disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Eski iPad 2'ye Retro Oyun Emülatörü Kurmak: Jailbreak Şart mı?

Tabletler Açılış: 09.08.2026 19:02 20 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir bu forumu okuyorum ama ilk kez konu açıyorum. Geçenlerde çekmecede unutulmuş bir iPad 2 (Wi-Fi + 3G, iOS 9.3.5 yüklü) buldum. Bataryası hâlâ iyi durumda, şarj oluyor ve dokunmatik ekranı çalışıyor. Amacım bu cihazı retro oyun makinesine çevirmek, özellikle NES, SNES ve Game Boy Advance oyunları oynamak istiyorum. App Store'da artık eski cihazlara uyumlu emülatör bulmak imkânsız, zaten Apple bunları kaldırdı. Birkaç yerde "Jailbreak şart değil, sideload yapabilirsin" yazıyor ama emin olamadım. Cihazda şu an hiçbir veri yok, sıfırlamayı düşünüyorum. Sizce hangi yolu izlemeliyim? Jailbreak yapmadan, sadece Safari üzerinden veya bilgisayar ile yükleme yaparak emülatör çalıştırabilir miyim? Yoksa bu işin en garantili yolu hâlâ jailbreak mi? Tecrübeli arkadaşların görüşlerine ihtiyacım var, şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (5)

Kanka merhaba, öncelikle hayırlı olsun, güzel bir cihaz bulmuşsun. iPad 2, iOS 9.3.5'te takılı kaldığı için App Store'dan emülatör bulman gerçekten imkânsız. Ama jailbreak şart değil, sideload yapabilirsin. Bilgisayarına AltStore veya Sideloadly gibi araçlar kurup, cihaza imzalı IPA dosyası yükleyebilirsin. Ancak dikkat et, Apple'ın ücretsiz hesabıyla yükleme yaparsan 7 günde bir yeniden imzalaman gerekir. Bu biraz can sıkıcı olabilir. Eğer bu işe uzun süre takılacaksan, bir Apple Developer hesabı (yıllık 99 dolar) almak daha mantıklı olur, ama ücretsiz denemek istersen Sideloadly ile başlayabilirsin. Emülatör olarak da Provenance veya Delta (iOS 9 destekleyen eski sürümü) işini görür. Ben şahsen Provenance öneririm, çünkü hem NES/SNES/GBA hem de daha fazlasını destekliyor. Kurulumda takılırsan yaz, yardımcı olayım.

c64hunter86 yazdı:

App Store'da artık eski cihazlara uyumlu emülatör bulmak imkânsız, zaten Apple bunları kaldırdı.

Aynen öyle, App Store'da işin yok. Ben de aynı durumdaydım, iPad 3'e iOS 9.3.5 kurulu ve emülatör için sideload denedim. Sideloadly ile uğraşmak yerine ben jailbreak yaptım, çünkü sideload her 7 günde bir yenileme derdi. iPad 2 için iOS 9.3.5'e jailbreak hâlâ mümkün, Phoenix veya Pangu kullanabilirsin. Phoenix özellikle 32-bit cihazlar için çalışıyor, iPad 2 de 32-bit zaten. Jailbreak yaptıktan sonra Cydia'ya girip Provenance'i veya RetroArch'i direkt kurabiliyorsun, imza derdi de yok. Ayrıca jailbreak ile sistem dosyalarına daha rahat erişim sağlıyorsun, oyun ROM'larını dosya yöneticisiyle koymak kolay oluyor. Ama dikkat et, jailbreak sonrası cihazda stabilite sorunları yaşayabilirsin, ama ben 1 yıldır kullanıyorum, pek sorun yaşamadım. Sideload ile uğraşmak istemiyorsan jailbreak en garantili yol, ama riski göze almak lazım.
Beyler, bu konuda ben de birkaç deneme yaptım. iPad 2'de iOS 9.3.5'e sideload ile Provenance kurmayı denedim, Sideloadly kullandım. İlk başta her şey güzel çalıştı, ama 7 gün sonra uygulama açılmaz oldu, tekrar bilgisayara bağlayıp imzalamak gerekiyor. Bu çok can sıkıcı. O yüzden ben de jailbreak tarafına geçtim. Phoenix ile jailbreak yaptım, Cydia'ya eklediğim repo'dan RetroArch'i kurdum. Şu an SNES ve GBA oyunları harika çalışıyor, hatta PS1 bile denedim, bazı oyunlar akıcı, bazıları hafif kasıyor ama idare eder. Eğer cihazı sıfırlayacaksan, sıfırlamadan önce jailbreak dosyalarını yedeklemeni öneririm, çünkü bazen sıfırlama sonrası tekrar jailbreak yapmak zor olabiliyor. Ayrıca, 3G modelinde GPS olayı falan var mı bilmiyorum ama Wi-Fi ile internet bağlantısı şart değil, emülatör offline çalışıyor. Sonuç olarak, bence en pratik çözüm jailbreak, sideload ile uğraşma derdine değmez.
Hobidaşlar, bu konu bende de merak uyandırdı. Benim iPad 2'm iOS 6'da kalmıştı, o yüzden biraz farklı bir durumum var. Ama genel olarak şunu söyleyeyim: Eğer cihaz iOS 9.3.5'te ise, kesinlikle jailbreak yapmanı öneririm. Phoenix aracı ile jailbreak yapmak çok basit, yapman gereken tek şey Safari'den Phoenix web sitesine girip kurulumu başlatmak. Ama dikkat et, jailbreak sonrası Cydia'ya bir repo ekleyip emülatör kurman gerekiyor. RetroArch'i öneririm, çünkü içinde bir sürü çekirdek var, hem NES hem SNES hem GBA hem de daha fazlasını destekliyor. Ayrıca, ROM'ları cihaza atmak için iFunBox veya Filza gibi dosya yöneticisi kullanabilirsin. Benim deneyimimde, iOS 9.3.5'te RetroArch bazen çökme yapabiliyor ama genelde stabil. Sideload işine hiç bulaşma derim, 7 gün kuralı gerçekten sinir bozucu. Bir de, eğer cihazda 3G varsa, hücresel veri ile internete bağlanmak için bir SIM kart takabilirsin, ama emülatör için gerek yok. Sonuç olarak, en garantili ve uzun vadeli çözüm jailbreak yapmak.
Arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ederim, özellikle dospector31 ve copperrebel57'nin detaylı anlatımları sayesinde kararımı verdim. Phoenix ile jailbreak yaptım, Cydia'dan RetroArch'i kurdum. İlk başta biraz uğraştım ama sonunda NES ve SNES oyunlarını sorunsuz çalıştırmayı başardım. GBA oyunları da gayet akıcı, hatta birkaç tane PS1 oyunu denedim, bazıları hafif kasıyor ama idare eder. Sideload ile uğraşmak yerine jailbreak yapmak kesinlikle doğru karar oldu, imza derdi de yok. ROM'ları Filza ile cihaza attım, klasör yapısı çok kolay. Tekrar teşekkürler, sayenizde bu eski iPad 2 artık benim retro oyun makinem oldu. Konuyu çözüldü olarak işaretliyorum, benzer sorunu yaşayanlara da tavsiyem jailbreak yapmaları.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Eski bir Android tabletten retro oyun konsolu yapmak - hangi modeli önerirsiniz? Kategori: Tabletler
Samsung Galaxy Tab 2 7.0 (P3110) Şarj Olmuyor, PC'de Algılanmıyor - Anakart mı Gitti? Kategori: Tabletler
Eski iPad 2'yi Retro Tablet Olarak Geri Döndürme Rehberi? iOS 9.3.5'te Takılma Sorunu Kategori: Tabletler