disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Eski ATI Radeon HD 4670'de HDMI'dan Sinyal Yok, VGA Çalışıyor - Yardım!

Ekran Kartları Açılış: 01.08.2026 13:14 2 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde eski bir sistem var: MSI 770-G45 anakart, AMD Phenom II X4 940 ve Sapphire Radeon HD 4670 512MB DDR3 ekran kartı. Kartı ikinci el aldım, üzerinde HDMI ve DVI portları var. Sorun şu: HDMI kablosuyla monitöre bağladığımda ekrana hiç sinyal gitmiyor, monitör "No Signal" diyor. Ama aynı kartı VGA'ya çeviriciyle bağladığımda sorunsuz görüntü alıyorum. HDMI kablosu ve monitör sağlam, başka cihazlarda denedim. Kartın üzerindeki HDMI portu gözle görünür bir hasar yok, pinler düzgün görünüyor. Sürücü olarak Catalyst 13.12 sürümünü kurdum, Windows 7 64-bit kullanıyorum. BIOS'tan bir ayar mı yapmam gerekiyor, yoksa kartın HDMI çıkışı mı ölmüş? Başka bir arkadaşımda da aynı kart vardı, onda sorun yoktu. Bu kartlarda bilinen bir HDMI sorunu var mı? Teşekkürler şimdiden.

Cevaplar (4)

Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. HD 4670'lerde HDMI çıkışı genelde sağlamdır ama birkaç şeyi kontrol etmek lazım. Öncelikle kartın üzerinde HDMI portunun yanında küçük bir jumper veya DIP switch var mı bak? Bazı eski Sapphire kartlarda HDMI sinyali için bir ayar gerekebiliyor. Ayrıca, HDMI'dan sinyal alabilmek için kartın BIOS'unda "HDMI Audio" veya "Display Port" ile ilgili bir seçenek olabilir, ama görüntü için genelde ekstra bir ayar gerekmez. Yine de, kartı başka bir sisteme takıp denedin mi? Eğer orada da HDMI çalışmıyorsa, port fiziksel olarak arızalı olabilir. Lehimlerde soğuk lehim olabilir, ama önce yazılımsal şeyleri eleyelim. Catalyst'te "Desktops & Displays" bölümünde HDMI bağlantısını algılıyor mu? Bir de kartın üzerindeki HDMI portunu temizlemeyi dene, kontak spreyi veya izopropil alkol ile. Eğer hala olmuyorsa, DVI-HDMI dönüştürücü ile deneyebilirsin; bu kartlarda DVI çıkışı daha sağlam oluyor.

gamerrider28 yazdı:

Kartın üzerindeki HDMI portu gözle görünür bir hasar yok, pinler düzgün görünüyor.

Pinler düzgün görünebilir ama içerideki lehimlerde mikro çatlak olabilir. Özellikle bu nesil kartlarda (HD 4000 serisi) HDMI portları bazen düşük kaliteli lehimle tutturuluyor ve zamanla ısıdan dolayı soğuk lehim oluşabiliyor. Ama önce şunu dene: HDMI kablosunu takarken karta hafifçe yukarı veya aşağı bastır, sinyal geliyor mu? Eğer geliyorsa büyük ihtimalle lehim sorunu var. Ayrıca, kartı söküp portun etrafındaki lehimleri büyüteçle kontrol et. Eğer lehimleme işinden anlıyorsan, portun bacaklarını hafifçe yeniden lehimleyebilirsin. Ama önce daha basit bir test: kartın DVI portuna DVI-HDMI adaptörü tak, oradan HDMI ile monitöre bağla. Eğer bu şekilde görüntü geliyorsa, HDMI portu tamamen ölmüş demektir, ama DVI çıkışı sağlam. Bu durumda kartı kullanmaya devam edebilirsin. Ayrıca, Windows'ta Catalyst Control Center'da "HDMI Scaling" gibi bir ayar var mı bak, bazen bu ayar yanlış olursa sinyal gönderilmiyor olabilir.
Hocam, ben de bir şeyler ekleyeyim. HD 4670'lerde HDMI çıkışı aslında DVI'dan türetilmiş bir sinyaldir, yani kartın HDMI portu aslında DVI sinyalini HDMI'ya çevirir. Bu yüzden, eğer DVI'da görüntü alıyorsan ama HDMI'da almıyorsan, bu büyük ihtimalle portun kendisinde veya kart üzerindeki sinyal dönüştürücü devrede bir sorun olduğunu gösterir. Ama önce şu basit şeyi kontrol et: HDMI kablosunu takarken monitörün giriş kaynağını doğru seçtin mi? Bazı monitörler otomatik algılamaz, manuel olarak HDMI girişine geçirmen gerekebilir. Bunu zaten yaptıysan, bir de farklı bir HDMI kablosu dene; bazı eski kablolar 1.2 versiyonudur ve bu kartlar 1.3 destekler, ama uyumsuzluk nadirdir. Sürücü tarafında ise, Catalyst 13.12 en son sürümdü, ama bazen eski kartlarda daha eski bir sürücü daha stabil olabiliyor. 12.8 veya 13.4 sürümünü deneyebilirsin. Ayrıca, kartın BIOS'unu güncellemeyi düşünebilirsin; Sapphire'ın sitesinde HD 4670 için BIOS güncellemeleri var, bu bazen HDMI çıkış sorunlarını çözebiliyor. Ama en garantisi, başka bir sistemde test etmek. Eğer orada da çalışmıyorsa, portu tamir ettirmek veya DVI kullanmak en mantıklısı.
Dostlar, hepinize çok teşekkür ederim, sorunu çözdüm! Sonunda kartı başka bir sisteme taktım ve HDMI orada da çalışmadı. Demek ki port ölmüş. Ama rommaster20'nin dediği gibi DVI-HDMI adaptörüyle denedim ve görüntü geldi. Şu an kartı DVI'dan HDMI'ya çeviriciyle kullanıyorum, sorunsuz çalışıyor. Yani HDMI portu tamamen ölmüş, ama kartın geri kalanı sapasağlam. Bir de romknight98'in dediği gibi lehimlere baktım, gerçekten de portun bacaklarında mikro çatlaklar vardı ama lehimleme işine girmek istemedim, adaptör daha pratik oldu. Tekrar teşekkürler herkese, bu konu kapandı!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Eski ATI Radeon HD 4850'de Fan Sürekli %100'de Dönüyor, Fan Kontrolü Çalışmıyor Kategori: Ekran Kartları
Eski Radeon HD 6950 2GB referans soğutucu fanı durdu, anakart post vermiyor Kategori: Ekran Kartları
RX 580 8GB fanı dönüyor ama görüntü gelmiyor, ne yapmalıyım? Kategori: Ekran Kartları