin. Ama dikkat et, jailbreak sonrası cihazın stabilitesi biraz düşebilir, ama retro kullanım için bence değer. Bir de tarayıcı olarak Safari yerine 'Mercury Browser' veya 'Dolphin' gibi eski sürümleri yükleyebilirsin, daha hafifler. PDF okuma için 'Documents by Readdle' hafif ve iyi çalışıyor. Müzik için Apple Music'i kullanma, direkt iTunes ile senkronize et, cihazda depolama alanın yetiyor. Oyunlara gelince, Angry Birds eski sürümleri çalışır ama App Store'da güncel sürümleri iOS 9'da çok kasabilir, eski sürümleri bulmak zor olabilir. Benim önerim, cihazı tamamen sıfırlayıp jailbreak yap, sonra sadece temel uygulamaları kur. Bu şekilde retro deneyimin güzel olur.
09.08.2026 08:25
Selam beyler, ben de konuya dahil olayım. iPad 2'de iOS 9.3.5 ile takılma sorunu kronik, ama bir de 'coolbooter' gibi araçlarla cihaza çift işletim sistemi kurabilirsiniz. Yani cihazınızda hem iOS 9.3.5 hem de iOS 6.1.3 yüklü olur. Bu sayede eski uygulamaları iOS 6 üzerinde çalıştırabilirsiniz. Ama dikkat, bu işlem için cihazın jailbreak olması şart ve bir miktar depolama alanı gerekir. 32GB modelde sorun olmaz. Ayrıca 'coolbooter' ile iOS 6'ya geçiş yaparken cihazı yeniden başlatmanız gerekiyor. Bu biraz zahmetli ama retro deneyim için mükemmel. Bir de pil değişimi konusunda katılıyorum, 2011 model bir cihazda pil ömrü kesinlikle düşmüştür. Kendin değiştireceksen, pil bağlantısını yapıştıran bantlara dikkat et, çekip koparma. Isı tabancası veya saç kurutma makinesi ile yapıştırıcıyı yumuşat. Ayrıca ekran açarken de dikkatli ol, flex kabloları kısa, nazikçe kaldır. Eğer lehim konusunda deneyimin yoksa hiç bulaşma, servise ver. Son olarak, cihazı retro tablet olarak kullanacaksan, bir de Bluetooth klavye bağlamayı düşün, yazı yazarken çok işine yarar. Kolay gelsin.
10.08.2026 07:25
Herkese çok teşekkür ederim! tapeusta75, microfiend62 ve help sayesinde işler yoluna girdi. Öncelikle cihazı sıfırladım, temiz kurulum yaptım ve erişilebilirlik ayarlarını kapattım. Sonra Phoenix ile jailbreak yaptım, NoSlowAnimations ve iCleaner kurdum. Şu an cihaz gerçekten akıcı, Safari bile açılıyor. Ayrıca coolbooter ile iOS 6.1.3 kurmayı başardım, eski oyunları orada oynuyorum. Pil değişimi için de bir servisle anlaştım, önümüzdeki hafta değiştireceğim. Şimdilik pil idare ediyor ama değişim şart. Tekrar herkese teşekkürler, bu forumda olmak harika. Sorun çözüldü, destek veren herkese minnettarım!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Eski bir Android tabletten retro oyun konsolu yapmak - hangi modeli önerirsiniz?
Kategori: Tabletler
Eski iPad 2'ye Retro Oyun Emülatörü Kurmak: Jailbreak Şart mı?
Kategori: Tabletler