Selam dostlar, elimde Sapphire RX 580 8GB Nitro+ var. Birkaç gün önce bilgisayarı açtığımda ekrana görüntü gelmediğini fark ettim. Kartın fanları dönüyor, RGB’leri yanıyor yani kart çalışıyor gibi gözüküyor ama monitörde 'sinyal yok' uyarısı alıyorum. Monitörü onboard VGA’ya takınca sorunsuz açılıyor, yani sistemin geri kalanı sağlam. Kartı başka bir sistemde de denedim, orada da aynı sorun var. Termal macun değişimi yapmıştım bir ay önce, belki orada bir şeyi bozmuş olabilir miyim? Kartı toplarken çok bastırmadım ama yine de bir yerlerde temassızlık olmuş olabilir. Lehimlerde gözle görülür bir çatlak yok. Voltajları multimetre ile ölçtüm, 12V ve 3.3V geliyor. Ama VCore’u ölçemedim çünkü hangi noktadan ölçeceğimi tam bilmiyorum. Bir de kartın BIOS’unu daha önce değiştirmiştim mining için, sonra geri yükledim ama acaba yanlış BIOS flashlamış olabilir miyim? Kartın üzerinde dual BIOS switch’i var, onu da denedim, ikinci BIOS’ta da aynı sorun. Yani switch çalışıyor gibi. Kısacası karta elektrik gidiyor, fanlar dönüyor ama görüntü gelmiyor. Sizce ne yapmalıyım? Hangi adımları izlemeliyim? Teşekkürler şimdiden.
RX 580 8GB fanı dönüyor ama görüntü gelmiyor, ne yapmalıyım?
Cevaplar (4)
22.07.2026 12:12
Öncelikle geçmiş olsun kanka. Fan dönüyor ama görüntü gelmiyorsa genelde iki ihtimal oluyor: ya VRAM’lerde sorun var ya da GPU çekirdeğinde lehim çatlağı oluşmuş. Ama senin mining BIOS’u yükleyip geri döndürmenden bahsetmişsin, o konuda dikkatli olmak lazım. Kartın orijinal BIOS’unu Sapphire’ın resmi sitesinden veya TechPowerUp’ın VGA BIOS veritabanından indirip tekrar flashlamayı dene. Dual BIOS switch’i varsa, switch’i diğer konuma alıp boot etmeyi dene; bazen switch’in kendisi bozulabiliyor, kontak yapmıyor olabilir. Ayrıca kartı tamamen söküp, GPU ve VRAM’lerin etrafındaki dirençleri kontrol et; özellikle GPU’nun hemen yanındaki küçük SMD bileşenlerde kısa devre olabilir. Bir de kartı dikey değil yatay konumda dene, belki lehimlerdeki mikro çatlaklar pozisyon değişince temas ediyordur.
22.07.2026 12:45
romchaser87 yazdı:
Kartın BIOS’unu daha önce değiştirmiştim mining için, sonra geri yükledim ama acaba yanlış BIOS flashlamış olabilir miyim? Kartın üzerinde dual BIOS switch’i var, onu da denedim, ikinci BIOS’ta da aynı sorun.
Evet, mining BIOS’u yükleyip geri döndürmek bazen sorun çıkarabiliyor. Özellikle mining BIOS’ları genelde voltaj ve bellek zamanlamalarını değiştirdiği için, orijinal BIOS’a dönüş yaparken flashlama sırasında bir hata oluşmuş olabilir. Ben de geçenlerde bir RX 570’te aynı sorunu yaşadım, kartı kurtarmak için CH341A programlayıcı ile BIOS çipini haricen okuyup yazmak zorunda kaldım. Senin kartta iki BIOS çipi var mı bilmiyorum ama Sapphire Nitro+’da genelde iki adet Winbond 25Q80 çipi bulunuyor. Eğer switch’i değiştirdiğin halde sorun devam ediyorsa, belki de her iki BIOS da bozulmuş olabilir. Multimetre ile BIOS çiplerinin VCC pinlerinde 3.3V olduğunu kontrol et. Ayrıca kartın üzerindeki voltaj regülatörlerini de kontrol et; GPU VCore için genelde NCP81022 veya IR3567B gibi kontrolcüler kullanılır. Bunların çıkışında kısa devre olup olmadığını diyot modunda ölç.
22.07.2026 13:30
Beyler, bence işin içinde VRAM sorunu da olabilir. Mining yapılan kartlarda VRAM’ler zamanla bozulabiliyor, özellikle Samsung veya Hynix belleklerde. Kartı açıp VRAM’lerin üzerine hafifçe bastırarak boot etmeyi dene; eğer görüntü gelirse, lehimlerde soğuk lehim vardır. Ayrıca GPU’nun hemen yanındaki iki adet büyük kondansatörü (genelde 470µF 16V) kontrol et, şişme veya patlama var mı? Bir de kartı ısıtma yöntemi dene: saç kurutma makinesi ile GPU ve VRAM’leri 150-180 dereceye kadar ısıt, sonra soğumaya bırak. Bazen lehimlerdeki mikro çatlaklar bu şekilde geçici olarak kapanabiliyor ve kart bir süre çalışabiliyor. Tabii bu geçici bir çözüm, kalıcı olarak reballing yapılması gerekebilir. Ama önce BIOS’u kesin bir şekilde düzgün flashla, onu ele.
22.07.2026 15:00
Çok teşekkür ederim dostlar, hepinize ayrı ayrı minnettarım. Özellikle synthdrifter49’un BIOS önerisi işe yaradı. TechPowerUp’tan Sapphire Nitro+ RX 580 8GB’ın orijinal BIOS’unu indirip, CH341A ile BIOS çipini haricen okudum ve yazdım. İlk başta çipi tanımadı ama voltajları kontrol edince 3.3V gelmediğini fark ettim, bir direnç atmıştı onu değiştirdim. Sonra BIOS’u başarıyla yazdım ve kart çalıştı! Fanlar dönüyor ve görüntü geliyor. Demek ki mining BIOS’u yüklerken bir şeyler bozulmuş ve switch’in diğer konumundaki BIOS da tam silinmemiş. Şimdi her şey yolunda, tekrar teşekkürler herkese!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Eski ATI Rage 128 Pro kartımda görüntü gelmiyor, fan dönüyor ama sinyal yok
Kategori: Ekran Kartları
Eski ATI Radeon HD 4670'de HDMI'dan Sinyal Yok, VGA Çalışıyor - Yardım!
Eski ATI Radeon HD 4850'de Fan Sürekli %100'de Dönüyor, Fan Kontrolü Çalışmıyor